ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Διαβάστε και κλάψτε: Οι 50 αποδείξεις πως η Ελλάδα αναγεννιέται από τις στάχτες της (επιτρέπονται και τα γέλια)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:34:00 μ.μ. |
























 "Η Ελλάδα αναγεννάται από τις στάχτες της", είναι ο τίτλος ολοσέλιδης ανταπόκρισης της "Welt am Sonntag" από την Αθήνα, στην οποία περιγράφεται η "τεράστια πρόοδος" που έχει σημειωθεί σε διάφορους τομείς.

"Οι Έλληνες αναμορφώνουν τη χώρα τους εκ βάθρων και σημειώνουν τεράστια πρόοδο", επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει στην αρχή της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραχωρήσεις από τους ευρωπαίους εταίρους του, συγκεκριμένα περαιτέρω μείωση των επιτοκίων για την δανειακή βοήθεια της Ελλάδας και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, τα οποία, όπως διευκρινίζεται, η Αθήνα θεωρεί ότι δικαιούται, καθώς πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, τονίζεται η δήλωση του κ. Σαμαρά, ότι "είμαστε καλύτεροι από αυτό που προβλέπει το πρόγραμμα" και εκτιμάται ότι με αυτό το επιχείρημα η ελληνικη κυβέρνηση θα "διαπληκτισθεί" με τους ελεγκτές, όταν επιστρέψουν στην Αθήνα. "Ένα είναι σίγουρο- κάτι έχει γίνει στην Ελλάδα"' σημειώνει η εφημερίδα και επιχειρεί έναν απολογισμό σε 50 επιμέρους σημεία:
1. Αποδείξεις: Ο Έλληνας δεν φεύγει πια από κανένα κατάστημα χωρίς απόδειξη και όλα τα καταστήματα διαθέτουν πλέον ταμειακές μηχανές. Ένας γρήγορος καφές για ένα ευρώ; Ένα μπουκαλάκι νερό; Μια εφημερίδα από το περίπτερο; Η καθημερινότητα στην Ελλάδα είναι πλούσια σε αποδείξεις.
2. Φόροι. Ο Χάρης Θεοχάρης, Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών, ανακοίνωσε ότι το 2013 για πρώτη φορά εισπράχθηκαν περισσότεροι φόροι από αυτούς που είχαν υπολογισθεί.
3. Φακελάκι. Οι διευθυντές των εφοριών πρέπει κάθε δύο χρόνια να αλλάζουν θέση.
4. Καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων. Προκειμένου να πληρωθεί ο στόχος για τον περιορισμό του δημοσίου τομέα, όπως ζητά η τρόικα, η κυβέρνηση απέστειλε σε κάθε δημόσιο υπάλληλο ερωτηματολόγιο ώστε να καταγραφεί από κάθε αποδέκτη το ακριβές προφίλ της θέσης εργασίας του και τα προσόντα του.
5. Απολύσεις. Όποιος πληρωνόταν στον δημόσιο τομέα και δεν εμφανιζόταν, τώρα απολύεται χωρίς διακρίσεις.
6. Απολύσεις ΙΙ. Το ελληνικό κράτος απασχολούσε 950.000 ανθρώπους το 2009, το 2012 ήταν 750.000 και έως το 2016 πρέπει να είναι 660.000.
7. Αναμόρφωση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργός αρμόδιος για την Διοικητική Μεταρρύθμιση, θεωρεί τον περιορισμό και την αναμόρφωση σε μία σύγχρονη διοίκηση ως το μεγάλο καθήκον του.
8. Λιτότητα. 50 εκ. ευρώ διατίθενται για την εξάμηνη ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ποσό χαμηλότερο από αυτό που είχε διατεθεί για προηγούμενες Προεδρίες.
9. Χορηγοί. Οι λιμουζίνες για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της Προεδρίας χορηγούνται από την Audi.
10. Μεσαία κατηγορία. Τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα περιμένει μετά τις συναντήσεις του ένα VW Passat.
11. Ανάγκη ανακαίνισης. Αναφερόμενος στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Ιωάννη Μιχελάκη, ο συντάκτης επιχειρεί να καταδείξει ότι δεν δαπανώνται κονδύλια για ανακαινίσεις υπουργικών γραφείων, τακτική που εναρμονίζεται με την προσπάθεια της χώρας για εξοικονόμηση κονδυλίων.
12. Παλιό κτίριο. Σε αντίθεση με παλαιότερες Προεδρίες, τώρα όλα τα επίσημα Συμβούλια των υπουργών θα γίνουν στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο.
13. Επισκέπτες. Δεκαεπτά εκατομμύρια τουρίστες κατέγραψε η Ελλάδα το περασμένο έτος, ένα ρεκόρ για τον τομέα του τουρισμού.
14. Γερμανοί "οπαδοί". Η αλλαγή επετεύχθη - 10% περισσότεροι Γερμανοί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. "Οι Γερμανοί παραθεριστές αφήνουν την Ελλάδα με το αίσθημα ότι ήταν σε έναν ασφαλή τόπο με φιλόξενους και ζεστούς ανθρώπους", λέει η υπουργός Τουρισμού.
15. Φιλοξενία. Στους κανόνες της φιλοξενίας συγκαταλέγεται και το να μην εξαπατάς τον επισκέπτη. Κανένας οδηγός ταξί δεν προσπαθεί πλέον να σοφιστεί παράλογες προσαυξήσεις ή να κάνει άνευ λόγου διαδρομές.
16. Κάπνισμα. Τα αποσμητικά χώρου μοιάζουν απαραίτητα όπου υπάρχει καπνός και στην Ελλάδα καπνίζουν πολύ. Τα στριφτά τσιγάρα μοιάζει να προτιμώνται, βρίσκονται σε πολλά τραπέζια και είναι σε μπροστινή θέση για να τα παίρνει εύκολα κανείς από τα κιόσκια.
17. Έλληνες. Στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο εκτίθεται ένα ναυάγιο, το οποίο συνέβη στο Αιγαίο κάποια στιγμή μεταξύ του 70 π.Χ και του 50 π.Χ, το οποίο ήταν παραφορτωμένο με αντικείμενα τέχνης τα οποία ήδη τότε θεωρούνταν αντίκες.
18. Αγοραστική δύναμη. Η απόδοση της οικονομίας βρίσκεται κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα, οι συνθήκες ζωής πολλών Ελλήνων έγιναν δραματικά δυσμενέστερες. Τόσο πολύ όσο ποτέ και πουθενά, λέει ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος τονίζει ακόμα ότι «δεν θα θέλαμε κανένα νέο όρο λιτότητας» μετά το τέλος του τρέχοντος, δεύτερου προγράμματος.
19. Λιτότητα. Η Ελλάδα εφάρμοσε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους που αγγίζει το 30% του ΑΕΠ.
20. Μπαρ. Τα στέκια στην Πλάκα είναι γεμάτα όπως παλαιότερα. "Αλλά οι άνθρωποι κρατάνε ένα ποτό μία ώρα", λέει ένας ιδιοκτήτης ταβέρνας.
21. Μίνι-ανάπτυξη. Η Ελλάδα αναμένει για το 2014 ανάπτυξη 0,6%. «Η ανάκαμψη ξεκίνησε», λέει μέλος της κυβέρνησης και εννοεί: «τουλάχιστον δεν πάει πιο κάτω».
22. Αγώνας. Φτάνει με τις υπερβολικές απαιτήσεις, θεωρεί η κυβέρνηση. Αυτή τη φορά έχει σκληρές διενέξεις με την Τρόικα, η οποία αναμένεται τώρα να επιστρέψει στην Αθήνα.
23. Εκλογικός αγώνας. Το Μάιο διενεργούνται οι δημοτικές εκλογές και οι ευρωεκλογές. Το Πασόκ, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Ευ. Βενιζέλος, από το 44% στις βουλευτικές εκλογές του 2009 έχει πέσει σε μονοψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.
24. Αλληλεγγύη. Και έτσι εύχεται η κυβέρνηση υποχωρήσεις από τους ευρωπαίους εταίρους, χαμηλότερα επιτόκια ή μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής για τα κατά το μεγαλύτερο μέρος καταβληθέντα δάνεια των συνολικά 250 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μία ελάφρυνση του χρέους λοιπόν, η οποία δεν κατονομάζεται. Αυτό θα αποφασιστεί πριν από τις επικίνδυνες εκλογές του Μαΐου.
25. Κενό. Ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας υπολογίζει ένα χρηματοδοτικό κενό έντεκα δισεκατομμυρίων ευρώ ως το τέλος του 2015.
26. Πρόσβαση στην αγορά. «Προετοιμαζόμαστε για μια τουλάχιστον περιορισμένη πρόσβαση στις χρηματαγορές τον Ιανουάριο του 2014», λέει ο κ. Στουρνάρας. Οι Έλληνες θέλουν να προσπαθήσουν να δανειστούν χρήματα από τις αγορές. «Οι αγορές θα εκτιμήσουν περισσότερο το δρόμο μέσω των μειωμένων επιτοκίων και της μακρύτερης περιόδου αποπληρωμής, υποστηρίζει ο υπουργός.
27. Παγκόσμιος πρωταθλητής στο πλεόνασμα. Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν μείωσε τόσο γρήγορα το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, λέει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Το 2008 ήταν στο 15% και το 2013 υπολογίζει η Ελλάδα σε ένα πλεόνασμα της τάξης του 0,9%.
28. Αντιμετώπιση των αιτιών. Οι Έλληνες καταναλώνουν, αλλά όχι πλέον πάνω από τις δυνάμεις τους. «Εξαλείψαμε πλήρως την αιτία της κρίσης», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.
29. Εξαγωγές. Στην κρίση οι εισαγωγές μειώθηκαν δραστικά. Η κυβέρνηση βλέπει αυτή την τάση τώρα να διακόπτεται σταδιακά και ταυτοχρόνως σημειώνεται σημαντική αύξηση των εξαγωγών. Παρά το χαμηλό επίπεδο, αυτό είναι αξιοσημείωτο, διότι η ελληνική οικονομία ήταν για δεκαετίες προσανατολισμένη μόνο στην εσωτερική αγορά.
30. Κρατικό έλλειμμα. Εάν κανείς δεν συνυπολογίσει την εξυπηρέτηση του χρέους, η Ελλάδα αναμένει για πρώτη φορά ένα μικρό πλεόνασμα στο προϋπολογισμό της τάξης του 1,2%. Η επίτευξη πλεονάσματος ήταν μία από τις προϋποθέσεις που έθεσαν οι εταίροι τον Νοέμβριο του 2012 για την προοπτική περαιτέρω βοήθειας.
31. Τρόικα. Ωστόσο την δεύτερη προϋπόθεση οι Έλληνες δεν την ακούνε με ευχαρίστηση. «Εκπλήρωση όλων των όρων» από το πακέτο βοήθειας.
32. Ευεργεσίες. Το απρόσμενο πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει τώρα να διατεθεί προς όφελος των Ελλήνων. Το 70% θα διατεθεί για το κοινωνικό σύστημα, το 30% θα αποταμιευτεί. Αυτό ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς την Παρασκευή και η τρόικα είναι σύμφωνη.
33. Ευελιξία. Ο συντάκτης αναφέρεται στην αρχική πρόθεση να επιβληθεί η καταβολή των 25 ευρώ για εισαγωγή σε νοσοκομείο, κάτι που τελικά ελήφθη η απόφαση να μην εφαρμοσθεί και τα χρήματα θα βρεθούν από την αύξηση στο φόρο για τον καπνό.
34. Εμβάσματα. Η Αθήνα το 2010 δεν μπόρεσε να πληρώσει λογαριασμούς που υπερέβαιναν τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ . «Επτά δισεκατομμύρια έχουν στο μεταξύ καταβληθεί», λέγεται σε κυβερνητικούς κύκλους.
35. Την τελευταία στιγμή: H Θεσσαλονίκη είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2014 και ακόμα στα τέλη του 2013 παρέμεναν σημαντικά ζητήματα ανοικτά: «Είναι ο ελληνικός τρόπος, αργούμε πάντα. Αλλά δεν θα υπάρξει πρόβλημα», δηλώνει ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.
36. Κουπόνι αναμονής: Η κυβέρνηση υπόσχεται "μία στάση" για την έναρξη λειτουργίας επιχείρησης σε μία μέρα.
37. Επιβράβευση: Άδεια παραμονής διάρκειας 5 ετών σε αλλοδαπούς που αγοράζουν ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
38. Ιδιωτικοποιήσεις: Η Ελλάδα εισέπραξε μέσω ιδιωτικοποιήσεων 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ομολογουμένως αναμένονταν περισσότερα έσοδα.
39. Κτηματολόγιο: Προτού κανείς πουλήσει, πρέπει να γνωρίζει τι του ανήκει. Στην Ελλάδα, όπως επίσης και στη Γαλλία, δεν υπάρχει κτηματολόγιο. Υπό τις οδηγίες Ολλανδών δημιουργείται ένα σύστημα καταγραφής σε κτηματολόγιο.
40. Λόμπυ: Δεν ισχύει πλέον η παρουσία δικηγόρου και από τους δύο συμβαλλόμενους σε αγοραπωλησίες ακινήτων. Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η κατάργηση της παρουσίας δικηγόρων ήταν λογική, αλλά οι αντιδράσεις από ομάδες οργανωμένων συμφερόντων τεράστιες.
41. Έπαινος: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φ.Β. Σταϊνμάγερ επαίνεσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας. «Η δουλειά που γίνεται εδώ δεν είναι μόνο δουλειά για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Για αυτό το λόγο τους ενθάρρυνα».
42. Διαμαρτυρίες: Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας κοιτάζει έξω από το παράθυρο του γραφείου του στην Πλατεία Συντάγματος και διαπιστώνει: «Όσο καλύτερα τα σημάδια, τόσο περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η πορεία θα είναι λιγότερο επώδυνη». Και έτσι λιγότεροι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.
43. Συντονισμένη δράση: Το ελληνικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται να έχει χάσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια μέσω επισφαλών δανείων. Η Εισαγγελία υποθέτει απιστία και διαφθορά και έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης για στελέχη και επιχειρηματίες. Τυχαίο ή όχι: πολλές συλλήψεις έγιναν ακριβώς κατά την τελετή ανάληψης της Προεδρίας.
44. Εκκλησιαζόμενοι: Ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης, από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, διαπιστώνει ότι περισσότερος κόσμος πηγαίνει στην εκκλησία. «Είτε πιστεύουν είτε όχι, οι εκκλησιαζόμενοι αυξάνονται. Αναζητούν υλική και πνευματική βοήθεια».
45. Κατανάλωση: Ο πατήρ Μάξιμος λυπάται για τους ανθρώπους, αλλά ούτε ο καταναλωτισμός των ετών που ζούσαν με δανεικά του άρεσε. «Με αυτόν τον τρόπο οι Έλληνες έχασαν για πολύ καιρό την ταυτότητά τους».
46. Μαθητεία: όποιος ήθελε να γίνει κάτι και να αποκτήσει αξία έπρεπε να σπουδάσει. Τώρα υπάρχει το σύστημα της δυϊκής εκπαίδευσης κατά το γερμανικό πρότυπο.
47. Πολιτισμός: «Δώδεκα εκατομμύρια επισκέπτες είδαν τα σημαντικότερα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους» δηλώνει ο Υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος . «Σας υπόσχομαι ότι θα διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας ώστε να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους επισκέπτες.
48. Μουσείο: Το κρατικό Μουσείο της Ακρόπολης έχει προσελκύσει ήδη έξι εκατομμύρια επισκέπτες από την έναρξη λειτουργίας του το 2009 και ο διευθυντής του κ. Παντερμαλής δηλώνει ότι δεν χρειάζεται επιχορήγηση ούτε ενός ευρώ.
49. Παροχή υπηρεσιών: Ο καθηγητής Παντερμαλής βλέπει το μουσείο σαν χώρο διδασκαλίας: «Οι υπάλληλοι μαθαίνουν εδώ ότι πρέπει να παρέχουμε υπηρεσίες επιπέδου ώστε να μπορούμε να ζούμε από τα έσοδά μας».
50. Απαίτηση: Η μισή ζωφόρος του Παρθενώνα «απήχθη», δηλώνει ο κ. Παντερμαλής και βρίσκεται στο Λονδίνο. Επιθυμεί την επιστροφή της. «Ανήκει στην ανθρωπότητα, ανήκει στην Αθήνα».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ