Εν όψει της 28ης Οκτωβρίου, είναι ευκαιρία να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Ασίνης. Στον εκθεσιακό χώρο με θέμα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος αναπτύσσεται σε εσωτερικό ενός σπηλαίου, μπορείτε να δείτε στοιχεία για την περίοδο 1940-1941 στην περιοχή της Αργολίδας.
Το πρωί της ίδιας μέρας, στη θέση Λάκκα-Καμινάκι (κοντά στο γήπεδο του Τολού), δόθηκε πολύωρη μάχη μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων, Αυστραλών, Νεοζηλανδών και Βρετανών, που επιχειρούσαν να επιβιβαστούν σε πολεμικά πλοία ανοικτά του Τολού, και των επιτιθέμενων Γερμανών. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ναυτική μονάδα του γερμανικού και ιταλικού στόλου είχε την έδρα της στο Τολό.
Υπό την απειλή μιας συμμαχικής απόβασης στις παραλίες της Πλάκας Δρεπάνου και του Τολού, αποφασίστηκε η οχύρωση της ακρόπολης της Ασίνης, στην οποία εγκαταστάθηκε το 433ο Μηχανοκίνητο Τάγμα της 29ης Μεραρχίας του Piemonte, με διοικητή το λοχαγό Bagliolesi από την Πίζα, καθώς οι Ιταλοί είχαν αναλάβει την προστασία της παράκτιας ζώνης της Αργολίδας . Οι Ιταλοί προχώρησαν γρήγορα σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μετατροπής της χερσονήσου σε σύγχρονο οχυρό, επιστρατεύοντας κατοίκους της περιοχής για τις εργασίες. Ενίσχυσαν τα αρχαία τείχη με ξερολιθιές, διένοιξαν τις Ελληνιστικές δεξαμενές και τα πηγάδια για την αποθήκευση πυρομαχικών και εφοδίων, έκτισαν μικρά βοηθητικά κτήρια, πέτρινες σκάλες και μονοπάτια και εγκατέστησαν πολυβολεία, φυλάκια και βάσεις αντιαεροπορικών όπλων, τα οποία επικοινωνούσαν μεταξύ τους με ένα σύνθετο δίκτυο χαρακωμάτων .
Ως οικοδομικό υλικό για τις εργασίες χρησιμοποιήθηκαν οι λίθοι από τα αρχαία κτίσματα που είχαν αποκαλυφθεί τη δεκαετία του 1920, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή των αρχαιοτήτων στην Κάτω Πόλη και στην κορυφή του απέναντι λόφου της Μπαρμπούνας. Η αμυντική θωράκιση της περιοχής περιελάμβανε πολυβολεία και ναρκοθετήσεις σε όλη την παραλιακή ζώνη Τολού - Δρεπάνου.
Οι Ιταλοί παρέμειναν στην Ασίνη έως τη συνθηκολόγησή τους, το Σεπτέμβριο του 1943. Μετά την απελευθέρωση αποκαλύφθηκε το μέγεθος της καταστροφής, η οποία, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων το 1946, υπήρξε «τελεία, ριζική και ολοκληρωτική».
Οι εκθεσιακοί χώροι της Ασίνης είναι ανοικτοί κάθε μέρα από τις 8:00 έως τις 15:00.