ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Φωτιά σε τιμές και φόρους ακινήτων σε 25 νομούς και την Αργολίδα.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:13:00 π.μ. |
Αυξήσεις-φωτιά, από 100% έως και 200%, στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων που βρίσκονται σε 4.458 οικισμούς 26 νομών της χώρας θα προκαλέσει από την 1η-1-2011 η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών τιμών ζώνης στις συγκεκριμένες περιοχές, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, που αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.


Αποτέλεσμα των αυξήσεων των φορολογητέων αξιών θα είναι να εκτιναχθούν στα ύψη οι φόροι που θα επιβαρύνουν τις μεταβιβάσεις, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις κληρονομιές ακινήτων στις περιοχές αυτές. Επιπλέον, όσοι φορολογούμενοι κατέχουν ακίνητα στις υπό ένταξη περιοχές ενδέχεται, για πρώτη φορά, να υποχρεωθούν να πληρώσουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να εντάξει στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών τα ακίνητα που βρίσκονται σε 4.458 οικισμούς των νομών Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Λαρίσης, Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Αττικής, Αργολίδος, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Λέσβου, Κυκλάδων, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες,
η ηγεσία του υπουργείου έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να καθορίσουν τα 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ως ελάχιστη τιμή ζώνης σε όλες τις περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα. Δηλαδή στους 4.458 οικισμούς να μην υπάρχει τιμή ζώνης κάτω από 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, παρά το γεγονός ότι για πολλές από τις περιοχές αυτές οι αρμόδιες επιτροπές που συστάθηκαν στις κατά τόπους ΔΟΥ εισηγήθηκαν πολύ χαμηλότερες τιμές της τάξης των 300-450 ευρώ ανά τ.μ.! Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανώτατες τιμές ζώνης που θα καθοριστούν θα φθάνουν μέχρι και τα 1.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο!

Τι ισχύει σήμερα
Στις περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα από την 1η-1-2011, ο προσδιορισμός των φορολογητέων αξιών των ακινήτων γίνεται αυτή τη στιγμή με βάση ένα μεικτό σύστημα το οποίο προβλέπει για τα μεν κτίσματα (κατοικίες, μονοκατοικίες, καταστήματα κτλ.) τη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων “τιμών εκκίνησης ελαχίστου κόστους οικοδομής”, για τα δε οικόπεδα τον καθορισμό των τιμών από τους προϊσταμένους των αρμοδίων ΔΟΥ κατόπιν συνυπολογισμού συγκριτικών στοιχείων σχετικών με τις αγοραίες αξίες γειτονικών ακινήτων. Οι “τιμές εκκίνησης ελαχίστου κόστους οικοδομής”, οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα στις συγκεκριμένες περιοχές για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των κατοικιών και των κτιρίων επαγγελματικής στέγης, κυμαίνονται από 230 έως 630 ευρώ ανά τ.μ. Συνεπώς από τη στιγμή που θα εφαρμοστούν στις περιοχές αυτές τιμές ζώνης από 600 έως 1.800 ευρώ ανά τ.μ., οι φορολογητέες αξίες που θα προκύπτουν για κατοικίες και επαγγελματική στέγη θα είναι αυξημένες κατά 100% έως 200%!

Τι αλλάζει
Με την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος στους 4.458 οικισμούς, το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να εισπράξει περισσότερους φόρους από τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) και από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Σύμφωνα άλλωστε με τα όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2011, τα έσοδα του Δημοσίου από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία προβλέπεται, το επόμενο έτος, να είναι αυξημένα κατά 270 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος και να ανέλθουν συνολικά στα 910 εκατ. ευρώ.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να ενταχθούν όλες οι εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού περιοχές στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Οι οικισμοί ανά νομό
Από τους 4.458 οικισμούς που θα ενταχθούν στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης την 1η-1-2011, η κατάταξη αν νομό έχει ως εξής: 449 στα Ιωάννινα, 424 στα Χανιά, 397 στη Λακωνία, 376 στην Αρκαδία, 341 στη Μεσσηνία, 279 στο Ηράκλειο, 239 στη Λάρισα, 176 στην Κοζάνη, 176 στη Ροδόπη, 172 στη Λέσβο,171 στην Ξάνθη, 149 στην Ευρυτανία, 131 στην Πέλλα, 124 στη Μαγνησία, 119 στη Φθιώτιδα, 112 στην Καβάλα, 111 στη Δράμα, 104 στη Φωκίδα, 96 στη Βοιωτία, 89 στο Λασίθι, 75 στην Πιερία, 44 στο Ρέθυμνο, 36 στη Χαλκιδική, 33 στην Αργολίδα, 32 στις Κυκλάδες και τρεις στην Αττική.

Και αύξηση αντικειμενικών αξιών
Στις περιοχές στις οποίες εφαρμόζονται ήδη οι αντικειμενικές τιμές ζώνης θα επιβληθούν επίσης σημαντικές αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων, όχι όμως από την 1η Ιανουαρίου 2011 αλλά από τα μέσα του νέου έτους. Για τις περιοχές αυτές, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζουν ένα νέο σύστημα βάσει του οποίου η φορολογητέα αξία κάθε ακινήτου θα προσδιορίζεται με βάση τον μέσο όρο των τιμών που επικρατούν στην αγορά. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι νέες σημαντικά αυξημένες αντικειμενικές αξίες (τιμές ζώνης ανά τ.μ.) που θα τεθούν σε ισχύ από το καλοκαίρι του 2011 θα αντιπροσωπεύουν τους μέσους όρους των αγοραίων τιμών που ισχύουν κατά περιοχές! Μέσω του νέου αυτού συστήματος, οι αντικειμενικές τιμές θα αναπροσαρμόζονται ανά εξάμηνο. Το σύστημα αυτό δεν θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο, διότι απαιτείται μια στατιστική επεξεργασία τιμών για κάθε περιοχή της χώρας κι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Πάντως, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 το νέο σύστημα θα είναι έτοιμο ώστε να εφαρμοσθεί από το δεύτερο εξάμηνο. Ουσιαστικά με το νέο σύστημα, θα προκύψουν νέες υπεραυξημένες αντικειμενικές τιμές που θα κινούνται στα επίπεδα του μέσου όρου των τιμών της αγοράς για τα ακίνητα κάθε περιοχής. Η εφαρμογή του συστήματος αυτού θα εκτινάξει στα ύψη τις τιμές που θα πρέπει να δηλώνουν οι πολίτες στα συμβόλαια αγορών ακινήτων και τις φορολογητέες αξίες που θα πρέπει να εμφανίζουν στις δηλώσεις για φόρους μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών ακινήτων. Οι αντικειμενικές αξίες θα είναι αντιπροσωπευτικές των τιμών της αγοράς, ώστε να μην υπάρχει πλέον η δυνατότητα δήλωσης ψευδών τιμών στα συμβόλαια μεταβιβάσεων ακινήτων, όπως γίνεται σήμερα όπου αναγράφονται οι αντικειμενικές κι όχι οι πραγματικές τιμές οι οποίες είναι κατά πολύ υψηλότερες. Η συνήθεια αυτή των νεοελλήνων αποτελεί “δίαυλο ξεπλύματος χρήματος” καθώς ευνοεί τη διακίνηση μαύρου χρήματος, δηλαδή ενός ποσού που αλλάζει χέρια αλλά δεν δηλώνεται καθώς αποτελεί την αποκρυβείσα διαφορά μεταξύ της χαμηλής αναγραφείσας αντικειμενικής τιμής και της υψηλής πραγματικής αξίας κάθε μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

http://www.makthes.gr/news/economy/66865/
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ