Τις εκδηλώσεις που έγιναν σήμερα στο ιστορικό αυτό χωριό της Αργολίδας, τίμησε με την παρουσία της ο Ανδρέας Νικολακόπουλος - Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ενώ την βουλή εκπροσώπησε ο Βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός.
Προηγήθηκε Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Αργολίδας κ. Νεκτάριο στον Ι.Ν. Ευαγελισμού της Θεοτόκου και στην συνέχει εψάλει επιμνημόσυνη δέηση.
Παρέστησαν, εκπρόσωποι της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, οι βουλευτές Αργολίδας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, Δήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Δήμαρχος του Δήμου Αποκορώνου Χανίων, που υπέγραψε με τον Δήμαρχο Επιδαύρου την αδελφοποίηση των δύο Δήμων ενισχύοντας τους θεσμικούς δεσμούς μεταξύ τους, ενώ στις εκδηλώσεις, έλαβε μέρος και ο σύλλογος Αρματωμένοι Μωραΐτες.
Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν με επίσκεψη των προσκεκλημένων στην έκθεση ‘’Πρόσωπα Ελλήνων’’, η οποία φιλοξενείται στο χώρο της μόνιμης Έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων από τις 10 έως τις 18 Ιανουαρίου.Στη διάρκεια των εργασιών της Α΄ Εθνοσυνέλευσης, που άρχισαν στις 20 Δεκεμβρίου του 1821 και ολοκληρώθηκαν στις 15 Ιανουαρίου 1822, γράφτηκε η «Διακήρυξις της Εθνικής Συνελεύσεως» και ορίστηκε ο τρόπος της προσωρινής λειτουργίας του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Την πρώτη Ιανουαρίου του 1822 ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε η μορφή και τα χρώματα του εθνικού μας συμβόλου, της Ελληνικής Σημαίας.
Το Σύνταγμα που ψηφίστηκε καθόριζε τη μορφή του πολιτεύματος, και προέβλεπε προστασία των ατομικών ελευθεριών και τη διάκριση των εξουσιών. Συγκεκριμένα, ορίστηκε ότι η «Διοίκησις» θα γινόταν από το «Βουλευτικόν» και το «Εκτελεστικόν», ενώ το «Δικαστικόν» θα ήταν ανεξάρτητο όργανο.
Στη συνέλευση συμμετείχαν οι λεγόμενοι παραστάτες, οι οποίοι είχαν και δικαίωμα ψήφου στα τελικά κείμενα της Συνέλευσης. Ήταν πληρεξούσιοι ή αντιπρόσωποι από διάφορες περιοχές και συγκεκριμένα της Ανατολικής Χέρσου, (κεντροανατολική Ελλάδα και Μακεδονία), της Δυτικής Χέρσου (Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο), της Πελοποννήσου και των ναυτικών νήσων (Ύδρα, Σπέτσες, Ψαρά, Κάσος).
Πρόεδρος της Συνέλευσης εξελέγη ο Αλέξανδρος Μαυτοκορδάτος, αντιπρόεδρος ο Αθανάσιος Κανακάρης και εκτελεστικά μέλη οι Αναγνώστης Παπαγιαννόπουλος, Ιωάννης Ορλάνδος και Ιωάννης Λογοθέτης.
Από το Σεπτέμβριο του 1821 είχαν αρχίσει οι διεργασίες για τη Συνέλευση. Αρχικά ως τόπος διεξαγωγής της είχε ορισθεί το Άργος, αλλά τελικά και για λόγους ασφαλείας επελέγη το χωριό Πιάδα, η σημερινή Νέα Επίδαυρος Αργολίδος. Στην πλατεία του χωριού έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, ενώ στον περιβάλλοντα υπαίθριο χώρο έχει τοποθετηθεί αναθηματική στήλη με τον Φοίνικα που αναγεννιέται από τις στάχτες του, συμβολίζοντας την αναγέννηση του έθνους, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Τιμής ένεκεν, το 1823 με εισήγηση του Ιωάννη Κωλέττη η Πιάδα ανακηρύχθηκε σε Δήμο και μετονομάστηκε σε Νέα Επίδαυρος.