V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αγροτικό πετρέλαιο.


 Στο ενδεχόμενο να δοθεί και πάλι η δυνατότητα προμήθειας ειδικού φτηνού πετρελαίου κίνησης στους Έλληνες αγρότες αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης.
Η πιθανότητα αυτή έχει να κάνει με την υλοποίηση της υπουργικής εξαγγελίας για εξομοίωση της φορολογίας στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις Σκανδαλίδη, η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση στο κόστος καλλιέργειας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Σε άτυπη συνέντευξη τύπου, ο υπουργός δεσμεύτηκε, επίσης, για ταχεία προώθηση της καταβολής των αποζημιώσεων στους βαμβακοκαλλιεργητές για ζημιές από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις. Η οριστικοποίηση των αιτήσεων που έχει στη διάθεσή του ο ΕΛΓΑ αναμένεται μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου και θα βασίζεται σε ειδικές κατά τόπους εκτιμήσεις που έχουν γίνει. Σύμφωνα με τον υπουργό, η πληρωμή στους παραγωγούς αναμένεται το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο του 2011.
Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των επαφών που έχει τις επόμενες μέρες στη Μακεδονία, με αφορμή την έκθεση της Zootechnia, στις οποίες περιλαμβάνεται και συζήτηση με τους αδέσμευτους αγρότες των Σερρών, οι οποίοι ως γνωστό συμμετέχουν στα μπλόκα του Προμαχώνα. 
Τα παραπάνω ειπώθηκαν, με αφορμή την άτυπη συνέντευξη τύπου του υπουργού προκειμένου να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τις επαφές του με την υπουργό γεωργίας του Ισραήλ και τη συνεργασία των δύο χωρών στον γεωργικό τομέα.
Κατά την επίσημη τριήμερη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη στο Ισραήλ, οι δύο υπουργοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε γεωργική συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί κατά την κοινή συνεδρίαση των δύο Κυβερνήσεων, που προγραμματίζεται για τον επόμενο Απρίλιο-Μάιο.

Απαντήσεις Σκανδαλίδη στους δημοσιογράφους
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίου τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις :
«Είχα δεσμευτεί απέναντι στους Έλληνες αγρότες ότι τα προβλήματα των αποζημιώσεων για το βαμβάκι θα τα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, μετά τις 31 Ιανουαρίου με το τέλος της συγκομιδής, όπου θα αποφασίζαμε και τον τρόπο αποζημίωσης τους.
Θέλω να πω ότι  απόφασή μας είναι ο τρόπος αποζημίωσης να είναι μεικτός, δηλαδή η ζημιά από τη βροχή μέσω του ΕΛΓΑ και η ζημιά από  το πράσινο σκουλήκι μέσω των ΠΣΕΑ.
Για το πρωτόκολλο το συγκεκριμένο και τα χρήματα που θα χρειαστούν, πρόκειται να περιμένουμε λίγο γιατί ζήτησαν ορισμένες περιοχές παράταση της συγκομιδής μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου και την τελική μας απόφαση για το πόσοι θα πληρωθούν και πόσο, θα την ανακοινώσουμε αμέσως μετά.
Θέλω, επίσης, να διαβεβαιώσω ότι όλες οι θεομηνίες που έπληξαν μέσα στο 2010 την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφική παραγωγή, θα προσπαθήσουμε να τις αποζημιώσουμε με βάση τους κανόνες που ίσχυαν μέχρι τώρα και ότι όποιες καταστροφές γίνουν  από την 1/1 του 2011 και μετά, θα γίνουν μέσα από το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ που θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες.
Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους αγρότες να καταθέσουν όσο γίνεται γρηγορότερα τη δήλωση καλλιέργειας, προκειμένου το σύστημα να εκσυγχρονιστεί και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που υπάρχουν και που ήδη εμείς έχουμε δρομολογήσει να υλοποιηθούν. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητάτε και για το αγροτικό πετρέλαιο. Τι γίνεται;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ήταν μια συζήτηση στην Κυβέρνηση. Δεν μπορώ εγώ να δεσμεύσω την Κυβέρνηση. Όπως ξέρετε υπάρχει μια καταρχήν απόφαση για εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Αν το Υπουργείο Οικονομικών την αποφασίσει, είναι φανερό ότι στην εφαρμογή της κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση. Εμείς απλά θα προστατέψουμε τους αγρότες από περαιτέρω επιβάρυνση. Και αυτό μέσω της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Αν η Κυβέρνηση δεν αποφασίσει την εξίσωση,  εμείς έχουμε κάνει μια πρόταση για τη θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου. Επιφυλάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών να μελετήσει τα στοιχεία και να μας απαντήσει.

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ