ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Πρωτοποριακό έργο από την ΚΑΣΟΑ "Δαναός" και τον ΤΟΕΒ Ήρας Κουρτακίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:04:00 μ.μ. |
 «ΑΘΟΡΥΒΑ» θα λέγαμε, εκτελείται ένα πολύ σημαντικό και πρωτοποριακό έργο, δίπλα μας, μέσα στα όρια του Δήμου Άργους Μυκηνών και ειδικότερα στην περιοχή της Ήρας και του Κουρτακίου στην «ΚΑΡΔΙΑ» ΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ ΚΑΜΠΟΥ, στον πυρήνα της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών.

Πληροφορηθήκαμε λοιπόν από φίλους αγρότες, ότι στην παραπάνω περιοχή μέσω του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Επιχειρησιακού Προγράμματος 2011-2015 της ΚΑΣΟΑ «ΔΑΝΑΟΣ» κατασκευάζεται αρδευτικό δίκτυο αγωγών, ύψους 1.230.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Σε περίοδο οικονομικής κρίσης και με τις τιμές των προϊόντων εξευτελιστικές, κάποιοι αγρότες κοιτούν στο μέλλον, πρωτοπορούν, τολμούν, αποκτούν σύγχρονη τεχνογνωσία και δίνουν προοπτική στην παραγωγή τους συγχρηματοδοτώντας αδρά, σύγχρονα έργα.
 Το έργο έχει μοιραστεί σε πέντε τμήματα και θα υλοποιείται ένα κάθε έτος έως το 2015 . Έχει ήδη κατασκευασθεί το πρώτο τμήμα του έτους 2011 και φέτος υλοποιείται το δεύτερο. Κάνοντας το ρεπορτάζ μάθαμε επιπλέον ότι με την ολοκλήρωση του έργου των δικτύων αγωγών, ΟΛΑ ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ στη περιοχή αυτή θα έχουν την δυνατότητα να αρδεύονται με νερό από τον Ανάβαλο με ευθύνη του ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ (ΤΟΕΒ) ΗΡΑΣ-ΚΟΥΡΤΑΚΊΟΥ. Την εξέλιξη των κατασκευών παρακολουθεί στενά το ΔΣ του ΤΟΕΒ ως αρμόδιος φορέας διαχείρισης του νερού άρδευσης.

Κατά την άρδευση με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση του κόστους καλλιέργειας, θα εφαρμόζονται τελευταίας τεχνολογίας αυτόματα συστήματα ελέγχου άρδευσης ανά ιδιοκτησία, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή καθώς και συστήματα παρακολούθησης παραμέτρων αναγκαίων για την οικονομία του νερού, την εξοικονόμηση ενέργειας, την άριστη καλλιεργητική φροντίδα, και την πρόγνωση των ασθενειών στις καλλιέργειες, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα ακόμα και κοινής λίπανσης με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής και την βελτίωση της ποιότητας των προς εμπορία προϊόντων. Παράλληλα θα καταγράφονται η στάθμη και η ποιότητα των υπόγειων υδάτων και τα μετεωρολογικά δεδομένα της ίδιας περιοχής. Όλα αυτά τα παραπάνω στοιχεία, μαζί με το πρόγραμμα άρδευσης και με λεπτομερές ιστορικό χρήσεων κάθε αγρότη-χρήστη, θα είναι συνεχώς στη διάθεσή τους σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου, αλλά και στη διάθεση Πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων.
 Να θυμηθούμε ότι στο παρελθόν σε οικονομικά καλύτερες εποχές, Δήμοι ενέτασσαν στα τεχνικά τους προγράμματα, έργα κατασκευής δικτύων άρδευσης (πχ Δήμος Μιδέας, Δήμος Ναυπλίου) απαλλάσσοντας τους αγρότες από την οποιαδήποτε οικονομική συμμετοχή.

Για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία αξίζουν πολλά ΜΠΡΑΒΟ στο ΔΣ της ΚΑΣΟΑ «ΔΑΝΑΟΣ», στο ΔΣ του ΤΟΕΒ ΗΡΑΣ-ΚΟΥΡΤΑΚΊΟΥ αλλά και στους αγρότες μέλη των φορέων αυτών.

Θα πρέπει οι παραπάνω φορείς να τύχουν στη συνέχεια και άλλης οικονομικής βοήθειας καθώς και διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης αφού τα έργα τους αποτελούν ΠΑΤΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΙΣΗ.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ