Πήραν χρήματα από τις αιτήσεις τους για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, τη στιγμή που γνώριζαν ότι, οι περιοχές τους δεν θα έμπαιναν ποτέ στο σχέδιο του υπουργείου ενώ 3-4 χιλιάδες ευρώ κόστιζε η αίτηση που έκανε ο κάθε αγρότης για τη μελέτη.
Η δυσκαμψία που χαρακτηρίζει το ελληνικό Δημόσιο έρχεται να επιβεβαιωθεί για ακόμη μια φορά από την παραλυσία που επέδειξαν τόσο η ΔΕΗ όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος με την καθυστερημένη παραδοχή της εταιρείας, ότι σε 16 νομούς το δίκτυο είναι κορεσμένο και, κατά συνέπεια, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για φωτοβολταϊκά πάρκα από τους αγρότες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, εκτός και αν χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι την επέκτασή τους.
Η παραδοχή της ΔΕΗ περί κορεσμένου δικτύου, προκύπτει από έγγραφο που έστειλε η επιχείρηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητας ο βουλευτής
του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Καρτάλης με ερώτησή του στη Βουλή και η επίσης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σ. Γιαννακά, η οποία με δήλωσή της προαναγγέλλει ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις μέσω της Βουλής.
Η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή όσο μπορεί να ακούγεται, και μάλλον «μυρίζει» σκάνδαλο, καθώς δεκάδες αγρότες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας είχαν παρακινηθεί τόσο από το ΥΠΕΚΑ να υποβάλουν αιτήσεις για φωτοβολταϊκά, ενώ ταυτόχρονα η ΔΕΗ εισέπραττε αμοιβή για την εξέταση των αιτήσεων, που γνώριζε πως δεν είχαν κανένα νόημα.
Επί της ουσίας, με ευθύνη τόσο της ΔΕΗ όσο και του υπουργείου, ακολουθήθηκε μια πρακτική, η οποία οδήγησε κάποιους αγρότες να χάσουν μερικές χιλιάδες ευρώ. Όπως όλα δείχνουν, ένα κομμάτι από τα χρήματα, πήγαιναν σε αυτούς που ασχολούνται με την υποβολή φακέλων για φωτοβολταϊκά.
Υπενθυμίζουμε πως κάθε αίτηση έχει κόστος της τάξεως των 4.000 ευρώ. Οι νομοί στους οποίους υπάρχει πρόβλημα κορεσμού δικτύων είναι οι: Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδος, Καρδίτσας, Άρτας, Πρέβεζας, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Κιλκίς και Ξάνθης.