Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010
Μαζική αποχή στις βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο
Τις εκλογές χαρακτήρισε η μεγάλη αποχή, που είναι πιθανώς απόρροια μποϊκοτάζ που έχουν εξαγγείλει πολλοί Σέρβοι. Η διαδικασία διεξάγεται χωρίς σοβαρά επεισόδια, αλλά οι περισσότεροι Σέρβοι προτίμησαν να μην προσέλθουν στις κάλπεις, όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων. Η σερβική κοινότητα συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές με επτά πολιτικούς συνδυασμούς.
Το Κόσοβο αναγνωρίζεται από 72 χώρες, αλλά ακόμα ταλανίζεται από εθνοτικές εντάσεις. Οι σημερινές εκλογές, εκτός από την ιστορική τους σημασία, είναι κατά την Ε.Ε, και σημαντικότατη δοκιμασία για το Κόσοβο, αφού η διεξαγωγή τους, μέσα σε κλίμα δικαιοσύνης και ελευθερίας, αποτελεί προυπόθεση προκειμένου το νέο κράτος να συνεχίσει να έχει θετικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Κατά τις δημοσκοπήσεις επικρατέστερα κόμματα που θα δώσουν μάχη για την νίκη είναι το κυβερνών, αυτοχαρακτηριζόμενο ως σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου (PDK) και το δεξιό κόμμα Δημοκρατική Ένωση του Κοσόβου (LDK). Και τα δυο αυτά κόμματα έχουν υποσχεθεί τόνωση της οικονομίας της χώρας και καταπολέμιση της διαφθοράς κάθε μορφής εξουσίας.
Υπενθυμίζουμε οτι το Κόσοβο δεν είναι ακόμα μέλος του ΟΗΕ, ωστόσο αναγνωρίζεται από τις περισσότερες δυτικές δυνάμεις. Οι σημερινές εκλογές αποτελούν στοίχημα προκειμένου να αποκατασταθούν οι ειρηνικές σχέσεις ανάμεσα στην πλειοψηφούσα αλβανική κοινότητα και τους μειονοτικούς Σέρβους. Ενα ακόμα πρόβλημα που ταλαιπωρεί το Κόσοβο και απαιτεί επέμβαση και λύση είναι αυτό της φτώχειας, καθώς και να επιτευχθεί άμεσα οικονομική ανάπτυξη προκειμένου να μειωθεί η ανεργία που, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, είναι κοντά στο 48%.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έκρινε, νωρίτερα φέτος, ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Μετά από την απόφαση, τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από την Πρίστινα και τη Σερβία, της οποίας το νέο κράτος ήταν επαρχία, να αρχίσουν να επιλύουν και τα πρακτικά προβλήματα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε εξέφρασε την ελπίδα του : «η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση στην Πρίστινα να αρχίσει άμεσες συνομιλίες με τη Σερβία αμέσως μετά τις εκλογές προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας». Στο Κόσοβο, η Γερμανία έχει τους περισσότερους κυανόκρανους, ενώ υπήρξε και ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της πορείας της επαρχίας προς την ανεξαρτητοποίηση το 2008, δέκα χρόνια μετά τον πόλεμο του NATO.
Στις εκλογές αναμένεται να μην συμμετάσχουν περίπου οι μισοί από τους 120.000 Σέρβους, που ζουν σε περιοχές με μικτό πληθυσμό. Το ίδιο ισχύει και για όσους ζουν στο χωρισμένο βόρειο τμήμα του Κοσόβου. Στην Μιτρόβιτσα, αφίσες καλούσαν τους Σέρβους να απόσχουν: «Όχι στις εκλογές στο ψευδοκράτος του Κοσόβου», έγραφε μία από αυτές.
Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, περίπου 1,6 εκατομμύριο ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν 120 βουλευτές, με τις 20 έδρες να προορίζονται, βάσει ποσόστωσης, για μειονοτικούς πολιτικούς. Οι παρατηρητές θα είναι 32.000, εκ των οποίων 840 απεσταλμένοι διεθνών οργανισμών και οργανώσεων.
«Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία, στην οποία θα μετρά κάθε ψήφος, κάτι θεμελιώδες για κάθε δημοκρατικό κράτος και κρίσιμο για την διαδικασία εισδοχής του Κοσόβου στην ΕΕ», δήλωσε η Ντόρις Πακ, επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του Ευρωκοινοβουλίου.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=232682
Δημοσιεύθηκε από τις:
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ