Το αρχαίο θέατρο του Άργους, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, διέθετε θέσεις για περίπου 20.000 θεατές. Το μεγαλύτερο μέρος του θεάτρου αυτού λαξεύτηκε στο βράχο, ενώ οι πτέρυγες του κυριοτέρου τμήματός του προεκτείνονταν δεξιά και αριστερά πάνω σε αναλήμματα, με πρόσθετα λίθινα εδώλια.
Γύρω από την αρχικά κυκλική ορχήστρα του (διαμ. 26μ), υπήρχε μια πρώτη σειρά μαρμάρινων εδωλίων για τους επισήμους, ενώ πίσω της υπήρχαν έξι πλήρεις σειρές λίθινων εδωλίων χωρισμένες σε τέσσερις κερκίδες. Ψηλότερα υπήρχαν 74 σειρές λαξευμένων στο βράχο καθισμάτων που χωρίζονταν με ακτινωτές κλίμακες σε οκτώ κερκίδες.
Το κοίλο με δύο διαζώματα χωριζόταν οριζόντια σε τρία τμήματα. Κατά τις ανακαινίσεις της ρωμαϊκής εποχής άλλαξε επανειλημμένα η μορφή της ορχήστρας και της σκηνικής κατασκευής. Από την σκηνή του θεάτρου που διέθετε προσκήνιο και μια δωρική στοά στην εσωτερική της πλευρά, σώθηκαν μόνο τα θεμέλια και ο υπόγειος διάδρομος που οδηγούσε από την σκηνή στην ορχήστρα (“Χαρώνειος κλίμαξ”) από τον οποίο εμφανίζονταν στους θεατές οι νεκροί και οι χθόνιες θεότητες.
Παρακολουθήστε ένα ταξίδι στους χώρους του αρχαίου θεάτρου Άργους με τον Jean-Charles Moretti, αρχαιολόγο - ερευνητή του Centre National de la Recherche Scientifique της Λυών.