ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Αρνητικό το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας για νέο λατομείο στο Λουκαΐτι

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:37:00 μ.μ. |
Εργοτάξιο
Στη συνεδρίαση της 19ης Σεπτεμβρίου 2024 του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας, συζητήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις εργασίες εκμετάλλευσης ενός λατομείου εξόρυξης μαρμάρου, σε δημόσια έκταση συνολικού εμβαδού 100 στρεμμάτων στην θέση “Πλάσα” του οικισμού Λουκαϊτίου της Δημοτικής Κοινότητας Διδύμων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία, γνωμοδότησε αρνητικά επί της συγκεκριμένης μελέτης, σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου Ερμιονίδας κ. Γιάννη Γεωργόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή είναι πάγια αντίθετη με την ίδρυση νέων λατομικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Λουκαϊτίου, αλλά και με την επέκταση των υφισταμένων, αφού αυτές πέραν του ότι έχουν κατακρεουργήσει το βουνό των Διδύμων, δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα σε καμία αποκατάσταση των χώρων και λειτουργούν ανεξέλεγκτα, χωρίς να γνωρίζουμε την νομιμότητα των αδειών τους.

Και γι’ αυτές τις αντιρρήσεις της Δημοτικής Αρχής, έχουν ενημερωθεί αναλυτικά τόσο η Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου.

Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια οι κάτοικοι του Λουκαΐτίου, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο λειτουργίας των λατομείων στην περιοχή τους, συνέλεξαν υπογραφές με τις οποίες ζητούσαν να ελεγχθεί η νομιμότητα των αδειών τους.

Ο Δήμος Ερμιονίδας έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου αποφασίστηκε ο ορισμός δικηγόρου, με σκοπό να διερευνήσει την νομιμότητα και τον τρόπο της λειτουργίας των υφιστάμενων λατομικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Λουκαϊτίου.

Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής, ήταν οι ελεγκτές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου από την Πάτρα, να επισκεφθούν για έλεγχο τα λατομεία στο Λουκαΐτι και σήμερα να βρισκόμαστε εν αναμονή του πορίσματός τους.

Εξάλλου, για τους ίδιους λόγους τον Απρίλιο του 2024, το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας γνωμοδότησε ξανά αρνητικά επί ανάλογης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων διαφορετικής εταιρείας, για τις εργασίες εκμετάλλευσης τριών λατομείων εξόρυξης μαρμάρου, σε δημόσια έκταση συνολικού εμβαδού 88 στρεμμάτων στην θέση “Πλάσα” του οικισμού Λουκαϊτίου.

Σημειωτέον ότι για την συγκεκριμένη μελέτη, είχε ζητηθεί τότε από τον Δήμο Ερμιονίδας η άποψη του Κοινοτικού Συμβουλίου Διδύμων, το οποίο γνωμοδότησε θετικά με τις ψήφους του Πρόεδρου της Κοινότητας κ. Κώστα Μπουγιούρα και της Κοινοτικής Συμβούλου κ. Ελένης Χρυσίδου, οι οποίοι έχουν εκλεγεί με την παράταξη του κ. Μαργέτα.

Μάλιστα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Απριλίου του 2024 ο κ. Κώστας Μπουγιούρας προσήλθε και ψήφισε υπέρ της μελέτης.

Ανάλογη γνώμη για τη νέα μελέτη ζήτησε ο Δήμος Ερμιονίδας από το Κοινοτικό Συμβούλιο Διδύμων, το οποίο αυτή τη φορά δεν συνεδρίασε με αποκλειστική ευθύνη του Προέδρου της Κοινότητας κ Κώστα Μπουγιούρα, ο οποίος μάλιστα δεν προσήλθε ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εκφράσει την γνώμη του και να ψηφίσει επί του θέματος αυτού.

Μοναδική παραφωνία στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπήρξε η στάση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννη Μαργέτα, ο οποίος μειοψήφησε και πρότεινε την αναβολή του θέματος, ζητώντας σε επόμενη συνεδρίαση να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο επί της εν λόγω Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, από εκπροσώπους της λατομικής εταιρείας που την έχει εκπονήσει.

Δηλαδή πρότεινε κάτι το οποίο δεν έχει καμία ουσία, εφόσον η Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλάξει στάση απέναντι στην λειτουργία των λατομείων στην περιοχή του Λουκαϊτίου.

Δυστυχώς για τον κ. Μαργέτα, απ’ όλους τους παρόντες Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξής του, στον μοναχικό του δρόμο τον ακολούθησε μόνο ο κ. Αγρίμης Παναγιώτης, ενώ οι υπόλοιποι 4 ψήφισαν υπέρ της εισήγησης του Δημάρχου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ