Ερώτηση προς την Επιτροπή κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής Ν. Χουντής στην οποία αναφέρει ότι ο «όρος για εγγυημένη ποσότητα που έχει τεθεί στη σύμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον ανάδοχο στο έργο "ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων παραβιάζει την οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα 2008/98/ΕΚ». Πιο συγκεκριμένα ο Ν. Χουντής, στην ερώτησή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι, ενώ η υποχρέωση που υπάρχει και η οποία απορρέει από την κοινοτική νομοθεσία είναι για μείωση των παραγόμενων αποβλήτων και για την πρόληψη δημιουργίας τους, ο όρος που έχει τεθεί για την ύπαρξη εγγυημένης ποσότητας παράδοσης αποβλήτων και μάλιστα για 28 χρόνια παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα της οδηγίας 2008/98/ΕΚ.
Σημειώνει επίσης ότι ο όρος αυτός, δημιουργεί δυνατότητες έγερσης απαιτήσεων από τον εργολάβο, όταν εφαρμοστούν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για μείωση των παραγόμενων αποβλήτων.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Ν.Χουντή έχει ως εξής:
Στην Οδηγία 2008/98/εκ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβούλιου της 19ης Νοεμβρίου 2008 «για τα απόβλητα και την κατάργηση ορισμένων οδηγιών» τίθενται αυστηρές απαιτήσεις ώστε να επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι μείωσης των παραγόμενων αποβλήτων. Τα κράτη μέλη ήταν υποχρεωμένα να εκπονήσουν «Σχέδια Πρόληψης παραγωγής αποβλήτων» μέχρι τις 12.12.2013 και να τα ενσωματώσουν στις πολιτικές τους. (Μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει θεσμοθετήσει ανάλογο σχέδιο).
Ο Οδικός Χάρτης για την Αποδοτικότητα των Πόρων COM(2011)571final EC2011A) ο οποίος θέτει ως στόχο την μετατροπή της οικονομίας της ΕΕ σε μια αειφορική οικονομία μέχρι το 2050, προτρέπει στην ουσιαστική μείωση της δημιουργίας αποβλήτων. Θέτει στόχους/ορόσημα έως το 2020 όπου ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνεται η κατά κεφαλήν μείωση την παραγωγής αποβλήτων και η οριστική κατάργηση της υγειονομικής ταφής.
Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί σειρά προγραμμάτων στην κατεύθυνση της πρόληψης παραγωγής αποβλήτων (ενδεικτική αναφορά LIFE «Πληρώνω όσο πετάω», LIFE « Υποστήριξη της πρόληψης αποβλήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση», “Χαμηλό κόστος. Δήμοι με μηδενική παραγωγή αποβλήτων» κα.)
Όμως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπεγράφη η προσωρινή σύμβαση ανάθεσης του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ» και ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει την παροχή στην ανάδοχο εταιρεία εγγυημένης ποσότητας 150.000 τόνων απορριμμάτων /έτος για 28 χρόνια, από τους Δήμους της Περιφέρειας, γεγονός το οποίο καταστρατηγεί την ουσία της ευρωπαϊκής πολιτικής για την μείωση των παραγόμενων αποβλήτων , αφού παραβιάζει την οδηγία 2008/98/EC
Ερωτάται η Επιτροπή:
Τι προβλέπει η σύμβαση ΟΕΔΑ Πελοποννήσου σε περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι για μείωση των παραγόμενων αποβλήτων σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία. Θα πρέπει να αποζημιώνεται ο ανάδοχος στην περίπτωση αυτή;
Θα επιτρέψει την έγκριση χρηματοδότησης ενός έργου που καταστρατηγεί εμφανώς την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την μείωση των παραγόμενων αποβλήτων;