ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Στα αζήτητα τα πορτοκάλια.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:45:00 π.μ. |

 Σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών της Ηλείας, της Αργολίδας και της Αρτας, καθώς, όπως λένε, διανύουν μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών.
Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Ηλείας χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά ως τη χειρότερη, καθώς η ζήτηση και οι τιμές στα προϊόντα τους κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα.
Οι ευρωπαϊκές αγορές δεν απορροφούν τις αναμενόμενες ποσότητες και η ζήτηση τόσο για τα μανταρίνια όσο και για τα πορτοκάλια είναι πολύ μικρή. Οπως οι ίδιοι σημειώνουν, η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές σε πολλές περιπτώσεις έως και 60%. Μέχρι σήμερα η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει τις διαθέσιμες ποσότητες, με αποτέλεσμα αυτές, αν και πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, να παραμένουν στα αζήτητα.

Αυτήν τη στιγμή η τιμή των πορτοκαλιών δεν ξεπερνά τα 16 λεπτά, ενώ οι ποσότητες που προορίζονται για χυμοποίηση τιμολογούνται μόλις στα 6,5 λεπτά το κιλό, με παράδοση στο εργοστάσιο. «Δυστυχώς η κατάσταση έχει εξελιχθεί πολύ άσχημα για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών και δεν φαίνονται στον ορίζοντα σημάδια ανάκαμψης. Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή μας δεν είχαμε πρόβλημα με το χαλάζι και η ποιότητα είναι πολύ καλή, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες η κίνηση είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτη. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους εμπόρους», τονίζει ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Τραγανού, Κωνσταντίνος Κυπριώτης.

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών της Αργολίδας, αφού μόλις το 20% της παραγωγής τους έχει φτάσει μέχρι στιγμής στα εργοστάσια για εξαγωγή. Την ίδια ώρα η τιμή του πορτοκαλιού μόλις και μετά βίας φτάνει τα 15 έως 16 λεπτά το κιλό, χρήματα τα οποία δεν αρκούν ούτε για να καλύψουν το κόστος παραγωγής.
Ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη καρπόπτωση στα πορτοκάλια της ποικιλίας «Washington Navel», «Navellina» και «Salustiana», καθώς και στα μανταρίνια «Κοινό». Ηδη μεγάλες ποσότητες έχουν χαθεί και όσο ο καιρός περνάει, το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο.
Το φαινόμενο της καρπόπτωσης, σύμφωνα με τους αγρότες, άρχισε να παρουσιάζεται έντονα μετά τον παγετό της 12ης Δεκεμβρίου, τόσο σε κτήματα όπου είχε εφαρμοστεί χαλκούχο προστατευτικό σκεύασμα, όσο και στα υπόλοιπα.
Στην Αρτα, δύο χρόνια μετά την κατάργηση της επιδότησης για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, η συγκομιδή χαρακτηρίζεται ασύμφορη, χωρίς μάλιστα να υπάρχει προοπτική να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Αποτέλεσμα είναι χιλιάδες τόνοι πορτοκαλιών να σαπίζουν στο έδαφος ως συνέπεια και της καρπόπτωσης που προκάλεσαν οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος. Οσα πορτοκάλια μάλιστα προωθούνται αγοράζονται σε εξευτελιστικές τιμές για τον παραγωγό.
Οπως εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας - Φιλιππιάδας, Νίκος Γκίζας, οι εξαγωγές στα πορτοκάλια μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεπεράσει τους 5.000-6.000 τόνους, τη στιγμή που, όπως λέει, «άλλες εποχές τέτοιες μέρες είχαν διατεθεί 50.000-60.000 τόνοι πορτοκάλια».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=51658962#

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ