ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Στον αέρα χιλιάδες αιτήσεις αγροτών για φωτοβολταϊκά.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:40:00 μ.μ. |
 Σε εφιάλτη απειλεί να εξελιχθεί το όνειρο χιλιάδων αγροτών για συμπληρωματικό εισόδημα από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα χωράφια τους, καθώς εκ των υστέρων η ΔΕΗ «ανακαλύπτει» ότι τα δίκτυα σε 16 νομούς της χώρας είναι κορεσμένα και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να «αντέξουν» τα επιπλέον «αγροτικά» MW. Πέρα από την πιθανότητα χιλιάδες αιτήσεις παραγωγών να μείνουν για πάντα στο συρτάρι, ελλοχεύει και ο κίνδυνος οι ίδιοι να …χρεωθούν κι από πάνω, αφού εκτός από τα χρήματα που έχουν μέχρι σήμερα καταθέσει για τις αιτήσεις τους, η πρόταση της ΔΕΗ για να αρθεί το αδιέξοδο είναι να βάλουν οι αγρότες λεφτά από την τσέπη τους προκειμένου να επεκταθεί το δίκτυο!
Το ανεπαρκές ή κορεσμένο δίκτυο δεν είναι, βέβαια, το μοναδικό «αγκάθι» στο δρόμο των αγροτών για τα φωτοβολταϊκά, καθώς αρκετοί ακόμα παράγοντες έχουν ήδη θέσει εκτός σχεδιασμού τη διαδικασία (αναλυτικό ρεπορτάζ για τα παλαιά και νέα εμπόδια αλλά και πώς δεσμεύεται το ΥΠΕΚΑ ότι θα –προσπαθήσει να- τα λύσει θα βρείτε στην Agrenda που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο 22 Ιανουαρίου).
Είναι, όμως, ίσως το πιο πρόσφατο: Όπως είχε γράψει το Agronews, η ΔΕΗ με έγγραφό της προς τη ΡΑΕ ενημέρωνε την Αρχή ότι σε τουλάχιστον 16 νομούς της χώρας το δίκτυό της είναι κορεσμένο με αποτέλεσμα να είναι ανέφικτη η έγκριση πολλών αιτήσεων που έχουν κατατεθεί από αγρότες. Την ύπαρξη του εγγράφου και το περιεχόμενό του επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός μιλώντας πρόσφατα στις Επιτροπές Έρευνας και Περιβάλλοντος της Βουλής. Οι 16 «κορεσμένοι» νομοί είναι οι εξής:  Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδος, Καρδίτσας, Άρτας, Πρέβεζας, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Κιλκίς και Ξάνθης.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, στους περισσότερους από τους παραπάνω νομούς η συνολική ισχύς των αιτήσεων για φωτοβολταϊκές μονάδες υπερβαίνει τη μέγιστη ζήτηση του νομού! Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις είναι και διπλάσια της ζήτησης για τις ώρες από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, το διάστημα δηλαδή όπου τα φωτοβολταϊκά προσφέρουν τη μέγιστη παραγωγή τους.
Το θέμα ανέδειξε με δήλωσή της η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Σ. Γιαννακά, ενώ σχετική ερώτηση έχουν καταθέσει στη Βουλή και 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πολλοί εκ των οποίων μιλάνε τώρα για κοροϊδία των αγροτών. 
 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ