ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Προχωρά ο αγωγός φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:19:00 μ.μ. |

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) στην Πελοπόννησο, μέσω της κατασκευής του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας έως την Μεγαλόπολη Αρκαδίας.
Μέσα στους πρώτους μήνες του 2011, αναμένεται η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την εργολαβία κατασκευής του αγωγού, ώστε στη συνέχεια να υποβληθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι σχετικές προσφορές κατατέθηκαν στις 8/11/2010 και συμμετείχαν έξι (6) εταιρίες – κοινοπρακτικά σχήματα.


Για το διαγωνισμό προμήθειας σωλήνων του αγωγού, η κατακύρωση στο μειοδότη αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο του 2011.

Σε ό,τι αφορά στους περιβαλλοντικούς όρους, στις 12/7/2010 εκδόθηκε η θετική Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση & Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ), όλες οι γνωμοδοτήσεις έχουν σταλεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής – ΥΠΕΚΑ, όπου και προετοιμάζεται η σχετική Απόφαση, η οποία αναμένεται να υπογραφεί εντός του Μαρτίου του 2011.

Σκοπός της κατασκευής του Έργου είναι η συνεχής και απρόσκοπτη τροφοδοσία του θερμοηλεκτρικού Σταθμού 820 MW της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη με Φυσικό Αέριο, καθώς επίσης και των ευρύτερων βιοτεχνικών/αστικών περιοχών από τις οποίες διέρχεται (περιοχή Κορίνθου, περιοχή Άργους-Ναυπλίου, περιοχή Τρίπολης, περιοχή Μεγαλόπολης).

Ο υπό κατασκευή αγωγός υψηλής πίεσης, συνολικού μήκους 159km και κόστους 128 εκατ. Ευρώ, θα αποτελείται από το τμήμα Αγίων Θεοδώρων – Εξαμιλίων διαμέτρου 30’’ και μήκος 16km και από το τμήμα Εξαμιλίων – Μεγαλόπολης διαμέτρου 24’’ και μήκος 143km.

Η χάραξη του Αγωγού έχει επιλεγεί με κριτήρια την ασφάλεια του πληθυσμού, την προστασία των οικοσυστημάτων και την ομαλότητα του εδάφους. Τα κριτήρια αυτά είναι τα ίδια με αυτά που τηρήθηκαν και στους υπόλοιπους Αγωγούς Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης του εγκατεστημένου Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου που ανήκει στο ΔΕΣΦΑ Α.Ε.

Σύμφωνα με το προγραμματισμό του Έργου, η ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί έως το καλοκαίρι του 2012.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ