ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Προσβασιμότητα δημοσίων κτιρίων από τα ΑμεΑ στην πόλη του Ναυπλίου.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:26:00 μ.μ. |


Της Ειρήνης Μελισσινού 
εκπρόσωπου της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ στην δημοτική κοινότητα Ναυπλίου.

Ένα πρόβλημα το οποίο η Δημοτική Αρχή του Ναυπλίου πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει είναι η προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) σε όλα τα δημοτικά κτίρια.

Είναι αδιανόητο τον 21ο αιώνα να μην παρέχεται αυτή η δυνατότητα και να είναι αδύνατον για τους  συμπολίτες μας με αναπηρία να εισέλθουν στα δημόσια κτίρια.  Αν εξετάσει κανείς τα δημόσια κτίρια ένα προς ένα, θα διαπιστώσει ότι ελάχιστα από αυτά διαθέτουν ειδικές ράμπες ή μηχανισμούς που διευκολύνουν την είσοδο των ΑμεΑ. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Τριανόν και το κτίριο του ΟΤΕ αποτελούν τις ευχάριστες εξαιρέσεις, ενώ αντίθετα άλλα κτίρια όπως ενδεικτικά  το Βουλευτικό, τα Σχολεία η Κοινωνική Πρόνοια, οι περισσότερες υπηρεσίες της Νομαρχίας κλπ.  δεν είναι προσβάσιμα . Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το ίδιο ισχύει και για το ίδιο το δημαρχείο.

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να γίνει μια μελέτη  από την τεχνική υπηρεσία του δήμου για το κάθε δημοτικό κτίριο ξεχωριστά, με σκοπό να βρεθεί η πρακτικότερη και οικονομικότερη δυνατή λύση προσβασιμότητας των ΑμεΑ. Επιπλέον, η έρευνα θα πρέπει να στοχεύσει και στην καταγραφή των αντίστοιχων προβλημάτων σε κτήρια συναλλαγής με κοινό που δεν έχουν προσβασιμότητα και να γίνει η επισήμανση αυτών των προβλημάτων στους αντίστοιχους φορείς ώστε να αναζητήσουν λύσεις. (Τράπεζες ΔΕΗ Δημόσιες Υπηρεσίες κ,λπ)   Σε μερικές περιπτώσεις ενδέχεται να είναι  περίπλοκο να βρεθεί λύση, αλλά τα περισσότερα κτίρια μπορούν να γίνουν άμεσα προσβάσιμα με πολύ απλές διαδικασίες.

Αξίζει, επομένως, να κάνει η δημοτική αρχή το πρώτο βήμα, να δώσει το παράδειγμα, έτσι ώστε να ακολουθήσουν στην συνέχεια και ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Ας μην δημιουργεί η πόλη  εμπόδια σε μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων κατοίκων ή επισκεπτών. Ας βάλουμε στόχο τον επόμενο χρόνο να μελετήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα προσβασιμότητας των ΑμεΑ στην πόλη μας.
Δεν είναι θέμα μόνο πολιτισμού είναι θέμα μιας ανθρώπινης πόλης που σέβεται τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ