V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Με ραγδαίους ρυθμούς στη Θεσσαλία η βιολογική αιγοπροβατοτροφία.

  Στις περιφέρειες της Ελλάδας που παρουσιάζουν µεγαλύτερη ανάπτυξη στον τοµέα της βιολογικής αιγοπροβατοτροφίας εντάσσεται και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με στοιχεία του επίκουρου καθηγητή γαλακτομίας στο τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόφιλου Μασούρα.
Ειδικότερα σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η Δυτική Ελλάδα η οποία καταλαµβάνει ποσοστό 26% σύµφωνα µε στοιχεία του 2006 , η Θεσσαλία (15,5%), η Κρήτη (13%) η Στερεά Ελλάδα (9,14%), η Κεντρική Μακεδονία, η Πελοπόννησος (6,7%), κι ακολουθούν τα Ιόνια Νησιά (6,3%) ,το Βόρειο Αιγαίο (4,7%), η Ανατολική Μακεδονία Θράκη (4,5%), η Δυτική Μακεδονία (3,7%), η Ήπειρος (3,4%) και οι περιφέρειες της Αττικής και των Ιονίων νήσων έχουν ποσοστό λιγότερο από 1% η κάθε µία.
Πάντως σύμφωνα με τον καθηγητή, οι εδαφοκλιµατικές συνθήκες της Ελλάδας και οι πρακτικές που εφαρµόζονται στην εκτατική ελληνική κτηνοτροφία ενισχύουν τις δυνατότητες για την µετατροπή της σε βιολογική.
Στην Ευρώπη
Η βιολογική γεωργία στην Ευρώπη παρουσίασε εντυπωσιακή άνοδο από το 1985 και μετά.  Από το 1995 η ετήσια ανάπτυξη είναι της τάξης του 30-35%.
Η βιολογική κτηνοτροφία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ευρύτερης βιολογικής γεωργίας, αναπτύχθηκε αργότερα, ουσιαστικά από το 1980 και μετά, κύρια στην Αγγλία, Δανία, Γερμανία και Αυστρία.  
Η κατανάλωση των Βιολογικών Προϊόντων στην Ελλάδα καλύπτει μόλις το 0,4% του συνόλου, σε σχέση με το 2-5% της μέσης κατανάλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ζήτηση τυροκομικών προϊόντων από βιολογικό αιγοπρόβειο γάλα παρουσιάζει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια και ήδη λειτουργούν τυροκομεία που παράγουν βιολογική φέτα και άλλα παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας: Βοιωτία, Εύβοια, Γρεβενά, Αττική, Λέσβος , Πελοπόννησος και Βόλος.
Προϊόντα
Τα κυριότερα ζωικά προϊόντα που παράγονται με βιολογικό τρόπο και διατίθενται στις αγορές της Ευρώπης, αναφέρει ο παραπάνω καθηγητής είναι το κρέας, κυρίως μοσχαρίσιο, το γάλα, ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και διάφορα τυριά και τα αυγά και το κρέας των πουλερικών.
Ωστόσο, η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας δεν συμπίπτει στις διάφορες χώρες της Ε.Ε. Ενδεικτικά στην Γερμανία παράγονται 224 εκ. λίτρα βιολογικού γάλακτος το χρόνο, στην Ελβετία 210, στην Αυστρία 170, στην Δανία 140.  Στην Γαλλία σφάζονται κάθε χρόνο 25.000.000 βιολογικά κοτόπουλα ενώ η κατανάλωση βιολογικού κρέατος πλησιάζει τους 2000 τόνους.
Τέλος οι πωλήσεις βιολογικών κτηνοτροφικών προϊόντων στην Ευρώπη ανήλθαν σε 26,2 % και σε επίπεδα Ευρώ 1.2 εκατ. Μερικές χώρες έφτασαν και το 30% όταν οι καταναλωτές εξαιτίας των διατροφικών κρίσεων αναγκάστηκαν να στραφούν στα βιολογικά τρόφιμα. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη παρατηρήθηκε στην Γερμανία. Η πιο μικρή αύξηση παρατηρήθηκε στις σκανδιναβικές χώρες κυρίως στην Δανία της οποίας ο τομέας των βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων έφτασε σε επίπεδο ωριμότητας. 



http://www.e-erevna.gr/portal/story.aspx?ID=101259
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ