V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ένα κράτος με μνήμη χρυσόψαρου.

 Την ώρα που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια τεράστια κρίση στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς, φαίνεται πως υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια επιβεβαίωσης και εμπέδωσης αυτής της άποψης.
Η υπόθεση των ημιυπαίθριων είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα έλλειψης αξιοπιστίας. Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση που αποδεικνύει ότι σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα που χρειάζεται συνοχή, επιτυγχάνεται το ακριβώς αντίθετο.

Η Βουλή είχε νομοθετήσει για την περιβόητη τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπήρχε καμία επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση σε όσους έσπευδαν να αξιοποιήσουν το μέτρο το οποίο εξορθολόγησε μια απόλυτα στρεβλή κατάσταση.
Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, έσπευσαν εκατοντάδες χιλιάδες να πληρώσουν τα παράβολα και να ενταχθούν στη διαδικασία τακτοποίησης με τους συγκεκριμένους όρους που είχε ορίσει ο νόμος.
Έρχεται τώρα το Υπουργείο Εσωτερικών και λέει «ξέρετε αλλάξαμε γνώμη διότι υπάρχουν κάποια παραθυράκια που δίνουν το δικαίωμα να ζητηθούν αναδρομικά τα Δημοτικά Τέλη το ΤΑΠ κλπ».
Μετά τις πρώτες αντιδράσεις βγήκε σήμερα μια διευκρίνιση από τον αρμόδιο υφυπουργό που αναφέρει ότι ναι μεν δεν υπάρχει αναδρομική επιβολή φόρων (ΤΑΠ, ασφαλιστικές εισφορές κτλ) αλλά παραμένει το δικαίωμα των δήμων να συνυπολογίζουν στο εξής τους ημιυπαίθριους στα ανταποδοτικά τέλη μέχρι και σε βάθος πενταετίας,.

Δηλαδή η διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν επιβαρύνσεις πήγε περίπατο.

Έτσι ακριβώς πάει περίπατο και η στοιχειώδης εμπιστοσύνη την οποία θεωρεί ο πολίτης ότι μπορεί να δείξει στο κράτος, σε ένα σοβαρό κράτος που δεν αλλάζει γνώμη ανάλογα με τη θέση της Σελήνης.
Ιδιαίτερα την ώρα που το κράτος ζητάει συνέπεια από τους πολίτες δεν μπορεί να επιμένει στη δική του ασυνέπεια. Διότι έτσι δίνεται ηθική υπόσταση και νομιμοποίηση σε όλα αυτά τα φαινόμενα τύπου «δεν πληρώνω» αλλά και τη συστηματική φοροδιαφυγή .

Εξάλλου ποιος μπορεί να δείξει εμπιστοσύνη σε ένα κράτος με μνήμη χρυσόψαρου;


Υ.Γ. Ευτυχώς τελικά επικράτησε η κοινή λογική και το πολιτικό αισθητήριο. Με εντολή του Πρωθυπουργού αποσύρθηκε τελικώς η εγκύκλιος για τους ημιυπαίθριους, αλλά ήταν λίγο αργά διότι οι εντυπώσεις είχαν ήδη δημιουργηθεί.


Παναγιώτης Κακολύρης


http://sourta-ferta.blogspot.com/2011/02/blog-post_5933.html
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ