Ως τις 28 Δεκεμβρίου τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών θα στείλουν από κοινού στην Κομισιόν δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο των 252 τριτοκοσμικών χωματερών, οι οποίες έπρεπε να έχουν βάλει λουκέτο από το τέλος του 2008 αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται.
Με στόχο την αποφυγή του ιδιαίτερα τσουχτερού προστίμου, η Ελλάδα υπόσχεται ότι ώς το τέλος του χρόνου θα έχει κλείσει 96 χώρους ανεξέλεγκτης ταφής απορριμμάτων που χρησιμοποιούνται επίσημα από ισάριθμους δήμους. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 θα ακολουθήσουν άλλοι 18, ενώ στο τέλος του εξαμήνου του ίδιου χρόνου θα σταματήσουν τη λειτουργία τους 63.
Ειδική περίπτωση αποτελεί η περιφέρεια Πελοποννήσου, που εξυπηρετείται από 75 χωματερές οι οποίες λειτουργούν στους πέντε νομούς που την απαρτίζουν. Τα συναρμόδια υπουργεία υπόσχονται ότι θα μπορούν να κλείσουν ώς τον Σεπτέμβριο. Σε μια προσπάθεια να «κουκουλωθεί» το πρόβλημα, στις αρχές του 2009 ο τότε περιφερειάρχης επινόησε το τρικ των δεματοποιητών. Τα σκουπίδια συγκεντρώνονται σε οκτώ χώρους, συσκευάζονται και αποθηκεύονται. Ενα μέτρο που δεν αποτελεί ούτε καν προσωρινή λύση, αφού το πλαστικό περιτύλιγμα αντέχει το πολύ τρία χρόνια. Τον τελευταίο χρόνο εκπονήθηκε νέο σχέδιο, με το οποίο η περιφέρεια χωρίστηκε σε τρεις ενότητες. Η μία καλύπτει την Κορινθία, την Αργολίδα και τμήμα της Αρκαδίας, η δεύτερη τη Λακωνία και την υπόλοιπη Αρκαδία και η τρίτη τη Μεσσηνία. Σε κάθε ενότητα θα εντοπιστεί ένας χώρος όπου θα λειτουργούν οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας των σκουπιδιών και οι ζώνες ταφής των υπολειμμάτων. Κάτω από την πίεση του χρόνου, θα προωθηθούν οι διαγωνισμοί των έργων παράλληλα με την εκπόνηση μελετών για τον προσδιορισμό των χώρων.
Στο ηπειρωτικό τμήμα της Αττικής εξακολουθούν να λειτουργούν επτά χωματερές, από τις οποίες μία στα Μέγαρα και 6 στην Ανατολική Αττική (Γραμματικό, Κερατέα, Βαρνάβας, Κάλαμος, Καλύβια και Μαρκόπουλο Μεσογαίας). Οι προγραμματισμοί προβλέπουν να κλείσουν όλες ώς το τέλος του μηνός και τα σκουπίδια να καταλήγουν στο χώρο της Φυλής. Ο Ενιαίος Σύνδεσμος, που ώς τώρα έχει την ευθύνη των εγκαταστάσεων, αρνείται να τα δεχτεί, πιέζοντας ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα στην Κερατέα και το Γραμματικό.
Αλλες τέσσερις χωματερές λειτουργούν σε Αγκίστρι, Μέθανα, Σπέτσες και Υδρα. Εχει αποφασιστεί να δημιουργηθεί σταθμός υποδοχής των σκουπιδιών στην Τροιζινία, από όπου θα μεταφέρονται στη Φυλή. Ο διαγωνισμός έχει οριστεί για τις 15 Δεκεμβρίου και θα γίνει με ευθύνη της περιφέρειας Αττικής.