ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Συνέντευξη του Π. Τατούλη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:43:00 π.μ. |

Το στίγμα των δράσεων και των ενεργειών του στη διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου από την 1η Ιανουαρίου, δίνει σε αποκλειστική συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης της περιοχής, Πέτρος Τατούλης.
    Σημειώνει ότι, με στόχο της πάταξη της γραφειοκρατίας και την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, θα εκμεταλλευτεί τις σύγχρονες τεχνολογίες που σημαίνει εφαρμογές που θα επιτρέπουν την ψηφιακή διαχείριση όλων των δραστηριοτήτων της Περιφέρειας, την δυνατότητα δικτυακής διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων και φυσικά ψηφιακή ιχνιλασιμότητα όλων των ενεργειών της διοίκησης.

    Ο Πέτρος Τατούλης αναλύει τους στόχους για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, για τη θεσμική συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΤΕΙ Καλαμάτας και επισημαίνει ότι ''η Πελοπόννησος και οι πολίτες της δεν αντέχουν πειραματισμούς και μαθητευόμενους μάγους''.


    Η συνέντευξη του κ. Τατούλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

    Ερ. Το μοντέλο του Καλλικράτη είναι καινούργιο. Πιστεύετε ότι θα "δουλέψει"; Πώς βλέπετε τη συνεργασία σας με τους Δημάρχους;

   

    Π. Τατούλης: Πιστεύω βαθιά στην μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και πολιτεύτηκα στις περιφερειακές εκλογές με ένα Σχέδιο Δράσης που διαμορφώθηκε με γνώμονα τον νόμο και την δυναμική που μπορεί να δημιουργήσει στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Αυτό είναι και το συμβόλαιο μας με τους πολίτες που μας έδωσαν την εντολή να το υλοποιήσουμε και να κάνουμε τον νόμο μια πραγματικότητα, εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας στην σύγχρονη ιστορία της μεταπολεμικά.

    Το μοντέλο του Καλλικράτη είναι καινούργιο για την χώρα μας δεν είναι όμως για την Ευρώπη των Περιφερειών. Βλέπετε κύριε Μανιατάκο, η αδράνεια της πολιτικής μας ηγεσίας για πολλές δεκαετίες, και παρά τις ιστορικές επιλογές για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με την ένταξη στην Κοινότητα το 1981 και την Ευρωζώνη το 2001, αγνόησε επιδεικτικά τις κατακτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας στους τομείς της δημοκρατίας και της Ανάπτυξης. Η συνέπεια των λάθος επιλογών και του λάθος δρόμου που είχε λάβει η χώρα μας δυστυχώς ήταν διαχρονική, με αποτέλεσμα να μην εφαρμοστούν έγκαιρα οι μεταρρυθμίσεις που θα είχαν προλάβει την σημερινή κατάσταση.

    Ο Καλλικράτης είναι μια ευκαιρία που δόθηκε στις Ελληνικές περιφέρειες να αποκτήσουν αυτόνομη δυναμική Ανάπτυξης και διαχείρισης της οικονομίας τους με γνώμονα το μοντέλο των Ευρωπαϊκών περιφερειών. Η αποκέντρωση των υπηρεσιών που επιχειρείται με τον Καλλικράτη προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες να αλλάξει το κράτος και η σχέση του με τους πολίτες. Η αυτοδιοίκηση πλέον αποκτά μια ουσιαστική και αποτελεσματική σημασία και τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε την μετάβαση από το παλιό και φθαρμένο σύστημα στην εφαρμογή μιας πιο Ευρωπαϊκού τύπου διοίκησης των κοινωνιών, ανά περιφέρεια, σεβόμενοι τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

    Στη "Νέα Πελοπόννησο" μαθαίνουμε από τις εμπειρίες των άλλων με στόχο να περιορίσουμε τα περιθώρια αποτυχίας, και αυτό θα κάνουμε και στο θέμα της εφαρμογής του Καλλικράτη. Θα υλοποιήσουμε το νόμο με γνώμονα την εφαρμογή των αντίστοιχων νόμων στην Ευρώπη των περιφερειών και θα μεταφέρουμε την τεχνογνωσία με στόχο την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του και την αποδοτικότητα στις υπηρεσίες προς τους πολίτες. Σκοπός μας είναι να συνεργαστούμε πολύ στενά με τους Δημάρχους, να αναζητήσουμε συνέργειες στην ανάπτυξη προγραμμάτων και να βελτιώσουμε την λειτουργία τους αν και δεν υφίσταται σχέση ιεραρχίας ή ελέγχου μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας.

   

    Ερ. Την περίοδο της θητείας σας στο υπουργείο Πολιτισμού σε όλη την Πελοπόννησο μπήκαν σε προτεραιότητα πολλά έργα πολιτισμού. Ορισμένα από αυτά στην συνέχεια αφέθηκαν στην τύχη τους, όπως για παράδειγμα το νέο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης. Στο νέο ξεκίνημα και με δεδομένο ότι η περιφέρεια είναι ένα ανοικτό μουσείο, ποιες οι πρώτες κινήσεις σας στον τομέα του πολιτισμού;

   

    Π. Τατούλης: Οι ιστορικοί και πολιτιστικοί θησαυροί της Πελοποννήσου αφηγούνται μια συναρπαστική ιστορία τεσσάρων χιλιάδων ετών. Στόχος μας είναι η αφήγηση αυτή να γίνει αντικείμενο των συζητήσεων στις ιστορίες των δυνητικών επισκεπτών του τόπου μας, σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη κρίσιμη μάζα πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιστεύουμε στον Πολιτισμό τόσο ως πυλώνα ανάπτυξης κυρίως όμως ως δικαίωμα του κάθε πολίτη να μετέχει σ' αυτόν.

    Στο Σχέδιο Δράσης έχουμε αναπτύξει μια συνοπτική περιγραφή των δραστηριοτήτων που θα υπηρετήσουν τον στόχο αυτό ξεκινώντας από την διεθνή προβολή των περιφερειακών φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Επιδαύρου και άλλων ιδιαίτερων δράσεων όπως "Οι Δρόμοι του Κρασιού" και "Οι δρόμοι της Ελιάς", καθώς και τη στήριξη εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας, όπως το Φεστιβάλ Χορού στην Καλαμάτα και άλλα, σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας. Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνονται: η δημιουργία θεματικών πάρκων, αρχαιολογικού, τεχνολογικού, ή περιβαλλοντικού χαρακτήρα, ανάλογα με τη φύση του μνημείου που περικλείουν και η δημιουργία Κέντρων Πολιτιστικής Ενημέρωσης, τα οποία θα λειτουργούν σε επίπεδο δήμου. Στόχος τους είναι η ενημέρωση του κοινού για τις πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες στην περιοχή του, τόσο με τη διάθεση έντυπου υλικού όσο και με τη χρήση οπτικοαουστικών μέσων.

    Στην λογική ενδυνάμωσης της αφήγησης του πολιτιστικού μας περιεχομένου ως περιφέρεια, σχεδιάζουμε τη δημιουργία ψηφιακών κέντρων με τρισδιάστατη αναπαράσταση μυθολογικών, αρχαιολογικών ευρημάτων, ιστορικών προσώπων και γεγονότων που διαδραματίστηκαν σε άλλες εποχές δίπλα από τους αρχαιολογικούς - ιστορικούς χώρους της Πελοποννήσου. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη, αντίστοιχη αυτής που προσφέρουν μεγάλα μουσεία της Ευρώπης, που συνδυάζει, αφομοιώνει, και συνδέει το παρόν με το παρελθόν σε πραγματικό χρόνο.

   

    Ερ. Η Πελοπόννησος είναι μια περιφέρεια με σημαντική υστέρηση στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, πως θεωρείτε ότι θα προχωρήσει η επίλυση αυτού του προβλήματος;

    Π. Τατούλης: Η Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων αποτελεί για εμάς πρώτη προτεραιότητα, κύριε Μανιατάκο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αντί να αποτελεί πρότυπο, είναι σήμερα το χείριστο παράδειγμα. Ουσιαστικά υπάρχει μη διαχείριση. Η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ (Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) χρειάζεται με κάθε κόστος να γίνει "χθες", αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και κάθε τεχνολογικό μέσο. Οι λόγοι δεν είναι μόνο τα πρόστιμα. Είναι τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τα ζητήματα δημόσιας υγείας που εν δυνάμει μπορούν να προκαλέσουν οι ΧΑΔΑ με τη συνέχιση της λειτουργίας τους και με τη μη αποκατάστασή τους.

    Είναι αναμφισβήτητο ότι μένουν να γίνουν πολλά και πρέπει να γίνουν σύντομα. Τα όσα θα γίνουν όμως, θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό, τον ΠΕΣΔΑ και φυσικά την κείμενη Ευρωπαϊκή νομοθεσία, με λύσεις ωστόσο δοκιμασμένες και εφαρμοσμένες. Η Πελοπόννησος και οι πολίτες της δεν αντέχουν πειραματισμούς και μαθητευόμενους μάγους.

    Η μείωση των παραγόμενων αποβλήτων είναι θέμα παιδείας και αποτελεί μια αέναη προσπάθεια. Χρειάζεται διαρκής ενημέρωση και προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε διαρκώς να μειώνεται ο όγκος των παραγόμενων αποβλήτων.

    Η προώθηση πολιτικών για αύξηση της ανακύκλωσης, των ποσοτήτων προδιαλεγμένου οργανικού και η παραγωγή καλής ποιότητας compost, που θα είναι αξιοποιήσιμο, είναι πολιτική επιλογή. Στην κατεύθυνση αυτή πέρα από την ενημέρωση και την εκπαίδευση θέλουμε να δημιουργήσουμε πλέγμα κινήτρων που θα αγγίζουν τον κάθε πολίτη, αλλά και τους δήμους. Πολιτική επιλογή που εμάς μας εκφράζει, αλλά και στόχο μας παράλληλα, αποτελεί η υπέρβαση των εθνικών στόχων και δεσμεύσεων. Θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από όσα μας υποχρεώνουν και μπορούμε να το πετύχουμε

    Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια Νέα Πελοπόννησο. Μια Νέα Πελοπόννησο, πρότυπο στη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων και παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή.

    Τέλος, θεωρούμε αυτονόητο ότι τ' απορρίμματα που οδηγούνται προς ταφή πρέπει να είναι τα ελάχιστά δυνατά. Πρέπει να αξιοποιούνται όλες οι διαθέσιμες λύσεις (ανακύκλωση, προδιαλεγμένο οργανικό κ.τ.λ.), ώστε να οδηγούνται προς ταφή υπολείμματα και όχι σύμμεικτα απορρίμματα. Μιλάμε για ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Όχι για τους παρωχημένους ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων).

    Από τις 350 περίπου χωματερές που έχουν καταγραφεί ως σήμερα, έχουν αποκατασταθεί μερικώς ή ολικώς το 40%. Ο δικός μας στόχος είναι η αποκατάσταση των υπολοίπων ΧΑΔΑ να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο, εφαρμόζοντας απόλυτα τις μελέτες αποκατάστασης που ήδη έχουν συνταχθεί από τη διεύθυνση Περιβάλλοντος Χωροταξίας, κάτι που άλλωστε αποτελεί και συμβατική μας υποχρέωση έναντι των Ευρωπαίων, αλλά και ρητή δέσμευσή μας στο πρόγραμμά μας.

   

    Ερ. Ο αγροτικός κόσμος συρρικνώνεται κι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Με δεδομένο ότι το ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την περιφέρεια, ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε για την στήριξη του αγρότη της Πελοποννήσου ;

   

    Π. Τατούλης: Παρά τη σημαντική συρρίκνωση του Αγροτικού τομέα τα τελευταία 30 χρόνια, το ένα πέμπτο σχεδόν του συνολικού ΑΕΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξακολουθεί να παράγεται κυρίως από τον κλάδο της γεωργίας, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της χώρας. Πιστεύουμε στις προοπτικές ανάπτυξης της Αγροτικής οικονομίας της Πελοποννήσου και θα την υποστηρίξουμε.

    Η παραγωγή σπάνιας ποιότητας παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων, αποτελεί το μεγάλο μας πλεονέκτημα στην Πελοπόννησο. Εξαιρετικά λάδια, τα καλύτερα στη Μεσόγειο, η βρώσιμη ελιά (Καλαμών και Μαμούθ Κυνουρίας), τα πορτοκάλια της Αργολίδας και της Λακωνίας, τα μήλα και η πατάτα της Μαντινείας, τα ποιοτικά κρασιά της Νεμέας, της Μαντινείας, της Κορινθίας (Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο κλπ), τα σταφύλια της Κορινθίας, η μελιτζάνα του Λεωνιδίου, το κάστανο και μια σειρά άλλων προϊόντων αποδίδουν στους παραγωγούς αλλά και την τοπική οικονομία πολύ λιγότερο από αυτό που θα αντιστοιχούσε υπό άλλες προϋποθέσεις, στη φήμη που διαθέτουν (brand name).

    Η συσκευασία, η μεταποίηση, η υποστήριξη τους με τίτλους ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.) και η συστηματική προώθηση τους ως επώνυμα προϊόντα στην αγορά μπορούν να πολλαπλασιάσουν την αξία τους. Εμείς, ως περιφέρεια, θα υποστηρίξουμε τους παραγωγούς για εξαγωγή των προϊόντων τους, ώστε να αυξηθεί η ζήτηση, επομένως και η τιμή τους. Η υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα, οι μεγάλες ελλείψεις σε έργα υποδομής αγροτικού τομέα, το μεγάλο κόστος παράγωγης, η ανύπαρκτη υποστήριξη του παραγωγού με σύγχρονη τεχνογνωσία και τα καρτέλ που ελέγχουν την εμπορία των αγροτικών προϊόντων αποτελούν τους παράγοντες που ευθύνονται για την συρρίκνωση του Αγροτικού τομέα και τη μείωση του εισοδήματος του αγρότη.

    Οι κλιματικές αλλαγές και η ανάγκη προσαρμογής των καλλιεργειών στις συνθήκες που αυτές διαμορφώνουν αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Η "Νέα Πελοπόννησος" θεωρεί ότι η ώθηση της αγροτικής ανάπτυξης είναι όρος επιβίωσης για την οικονομία της περιφέρειάς μας. Μόνο που η δική μας προσέγγιση στην αγροτική ανάπτυξη είναι απαλλαγμένη από κάθε στοιχείο προσκόλλησης σε παρωχημένες νοοτροπίες, που επί χρόνια στρεβλώνουν τον κλάδο. Αγροτική ανάπτυξη σημαίνει παραγωγή και λειτουργική αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Δε σημαίνει εξάρτηση από τις επιδοτήσεις και εμμονή σε ξεπερασμένες, μη αποδοτικές καλλιέργειες.

    Στόχος μας είναι να διαδώσουμε μια νέα αντίληψη και να υλοποιήσουμε μια νέα πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:

    1. Κατασκευή αγροτικών υποδομών ύψους τουλάχιστον 250εκ Ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση των υδάτινων πόρων στα οποία περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση των μεγάλων αρδευτικών της Τάκας, της Κανδήλας και του Φαλάνθου στην Αρκαδία (100 εκ. Ευρώ), το νέο έργο του Ανάβαλλου στην Αργολίδα (30 εκ Ευρώ), η κατασκευή των δικτύων διανομής από το Φράγμα του Φενεού στην Κορινθία (40 εκ Ευρώ), ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα στις παραλιακές ζώνες όλων των Νομών.

    2. Κατασκευή ενός Περιφερειακού Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει: υποδομές για την λειτουργία μόνιμου διαπραγματευτηρίου αγροτικών προϊόντων, με λίγα λόγια μια περιφερειακή λαχαναγορά διασυνδεδεμένη με κεντρικές ευρωπαϊκές αγορές, Συνεδριακό κέντρο και Εκθεσιακό χώρο. Το Περιφερειακό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την άσκηση Περιφερειακής Πολιτικής, αλλά κυρίως για την προώθηση των πελοποννησιακών προϊόντων, αφού θα εξασφαλίσει αφενός τη "μείωση της απόστασης" μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και αφετέρου θα εγγυάται τον "αφοπλισμό" του καρτέλ των μεσαζόντων, οι οποίοι στρεβλώνουν μέχρι σήμερα την αγορά και καρπώνονται υπερκέρδη εις βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή.

    3. Συγκρότηση Ολοκληρωμένου Περιφερειακού Σχεδίου για την Αγροτική Ανάπτυξη με κεντρικούς πυρήνες την βιολογική γεωργία, τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), τα προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ), τα προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης, τις ομάδες παραγωγών και τις επιχειρηματικές συμπράξεις, τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων.

    4. Δημιουργία μηχανισμού εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας στους αγρότες. Στον μηχανισμό αυτόν θα ενταχτούν αναβαθμισμένα τα Κέντρα Γεωργικής Εκπαίδευσης και θα αξιοποιηθούν οι σημερινές Διευθύνσεις Γεωργίας.

   

    Ερ. Ένα από τα προβλήματα που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε άμεσα είναι η στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, αφού σήμερα φιλοξενείτε σε διάφορα κτήρια της Τρίπολης. Τι λύση πιστεύεται ότι μπορεί να δοθεί;

   

    Π. Τατούλης: Το παρελθόν απέδειξε ότι οι αποσπασματικές και ευκαιριακές πολιτικές δεν βοήθησαν ούτε τον τόπο ούτε τους ανθρώπους του. Ζούμε στον ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο που δίνει μεγάλες ευκαιρίες. Για να τις εκμεταλλευτούμε, ωστόσο, απαιτείται σημαντική τεχνογνωσία και συγκροτημένο σχέδιο. Αν δεν αξιοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία, αντί για ευκαιρίες θα βρεθούμε μπροστά σε κινδύνους και απειλές.

    Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε υπηρεσίες Δημόσιας Διοίκησης αντίστοιχες των σημερινών απαιτήσεων, αποτελεσματικές, αξιόπιστες, ικανές να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, και φυσικά με ανταγωνιστικό κόστος, προκειμένου να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία, να προάγουμε τη διαφάνεια και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη.

    Η εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε όλες τις υπηρεσίες και σε όλες τις συναλλαγές με τους πολίτες είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Για να τον πετύχουμε σχεδιάζουμε από την αρχή το οργανόγραμμα της Περιφέρειας. Βλέπουμε με πολύ προσοχή ένα προς ένα όλα τα τμήματα. Η σοβαρή στελέχωση τους αποτελεί στοίχημα. Η κατανομή των ανθρωπίνων πόρων θα υποστηρίζει τον συνολικό σχεδιασμό και τις πραγματικές ανάγκες.

    Πλήρης μηχανοργάνωση των υπηρεσιών για εμάς δεν σημαίνει ηλεκτρονικοί υπολογιστές στα κουτιά τους, στοιβαγμένοι στους διαδρόμους. Με δεδομένη την μηχανοργάνωση που έχει συντελεστεί στις κοινωνίες που βιώνουν το διαδίκτυο με τις εφαρμογές, που σήμερα αποκαλούνται Web 2.0, στο σχεδιασμό μας μηχανοργάνωση σημαίνει εφαρμογές που να επιτρέπουν την ψηφιακή διαχείριση όλων των δραστηριοτήτων της Περιφέρειας, την δυνατότητα για δικτυακή διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων και φυσικά ψηφιακή ιχνιλασιμότητα όλων των ενεργειών της Διοίκησης, με όρους και διαδικασίες φιλικές προς τους πολίτες χωρίς να τους εισάγουν στους λαβύρινθους των υπηρεσιών.

    Η στέγαση του μοντέλου λειτουργίας της περιφέρειας, υπό το σχεδιασμό αυτό, ήδη βρίσκεται σε αναζήτηση των διαθέσιμων κτιριακών υποδομών στην Τρίπολη και σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν με διαφάνεια και συνέπεια στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους πολίτες

   

    Ερ. Ως βουλευτής είχατε εργαστεί για την ίδρυση του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στην συνέχεια για την ίδρυση και λειτουργία σχολής, που μάλιστα στη διερευνητική προσπάθεια είχε εκφραστεί διεθνές ενδιαφέρον. Την περίοδο που διανύουμε υπάρχει σε εξέλιξη διαβούλευση για αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πως βλέπετε το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΤΕΙ Καλαμάτας την επόμενη ημέρα;

   

    Π. Τατούλης: Κεντρικός στόχος του σχεδιασμού μας είναι η ανάδειξη μιας δημιουργικής και εξωστρεφούς Πελοποννήσου. Οι πολίτες μας μοχθούν και αξίζουν έναν καλύτερο τόπο. Για να πετύχουμε το στόχο μας διαμορφώνουμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, με βάση τις αντικειμενικές δυνατότητες, και τα πραγματικά προβλήματα της περιφέρειάς μας. Ένας άρτιος στρατηγικός σχεδιασμός στηρίζεται σε ειδικές αναπτυξιακές μελέτες. Ένα αναπτυξιακό σχέδιο συντάσσεται μεν από τεχνοκράτες, οφείλει ωστόσο να υπηρετεί πάνω από όλα τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

    Θα επιδιώξουμε στο πλαίσιο αυτό θεσμική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το οποίο θα έχει ρόλο και άποψη με δεδομένη και την Ακαδημαϊκή αρτιότητα των ερευνητών του αλλά και την εντοπιότητα η οποία προσφέρει σημαντική πηγή αντίληψης των προβλημάτων και στοιχειοθέτησης των μελετών με ρεαλιστικούς και όρους και μεθοδολογίες που απαντούν στα πραγματικά προβλήματα της περιφέρειας. Με την ίδια ευαισθησία θα αντιμετωπιστεί και η συμμετοχή του ΤΕΙ Καλαμάτας.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ