V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Διώχνουν τα καρνάγια από της Σπέτσες;

Το ναυπηγείο του Βασίλη Δελημήτρου με το "Αργώ". Κανένα χτίσμα πάνω απο το δρόμο.
Τα καρνάγια τράβηξαν τους επισκέπτες και τώρα αυτοί ζητούν να τα διώξουν
(φωτο Δημήτρη Ξενάκη).
 «Ο Δήμος θα βοηθήσει τους ξυλοναυπηγούς, εξήγησε ο κ. Λυράκης, διότι οι Σπέτσες έχουν δυο παραδοσιακά επαγγέλματα και θα τα διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού: τα καρνάγια και τα αμαξάκια. Αυτά είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού, μαζί με το πράσινο και τις παραλίες. Γι’αυτά τα τέσσερα πράγματα έρχεται ο άλλος στις Σπέτσες, αυτά είναι η περιουσία όλων μας.» Όμως η συζήτηση που ακολούθησε, έδειξε ότι το θεσμικό πλαίσιο για τα καρνάγια Σπετσών είναι ασαφές κι έτσι κατάφεραν κάποιοι να τα βλάψουν. «Γι’αυτό, ο Δήμος Σπετσών θα πάρει την πρωτοβουλία να γίνει τροποποίηση ή ορθή επανάληψη του νόμου. Ζητήσαμε απο το Λιμενικό Ταμείο να κάνει εισήγηση γι’αυτό το μείζον θέμα που απασχολεί το νησί, ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση ζητώντας απο όλους τους αρμοδίους να μάς βρούνε λύση. Μια λύση που να ταιριάζει με την ιστορία εδώ και 300 χρόνια, με την αλήθεια. Αλλιώς θα ξεσηκωθούμε όλοι, κι εγώ θα μπω μπροστά.»

Απο τα δεξιά: Παναγιώτης Λυράκης, Κυριάκος Φλωρής, Βασίλης Δελημήτρος, Δημήτρης Μπούφης.
 Στη συνάντηση με τον Δήμαρχο οι ξυλοναυπηγοί επανέφεραν το πρόβλημα με τις άδειες για τις οποίες τους ταλαιπωρούν οι αρμόδιες αρχές απο το 2006. Εδώ ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Τομπαζιάδης τους απήντησε: «φτιάχτε πάλι τις αιτήσεις και εμείς θα το προχωρήσουμε.» Επίσης ο κ. Τομπαζιάδης ανέφερε ότι τα καρνάγια θα τα στηρίξει και το Υπουργείο Πολιτισμού. Με αφορμή το παράνομο πάτωμα που είχε φτιαχτεί στο παλιό ναυπηγείο του Σκλιά, πολλοί απο τους παρόντες ξυλοναυπηγούς εδήλωσαν ότι επιθυμούν να νοικιάσουν αυτόν τον χώρο για να ξαναλειτουργήσει ως καρνάγιο. Πάντως πρέπει, τους είπε τόσο ο κ. Λυράκης όσο και ο κ. Τομπαζιάδης, να φτιάξουν σύλλογο για να έχουν εκπροσώπηση, αλλά και να φροντίσουν για την καθαριότητα στα καρνάγια τους.

 Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη να μπει τάξη στο Παλιό Λιμάνι. Ο Λιμενάρχης κ. Φλωρής εδήλωσε ότι θα υπάρξει φέτος φυλάκιο του Λιμενικού Σώματος, ώστε τα σκάφη να πληρώνουν τα αντίστοιχα τέλη. Όσον αφορά τους μόλους που γεμίζουν με τραπεζοκαθίσματα, ο κ. Λυράκης είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνύπαρξη, ώστε και να μη δυσχεραίνεται η επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών απο τα επαγγελματικά ή απο τα ιδιωτικά σκάφη, αλλά και να μπορούν να δουλεύουνε τα μαγαζιά.
Ο αγιασμός, με σύσσωμο το νησί (φωτο Δημήτρη Ξενάκη).
 Ανάμεσα στους ξυλοναυπηγούς ήταν και ο παλαίμαχος Βασίλης Δελημήτρος που είχε φτιάξει το θρυλικό πλοίο της Αργοναυτικής εκστρατείας του Ιάσονα, το «Αργώ», με σχέδια του ιρλανδού εξερευνητή Τιμ Σέβεριν, και του οποίου το ναυπηγείο, αντί να είναι σήμερα ένα ζωντανό μουσείο της ξυλοναυπηγικής τέχνης, έγινε θύμα της απληστίας κάποιων Αθηναίων. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν το ναυπηγείο του και το Αργώ. Οι φωτογραφίες επίσης απαντούν στο ερώτημα που θέτουν οι ξυλοναυπηγοί για τους καταπατητές της ιστορίας: “Εμείς τους βρήκαμε ή αυτοί μάς βρήκαν;”

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ