ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Είκοσι χρόνια χωρίς τον Ν. Καρούζο.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:14:00 μ.μ. |

  Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του Νίκου Καρούζου και με αφορμή την επέτειο το περιοδικό "Μανδραγόρας" αφιερώνει τη σημερινή βραδιά στη ζωή και το έργο του ποιητή. Στην εκδήλωση, που θα γίνει στον χώρο πολιτισμού @Ρουφ (19.30 μ.μ.), εκτός από την προβολή του ντοκιμαντέρ της Δέσποινας Καρβέλα "Νίκος Καρούζος" (1926-1990) θα μιλήσουν οι Απόστολος και Αριστείδης Γιαγιάννος, η Ξένη Σκαρτσή, Μάνος Στεφανίδης και Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος.

Ο Νίκος Καρούζος γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1926, όπου και παρέμεινε ως τα γυμνασιακά του χρόνια. Κυνηγημένος για τα πολιτικά του φρονήματα, τόσο τα δικά του όσο και του πατέρα του, έφτασε στην Αθήνα για να σπουδάσει νομικά, που δεν ολοκλήρωσε τελικά. Εξορίστηκε το 1947 στην Ικαρία και αργότερα στη Μακρόνησο.

Η πρώτη του δημοσίευση "Σίμων ο Κυρηναίος" έγινε το 1949 στο περιοδικό "Ο αιώνας μας". Ακολούθησαν η "Επιστροφή του Χριστού". οι "Νέες Δοκιμές" και το "Σημείο". Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Αθηναϊκά Γράμματα, Επιθεώρηση Τέχνης, Διαγώνιος, Νέα Εστία κ.ά. Η συλλογή του "Ποιήματα" απέσπασε το δεύτερο κρατικό βραβείο ποίησης και η συλλογή "Η έλαφος των άστρων" το πρώτο βραβείο ποίησης της "ομάδας των 12". Για το ποίημα "Νεολιθική νυχτωδία στην Κροστάνδη" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Σπείρα τού απονεμήθηκε το 1988 το κρατικό βραβείο ποίησης.
Η επιδείνωση της υγείας του συνέπεσε με την έκδοση των συλλογών "Ερυθρογράφος" και "Λογική μεγάλου σχήματος". Ο θάνατος τον βρίσκει στις 28 Σεπτεμβρίου του 1990. Μετά τον θάνατό του κυκλοφόρησε η συλλογή "Ευρέσεις από κυανό κοβάλτιο".

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ