ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Πληρωµή του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:02:00 π.μ. |

 Σε τρεις δόσεις θα µπορούν να πληρώνουν τον ΦΠΑ οι επιχειρήσεις, σύµφωνα µε ρύθµιση που ετοιµάζει η κυβέρνηση, προκειµένου να τις ανακουφίσει σε µια περίοδο κατά την οποία αντιµετωπίζουν έντονο πρόβληµα ρευστότητας.

Ταυτόχρονα, εξετάζει το ενδεχόµενο να δώσει τη δυνατότητα σε εργολάβους και προµηθευτές του Δηµοσίου να συµψηφίζουν ΦΠΑ που οφείλουν στο Δηµόσιο µε το τµήµα της οφειλής του Δηµοσίου προς αυτούς που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ.


Οι ρυθµίσεις αποσκοπούν στη στήριξη των επιχειρήσεων στο µέτρο του δυνατού, καθώς το Δηµόσιο δεν έχει κανένα περιθώριο να διευρύνει το δικό του «άνοιγµα» σε µια περίοδο σκληρής προσπάθειας δηµοσιονοµικής προσαρµογής. Ετσι, έχουν υποχρεωτικά περιορισµένο χαρακτήρα και δεν απαντούν πλήρως στα ευρύτερα αιτήµατα των επιχειρήσεων για συµψηφισµό κάθε κατηγορίας οφειλών, που θα περιελάµβανε π.χ. και τα ασφαλιστικά ταµεία. Πάντως, σύµφωνα µε πληροφορίες, για τις υπό εξέταση ρυθµίσεις έχει ήδη εξασφαλιστεί η συναίνεση της τρόικας. Σε ό,τι αφορά την πληρωµή του ΦΠΑ σε δόσεις, το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται προβλέπει τα εξής:

1 Οι επιχειρήσεις που αποδίδουν ΦΠΑ κάθε µήνα θα µπορούν πλέον να τον πληρώνουν σε τρεις δόσεις, στην αρχή, στη µέση και στο τέλος του µήνα. Ετσι αποσυνδέεται ο χρόνος υποβολής της περιοδικής δήλωσης µε την πληρωµή του φόρου.

2 Για τις µικρότερες επιχειρήσεις, ατοµικές, οµόρρυθµες και ετερόρρυθµες που αποδίδουν ΦΠΑ κάθε τρεις µήνες, εξετάζεται να υπάρξει ανάλογη ρύθµιση. Ωστόσο, η κυβέρνηση ανησυχεί µήπως σε αυτή την περίπτωση σηµειωθούν µεγάλες καθυστερήσεις και απώλεια εσόδων.

Από την άλλη πλευρά, η ρύθµιση αυτή των δόσεων ίσως αποτελέσει κίνητρο περιορισµού της φοροδιαφυγής, καθώς αυτήν τη στιγµή πολλές επιχειρήσεις δεν αποδίδουν ΦΠΑ που εισπράττουν και ούτε καν υποβάλλουν την περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

Πότε θα γίνεται συµψηφισµός
Φόροι µε φόρους και µόνο στον στενό δηµόσιο τοµέα θα συµψηφίζονται µεταξύ Δηµοσίου και ιδιωτών, σύµφωνα µε τα σχέδια της κυβέρνησης, που σκοπεύει να υιοθετήσει σχετική ρύθµιση εντός του πρώτου τριµήνου του έτους. Συγκεκριµένα, το υπουργείο Οικονοµικών µελετά τη δυνατότητα να φέρει νοµοθετική ρύθµιση µε βάση την οποία θα µπορεί να συµψηφίζεται ο ΦΠΑ που οφείλουν προµηθευτές ή εργολάβοι του Δηµοσίου µε το τµήµα της οφειλής του Δηµοσίου προς αυτούς, το οποίο αντιστοιχεί στον ΦΠΑ. Οπως εξηγούν αρµόδιες πηγές του υπουργείου Οικονοµικών, σήµερα υπάρχουν εργολάβοι στους οποίους το Δηµόσιο δεν πληρώνει το αντάλλαγµα που τους οφείλει, το οποίο περιέχει ΦΠΑ, ενώ τους ζητά τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε αυτό το αντάλλαγµα. Εξετάζεται, λοιπόν, το ενδεχόµενο να δοθεί η δυνατότητα µε νέα ρύθµιση, κατά το πρώτο τρίµηνο του έτους, να τους δίνει το Δηµόσιο τον ΦΠΑ, που στη συνέχεια αυτοί θα αποδώσουν στο Δηµόσιο.

Ωστόσο, η ρύθµιση δεν µπορεί να διευρυνθεί, όπως επιδιώκουν οι εν λόγω επιχειρήσεις, καθώς το Δηµόσιο δεν έχει αυτά τα περιθώρια, επισηµαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονοµικών.

Να σηµειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει έργα του Δηµοσίου αντιµετωπίζουν αυτή την περίοδο δυσκολίες χρηµατοδότησης και από τις τράπεζες. Οµως, το Δηµόσιο δεν είναι σε θέση να καλύψει αυτό το κενό, σηµειώνουν οι ίδιες πηγές. Επίσης, εξετάζεται ρύθµιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα να συµψηφίζεται οφειλή ΦΠΑ µε οφειλή φόρου εισοδήµατος. Ετσι ένας ιδιώτης που έχει λαµβάνειν επιστροφή φόρου εισοδήµατος, αλλά οφείλει ΦΠΑ, θα µπορεί να κάνει συµψηφισµό. Η ρύθµιση αυτή αναµένεται να έρθει στη Βουλή µε το φορολογικό νοµοσχέδιο εντός του Ιανουαρίου.

Δεν συζητείται όµως το ενδεχόµενο να συµψηφίζονται και οφειλές µεταξύ ιδιωτών και φορέων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα,όπως π.χ. ασφαλιστικά ταµεία ή νοµικά πρόσωπα.

Αυτό ξεκαθάρισαν άλλωστε µε δηλώσεις τους ο υφυπουργός Οικονοµικών Δηµ. Κουσελάς και ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Ηλίας Πλασκοβίτης.

Να σηµειωθεί ότι σήµερα υπάρχει δυνατότητα συµψηφισµού οµοειδών φόρων, δηλαδή ΦΠΑ µε ΦΠΑ. Μάλιστα, για ποσά έως 30.000 ευρώ ο συµψηφισµός µπορεί να γίνει αυτόµατα, ενώ για µεγαλύτερα ποσά προηγείται έλεγχος.  


Ποιος οφείλει περισσότερα
Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονοµικών επισηµαίνουν ότι είναι άδικο να κατηγορείται µόνο το Δηµόσιο ότι καθυστερεί την επιστροφή των οφειλών του και να µην αναδεικνύεται παράλληλα το πολλαπλάσιο µέγεθος της φοροδιαφυγής. Σηµειώνουν, µάλιστα, χαρακτηριστικά ότι το Δηµόσιο επέστρεψε 1,7 δισ. ευρώ περίπου τον προηγούµενο µή
να.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4611765
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ