Tην Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013, έγινε στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, η δεύτερη διάλεξη στο πλαίσιο της σειράς Εκδηλώσεων Events Series 2013-2014 «Κλασικά πρότυπα και η πρόσληψή τους: Από τους Αχαιμενίδες έως τον γερμανικό εθνοσοσιαλισμό».
Η διάλεξη της Διευθύντριας του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, κυρίας Αικατερίνης Πολυμέρου – Καμηλάκη είχε θέμα “ “Κρυμμένη στην πολύπαθη τη Ρωμιοσύνη, σα να ξανοίγω την βασίλισσα Ελλάδα”. Σκέψεις πάνω σ' ένα δίστιχο του Παλαμά ”. Η κυρία Πολυμέρου - Καμηλάκη πραγματεύτηκε τη δημόσια διαφωνία του ποιητή Κωστή Παλαμά με τον λαογράφο Νικόλαο Πολίτη, σχετικά με τη χρήση του ονόματος «Ελλάδα» και «Ρωμιοσύνη». Στη συνέχεια προχώρησε σε μιά βαθύτερη ανάλυση του ποιητικού και λογοτεχνικού λόγου του εθνικού μας ποιητή και ανέδειξε τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το έργο του επίκαιρο και σημαντικό.
Ο συνομιλητής της, Σωκράτης Λούπας, Ιστορικός της Τέχνης, έκανε μιά παρουσίαση των σημαντικότερων απεικονίσεων της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή και νεώτερη ελληνική ζωγραφική του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Η εκδήλωση έκλεισε με εποικοδομητικό διάλογο με το κοινό, που έδωσε την ευκαιρία στους ομιλητές να πραγματευτούν και να αναδείξουν κι άλλες πτυχές των θεμάτων που πραγματεύτηκαν.
Κέντρο Ελληνικών Σπουδών
Πανεπιστημίου Harvard