ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Σκανδαλίδης για τιμές αγροτικών προϊόντων.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:12:00 μ.μ. |
  Οι μεσάζοντες και οι παράνομες ελληνοποιήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο του ΥΠΑΑΤ για την ομαλοποίηση της αγοράς αγροτικών προϊόντων, όπως δήλωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Ιανουαρίου.
Οι βουλευτές που είχαν καταθέσει ερώτηση ζητώντας τη λήψη άμεσων και αποφασιστικών μέτρων για συγκράτηση των τιμών και προστασία του καταναλωτή από φαινόμενα αισχροκέρδειας, ενημερώθηκαν από τον υπουργό για τις ενέργειες της κυβέρνησης στην προσπάθεια εξυγίανσης της αγοράς αγροτικών προϊόντων και το κλείσιμο της ψαλίδας στις τιμές.
Συγκεκριμένα, ο Κώστας Σκανδαλίδης επεσήμανε ότι πρωταρχικός στόχος του υπουργείου είναι το
κτύπημα των μεσαζόντων και του καθεστώτος ελληνοποιήσεων που επικρατούν στην αγορά των αγροτικών προϊόντων, ενώ τόνισε την ανάγκη αυστηρής εφαρμογής.... του Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων στις απευθείας διαπραγματεύσεις των παραγωγών και την εντατικοποίηση των ελέγχων. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η ενδυνάμωση του συνεταιριστικού κινήματος θα δώσει την δυνατότητα στους οργανωμένους παραγωγούς να κάνουν παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των τιμών.
Από την πλευρά των κυβερνητικών βουλευτών, ο Κώστας Σπηλιώπουλος δήλωσε ότι ο έλεγχος των τιμών στα αγροτικά μας προϊόντα είναι καίριας σημασίας θέμα για την έξοδο από την οικονομική κρίση και την προστασία του εισοδήματος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:
Κ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Βουλευτής Αχαΐας). Μαζί με άλλους συναδέλφους καταθέσαμε μια ερώτηση, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Το θέμα είναι οι μεγάλες τιμές, οι μεγάλες διαφορές στις τιμές μεταξύ τιμής παραγωγού και τιμής καταναλωτή. Είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό και μεγάλο και ζητούμε τη βοήθεια και την ενεργοποίηση των δυο υπουργών, των υπουργείων και των υπηρεσιών τους. Διότι πιστεύουμε ότι  σε μια περίοδο λιτότητας, κρίσης και ύφεσης της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να είναι επιτρεπτές αυτές οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των τιμών του παραγωγού και των τιμών του καταναλωτή, δηλαδή αυτή την τιμή που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης στο ράφι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που το εντοπίζετε εσείς; Στους μεσάζοντες το εντοπίζετε;  Στην αλυσίδα που παρεμβάλλεται μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή;
Κ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ασφαλώς και οι μεσάζοντες αλλά είναι και πάρα πολλά άλλα προβλήματα και γι' αυτό ζητούμε την ενεργοποίηση των υπουργών, για να βοηθήσουν και να λυθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Ταυτόχρονα, και θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί συμβαίνει πρώτη φορά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Σκανδαλίδης, με το που πήρε στα χέρια του την ερώτηση, μας κάλεσε, μας ζήτησε διευκρινίσεις, συζητήσαμε, μας ανέλυσε τις δικές του πολιτικές και ασφαλώς θα απαντήσει και εγγράφως, όπως οφείλει στη Βουλή.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και η καθαρή ερώτηση που έθεσαν οι 16 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς εμάς, αναφέρεται σε ένα πρόβλημα μόνιμο, διαχρονικό και τεράστιο που αφορά τη συνολικότερη οργάνωση της αγροτικής οικονομίας. Αφορά κατά ένα μέρος τους μεσάζοντες που χωρίς καμία αρχή, χωρίς καμία διαδικασία, ατύπως και παραβιάζοντας συχνά νόμους που δεν εφαρμόζονται λειτουργούν πολλαπλασιάζοντας το κόστος. Αναφέρεται στο κόστος παραγωγής που συνεχώς αυξάνεται αλλά οι τιμές δεν μεγαλώνουν με αντίστοιχη διαδικασία, σε αντίστοιχο βαθμό, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί μας να έχουν τρομακτικά προβλήματα. Ως εκ τούτου πάρα πολλές από τις επιχειρήσεις,  τους Συνεταιρισμούς και τις μονάδες, ιδιαίτερα στο χώρο της κτηνοτροφίας και της μικρής παραγωγής βρίσκονται σε τρομακτικά δυσάρεστη κατάσταση.
Αναφέρεται επίσης και στην οργάνωση και τη δυνατότητα των ελέγχων που το ελληνικό κράτος δεν μπορεί με την οργάνωση και τη δομή του να καλύψει με επάρκεια.
Είναι φανερό ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, που ασφαλώς οι Βουλευτές μας δεν ζητάνε τη λύση αύριο το πρωί, γιατί καταλαβαίνουν ότι είναι ένα πρόβλημα βαθύ και μεγάλο, βρίσκεται στην καρδιά της δικής μας πολιτικής.
Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει πρώτον περιφερειοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου και αλλαγή των Οργανισμών του.
Η δεύτερη αλλαγή είναι η προσπάθεια που κάνουμε μέσα από τα καλάθια των προϊόντων σε κάθε Περιφέρεια, έτσι ώστε να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα και να διαμορφώσουμε θεσμούς συλλογικής διαπραγμάτευσης των παραγωγών με τους εμπόρους, τους συσκευαστές, τους μεταποιητές, τα ξενοδοχεία και να μην γίνεται με τη φιλότιμη πρωτοβουλία κάποιων Δημάρχων και κάποιων Περιφερειαρχών, αλλά με συγκεκριμένη δομή που θα θεσμοθετηθεί και θα είναι υποχρεωτική για κάθε Περιφέρεια.
Το τρίτο είναι η νομοθετική ρύθμιση που προωθούμε για το Μητρώο των εμπόρων. Όπου εκεί το χτύπημα των μεσαζόντων γίνεται πρώτη φορά σαφές. Είσαι υποχρεωμένος να είσαι ως έμπορος στο Μητρώο, να έχεις έγκυρες εγγυητικές επιστολές από Τράπεζες, να έχεις υποδομές, αποθηκευτικούς χώρους, ψυκτικούς θαλάμους και τα λοιπά. Είσαι υποχρεωμένος να έχεις την εγγύηση ότι είσαι έμπορος κανονικός, χωρίς να χρωστάς και χωρίς να είσαι παραβατικός. Δεν παίρνεις φορολογική ενημερότητα αν εσύ παραβαίνεις αυτή τη διαδικασία, και επιπλέον για τον αγρότη που συναλλάσσεται παράνομα δεν θα του επιστρέφεται ο ΦΠΑ και ο φόρος ειδικής κατανάλωσης πετρελαίου.
Θέλω να τονίσω πως δεν τρέφω ψευδαίσθηση ότι το πρόβλημα θα λυθεί αύριο το πρωί, όμως δρομολογούνται λύσεις τουλάχιστον από την πλευρά μας. Τώρα για τα υπόλοιπα που έχουν σχέση με την αγορά και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αρμόδιος είναι ο κ. Χρυσοχοΐδης

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φέτος αναμένονται, όχι αναμένονται, είναι δεδομένες μεγάλες αυξήσεις στα προϊόντα από το βαμβάκι μέχρι το σιτάρι και τα λοιπά. Σας ανησυχεί ότι αυτό το πράγμα μπορεί να κάνει την ψαλίδα ακόμη μεγαλύτερη πλέον;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι μεγάλες αυξήσεις στα προϊόντα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το βαμβάκι είναι και στον παραγωγό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λέω, στον παραγωγό λέω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι το ένα κομμάτι του προβλήματος, που είναι η μικρή τιμή στον παραγωγό, το λύνει με ένα τρόπο έστω και συγκυριακό. Να πω ότι είναι μια καλή χρονιά …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για όλα, για πολλά προϊόντα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για πολλά προϊόντα. Το λάδι είναι κάτω από 2 ευρώ κι άλλα προϊόντα είναι σε κακή κατάσταση. Αλλά για πολλά προϊόντα που είναι βασικά στη δική μας παραγωγή, είναι καλή χρονιά. Από εκεί και μετά, η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στη τιμή στο χωράφι και στο ράφι είναι τόσο μεγάλη που υπάρχει μεγάλο περιθώριο αν χτυπηθεί ο ενδιάμεσος και η ενδιάμεση αισχροκέρδεια, και ο παραγωγός να είναι ικανοποιημένος και ο καταναλωτής να πάει σε προσιτές τιμές.
Εδώ υπάρχει ένα θέμα με τα καρτέλ. Πρέπει να χτυπηθούν κάποια καρτέλ, γιατί αυτή την εποχή γίνονται συγχωνεύσεις μεγάλων εταιρειών, όπως γνωρίζετε στο γάλα, όπου πρέπει ο ανταγωνισμός να λειτουργήσει σωστά και θεμιτά και να αφεθεί χώρος για τους μικρούς παραγωγούς.
Νομίζω ότι για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος το κάθε πρόβλημα ξεχωριστά θα πρέπει να αφήσουμε τα κεντρικά γραφεία του υπουργείου και να πάμε απευθείας στην παραγωγή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ μια τελευταία ερώτηση. Πολλοί ισχυρίζονται ότι τώρα στην περίοδο της κρίσης η μόνη λύση για να υπάρξει και τόνωση της εθνικής μας οικονομίας είναι να προβάλλουμε λίγο καλύτερα στη συνείδηση των αγορών ειδικά της ελληνικής αγοράς τα ελληνικά προϊόντα, παραβαίνοντας έστω και κάποιους κανονισμούς τυπικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει τέτοια βούληση και τέτοια σκέψη από πλευράς σας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι μόνο υπάρχει αλλά την έχω διατυπώσει επανειλημμένα. Θέλω να φύγουμε από την ενοχή και το κόμπλεξ που ακόμη μας κυνηγάει η δικτατορία με το «Αγοράστε ελληνικά προϊόντα». Πρέπει να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα και πρέπει να το πούμε με όλη μας τη δύναμη.
Θα είμαστε απολύτως συνεπείς και νόμιμοι για το πώς μπορεί να γίνει αυτό στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και όχι μόνο. Η ανάδειξη των προϊόντων της κάθε Περιφέρειας θα γίνει με τη συμβολή και δικών μας εθνικών πόρων και περιφερειακών πόρων          .
Επιπλέον είμαστε αποφασισμένοι να στήσουμε ένα ολόκληρο μηχανισμό από πρόσωπα του Υπουργείου, σε όλη την Ελλάδα, όπου θα κάνουμε σταυροφορία κανονική για τα ελληνικά προϊόντα, γιατί έχουν ποιότητα, προσφέρουν στην υγεία και επιπλέον έχουν όλη τη δυνατότητα να αναδείξουν ταυτότητα τέτοια, ώστε η Ελλάδα να επιβιώσει.
Εγώ επιμένω ότι η αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων μαζί με τον τουρισμό, με τον πολιτισμό , την  καινοτομία και το ανθρώπινο δυναμικό είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης της Ελλάδας.
Μην ξεχνάτε ότι ακόμη και σε αυτή την εποχή της κρίσης, η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων και της μεταποίησής τους είναι η πιο μεγάλη βιομηχανία που έχει η χώρα επί της ουσίας.
Θέλω κλείνοντας να σας ενημερώσω ότι όπως γνωρίζετε έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την  αντιμετώπιση του προβλήματος των καπνοπαραγωγών.
Έγινε η προκήρυξη των αντίστοιχων μέτρων. Διασφαλίσαμε τα 568 εκ. που χρειαζόμασταν για τα επόμενα 3 χρόνια. Γνωρίζετε ότι ένα μέρος από αυτά θα πάει με τη μορφή 9.000 ευρώ στήριξη του αγροτικού εισοδήματος ξεκινώντας από τις 4.500 φέτος και ότι το υπόλοιπο πρόγραμμα, είναι πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων, επενδύσεων στον τομέα της καπνοπαραγωγής, ή της αναδιάρθρωση της καλλιέργειας σε ορισμένες περιπτώσεις. Θέλω να καλέσω τον κάθε παραγωγό να ετοιμάσει το σχέδιό του για τη δική του περίπτωση.
Η Κυβέρνηση κατέβαλλε τρομακτική προσπάθεια για να επιστρέψει στους καπνοπαραγωγούς το ποσό που χάθηκε από τις ατυχείς διαπραγματεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι ήταν μια εξέλιξη που δείχνει τη συνέπεια μιας πολιτικής που κάνουμε, επαναλαμβάνω, με όλες μας τις δυνάμεις.
Έχουμε πολλά προβλήματα, δεν τα κάνουμε όλα σωστά, έχουμε αδυναμίες, αλλά τουλάχιστον, ας αναγνωριστεί ότι γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ