ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Προβληματισμός για την εξέλιξη της χρονιάς στο πορτοκάλι.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:17:00 μ.μ. |

 Δύσκολα μοιάζουν τα πράγματα φέτος για το πορτοκάλι παρά την αρχικά καλή εκκίνηση της συγκομιδής. Η μειωμένη ζήτηση, οι χαμηλές σε κάποιες περιοχές τιμές αλλά και οι καταστροφές από τον παγετό σε Ηλεία και Λακωνία προβληματίζουν τους παραγωγούς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, αυτή την εποχή η τιμή διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 15 – 16 λεπτά το κιλό (στα ίδια επίπεδα με πέρσι), ωστόσο το κρίσιμο σημείο για το πώς θα ολοκληρωθεί η χρονιά, τοποθετείται στο αμέσως επόμενο διάστημα μετά τον Ιανουάριο, με τις προοπτικές να μην είναι και τόσο ευοίωνες. Εκτός όμως από όλα τα παραπάνω κύριο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί με την πρόταση της πλήρους αποδέσμευσης των ενισχύσεων των εσπεριδοειδών προς χυμοποίηση. Οι συνέπειες από την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης,
όπως τονίζουν οι καλλιεργητές, θα είναι πολύ σοβαρές αφού το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι θα συρρικνωθεί η παραγωγική βάση, αφού οι ποικιλίες που χυμοποιούνται δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης, και θα οδηγηθούν στην εκρίζωση.
Για όλα τα παραπάνω ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Άρτας –Φιλιππιάδας, κ. Βαγγέλη Βαγγέλη, ο οποίας αναφέρει: «Μόνο καλά δεν πάμε. Οι τιμές αυτή την περίοδο είναι γύρω στα 10 λεπτά ενώ ξεκίνησαν από τα 16 λεπτά. Η ποιότητα είναι πολύ καλή αλλά η παραγωγή είναι μειωμένη, όμως και η μειωμένη παραγωγή δεν απορροφάται. Οι λόγοι κατά την γνώμη μου είναι δύο. Πρώτα θα πρέπει να αναφέρουμε την οικονομική κρίση ενώ κατά δεύτερον δεν υπάρχει κανένα κίνητρο με την χυμοποίηση των πορτοκαλιών που εκεί ανάγεται και το εμπορεύσιμο πορτοκάλι».
Και προσθέτει: «Όπως είναι γνωστό το εμπορεύσιμο πορτοκάλι, κατά 20% “βγαίνει” μη εμπορεύσιμο αλλά είναι κατάλληλο προς χυμοποίηση. Τις προηγούμενες χρονιές αυτά τα προϊόντα χυμοποιούνταν και οι παραγωγοί έπαιρναν γύρω στα 15 λεπτά. Αυτό πλέον δεν ισχύει, δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο με αποτέλεσμα να υπάρχει και εκεί μια κάμψη. Έτσι λοιπόν, τα πορτοκάλια μένουν στα δέντρα. Σημάδια ανάκαμψης δεν βλέπουμε και αυτό είναι που μας προβληματίζει περισσότερο». Ολοκληρώνοντας ο κ. Βαγγέλης μιλάει στον ΑγροΤύπο για μια ακόμα παράμετρο, η οποία έχει να κάνει με την αγορά στο σύνολό της: «Αυτό που θα πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι δεν πλήττεται μόνο ο παραγωγός. Μαζί με τον παραγωγό δούλευαν οι εργάτες που τα μάζευαν, τα τρακτέρ που κάνουν τις μεταφορές, οι βενζινοπώλες κ.α. Αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σκεπτόταν να δώσει μια μικρή ενίσχυση θα ήταν μια τονωτική ένεση για όλους τους κλάδους».

Αργολίδα – Λακωνία

Δύο από τους πιο γνωστούς νομούς, καλλιέργειας πορτοκαλιού είναι σίγουρα η Αργολίδα και η Λακωνία. Για την κατάσταση στις περιοχές μίλησαν στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Δημάκης, διευθυντής ΕΑΣ Αργολίδας και ο κ. Νίκος Προκοβάκης, πρόεδρος ΕΑΣ Λακωνίας. «Μέχρις στιγμής έχει “φύγει” περίπου το 20% της παραγωγής. Αυτή την στιγμή διαμορφώνεται στα 15 – 16 λεπτά το κιλό η οποία είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι (17 – 19 λεπτά/κιλό). Φέτος, θα πρέπει να πούμε επίσης ότι είναι φανερή η μειωμένη ζήτηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ανατολική Ευρώπη που εξάγουμε. Ο ζεστός καιρός επίσης έχει οδηγήσει στην πτώση του καρπού. Οι ζέστες και οι υγρασίες έχουν μειώσει την αντοχή του μίσχου με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή.», τονίζει ο κ. Δημάκης.
Από την πλευρά του ο κ. Προκοβάκης σημειώνει: «Η παραγωγή και η ποιότητα είναι αρκετά καλή παρά τις ζημιές που είχαμε πριν από 15 μέρες με έναν παγετό. Όμως τα πράγματα δεν “περπατάνε” καλά ούτε από πλευράς τιμών ούτε από πλευράς εξαγωγών. Επίσης υπάρχει κάτι που είναι ακόμα χειρότερο και αφορά την καθυστέρηση πληρωμών και από το εξωτερικό. Οι τιμές φέτος είναι από 10- 15 λεπτά το κιλό στα μέρλιν και ναβαλίνες. Τα βαλέντσια είναι νωρίς ακόμα για να πούμε. Τα πράγματα και για τη συνέχει τα βλέπω πάρα πολύ δύσκολα».

Ζημίες στην Ηλεία

Αντιμέτωποι με τον παγετό ήρθαν στις 12 Δεκεμβρίου, δεκάδες παραγωγοί του Νομού Ηλείας στους δήμους του Πύργου, της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ανδρίτσαινας. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών της περιοχής, κ. Αλέξης Κατσάνης κάνει λόγο στο ΑγροΤύπο για τεράστια καταστροφή. «Παραγωγή υπήρχε αλλά μετά τον παγερό της 12ης Δεκεμβρίου καταστράφηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής μας. Ο κόσμος έχει κάνει αιτήσεις στον ΕΛΓΑ και τώρα περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουμε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν ο Δήμος Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας. Η τιμή είναι γύρω στα 18 λεπτά αλλά κανείς δεν αγοράζει πια από εμάς λόγω της ζημιάς. Αν στην περιοχή μας μαζεύτηκαν 200 τόνοι είναι ζήτημα. Θα πρέπει η πολιτεία να μας βοηθήσει και να προχωρήσει στην άμεση εξατομίκευση των ζημιών», υπογραμμίζει ο κ. Κατσάνης.

INCOFRUIT

Για το θέμα, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με την κ. Γ. Πολυχρονάκη, ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS. Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη «μέχρι παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών είχαμε αυξητικούς ρυθμούς στις εξαγωγές. Οι τιμές μέχρι τότε ήταν σε καλά για την περίοδο επίπεδα». Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στον Αγροτύπο: «Υπάρχει μια αβεβαιότητα για μετά τον Ιανουάριο αλλά θέλουμε να ελπίζουμε ότι η ζήτηση θα αποκατασταθεί σε κανονικούς ρυθμούς γι’ αυτή την περίοδο. Να προσθέσουμε ότι υπάρχει μια υποτονικότητα στην ζήτηση γενικώς. Αυτό όμως που κανείς δεν έχει εκτιμήσει είναι ότι αυτό που δημιουργούσε η βιομηχανία της χυμοποίησης από απόψεως απορρόφησης της παραγωγής δεν υπάρχει φέτος. Έχει λοιπόν παρατηρηθεί η δραστηριοποίηση ατόμων οι οποίοι ουσιαστικά βγάζουν δεύτερης κατηγορίας προϊόντα (αφού δεν υπάρχει η διέξοδος της χυμοποίησης) προς τις αγορές με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η προσφορά των προϊόντων προς νωπή κατανάλωση αλλά και οι τιμές. Η χρονιά μέχρι στιγμής εξελίσσεται σε μια σχετικά καλή χρονιά. Οι προοπτικές όμως από εδώ και μετά δεν είναι τόσο ευοίωνες θα περιμένουμε όμως να το δούμε και στην πράξη».

http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=62135
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ