Η Αλέα είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Αργολίδας, κοντά στη Σκοτεινή και στον Άγιο Νικόλαο και ανήκει στο δήμο Άργους-Μυκηνών. Ο οικισμός με τους λιγοστούς κατοίκους που είναι χτισμένος αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 800 μέτρων στις πλαγιές του όρους Τραχύ ή αλλιώς Καρούμπαλο, αποτελεί έναν από τους ορεινότερους οικισμούς της Αργολίδας.
Το όνομα της Αλέας, που μέχρι το 1928 ονομαζόταν Μπουγιάτι, προέρχεται από την αρχαία ομώνυμη πόλη που ήταν κοντά στο σημερινό χωριό. Η περιοχή δεν έχει ανασκαφεί συστηματικά, παρόλα αυτά διακρίνονται τμήματα των αρχαίων τειχών.
Ο πρώτος οικιστής της ήταν ο Αλεός, γιος του Αφείδαντα και εγγονός του Αρκάδα, χάρη στον οποίο καθιερώθηκε η λατρεία της ιατρικής θεότητας Αλέας Αθηνάς.
Ο Παυσανίας αναφέρει ότι στην Αλέα υπήρχαν τρεις ναοί, της Αρτέμιδος Εφεσίας, της Αθηνάς Αλέας και του Διονύσου στον οποίο υπήρχε και το άγαλμά του. Μάλιστα προς τιμήν του, διεξαγόταν κάθε δυο χρόνια η γιορτή Σκιέρεια κατά την οποία γινόταν και τελετουργική μαστίγωση γυναικών, με διαταγή του μαντείου των Δελφών, που αποσκοπούσε στη γονιμότητα. Στην περιοχή έχουν βρεθεί επίσης νομίσματα της αρχαίας Αλέας με την κεφαλή της Αρτέμιδας ή της Αθηνάς.
Η Αλέα αναφέρεται ως μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας (που είχε ιδρυθεί τον 3ο αιώνα π.Χ. και στην πορεία απέκτησε μεγάλη δύναμη με πολλές πόλεις της Πελοποννήσου), ενώ το 2ο αιώνα μ.Χ. ανήκε στο «Αργολικό συνέδριο».
Εκτός από τη μεγάλη ιστορία της, η Αλέα έχει φυσικές ομορφιές που θα αποζημιώσουν τον επισκέπτη της. Στην πλατεία θα απολαύσει ντόπιους μεζέδες στο μοναδικό γραφικό ταβερνάκι του χωριού και θα δει την εκκλησία της Κοίμησης Θεοτόκου του 17ου αιώνα. Λίγο πιο πάνω βρίσκεται το σχολείο που ήταν δωρεά του Ανδρέα Συγγρού αλλά σήμερα δε λειτουργεί.