Αυξήσεις στο ψωμί φοβάται η κυβέρνηση, τόσο λόγω της ανόδουαπό την 1η Ιανουαρίου- του ΦΠΑ όσο και λόγω των ανατιμητικών τάσεων στην τιμή του μαλακού σιταριού διεθνώς. Ηδη οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης επικαλούμενοι την άνοδο του ΦΠΑ στο 13% αλλά και την άνοδο, όπως λένε, του κόστους παραγωγής τους, προανήγγειλαν αυξήσεις στο ψωμί κατά 5 λεπτά το τεμάχιο μέχρι το τέλος του μήνα. Αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού λόγω του ΦΠΑ δεν αποκλείουν και οι συνάδελφοί τους στην Αττική, χωρίς ωστόσο να προβαίνουν σε ανάλογες δηλώσεις φοβούμενοι παρέμβαση της
Επιτροπής Ανταγωνισμού. Από την πλευρά τους οι αλευροβιομήχανοι προειδοποιούν, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων Δημήτρης Χαλάτσογλου, πως αν οι ανατιμητικές τάσεις στο σιτάρι συνεχιστούν και η τιμή του φτάσει στο τέλος του μήνα στα 35 λεπτά το κιλό, από 32 σήμερα, οι αυξήσεις στο αλεύρι θα είναι αναπόφευκτες. Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας θα έχει σήμερα συναντήσεις με τους εκπροσώπους των αρτοποιών και των αλευροβιομηχάνων. Για το υπουργείο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του κ. Ρόβλια, «δεν τίθεται θέμα αύξησης της τιμής πώλησης του ψωμιού, διότι δεν υπάρχουν νέα δεδομένα που να δικαιολογούν οποιαδήποτε αύξηση πέραν του 2% του ΦΠΑ».
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4612227