Αισιοδοξία «υπό προϋποθέσεις» για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου στη χώρα εκφράζει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γ. Τσακίρης, εκτιμώντας ότι οι αφίξεις από το εξωτερικό θα κινηθούν εφέτος ανοδικά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%, με βάση τις τρέχουσες ενδείξεις. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ σε συνάντηση με δημοσιογράφους σημείωσε ότι η θετική μεταβολή επηρεάζεται από την εκτροπή των δρομολογίων προς Αίγυπτο από τους tour operators σε άλλους προορισμούς και πρόσθεσε ότι καταγράφεται ζήτηση σε αεροδρόμια της χώρας για επιπλέον χρονοθυρίδες προσαπογείωσης (slots). Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το ποια θα είναι η πορεία των εσόδων, όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) κ. Δ. Χιόνης, επισημαίνοντας ότι τα ξενοδοχεία έχασαν το 2010 περίπου το 10% του τζίρου τους.
Την ίδια ώρα η διοίκηση του ΞΕΕ υπογραμμίζει το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί 1.485 μικρά ξενοδοχεία της χώρας (δυναμικότητας κάτω των δέκα δωματίων) τα οποία απειλούνται με ποινική δίωξη για τη μη καταβολή εισφορών οι οποίες κυμαίνονται από 4.800 ευρώ έως 12.000 ευρώ ετησίως στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).
Όπως τονίζεται, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνης είχε αναγνωρίσει το αίτημα του ΞΕΕ τον περασμένο Νοέμβριο, για την εξαίρεση των ξενοδοχείων αυτών από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, όπως συμβαίνει και με τους ιδιοκτήτες μονάδων αντίστοιχης δυναμικότητας ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων.
Ωστόσο, ήδη, Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών της περιφέρειας (στην Κέρκυρα και το Ναύπλιο), έχουν ασκήσει διώξεις σε δεκάδες μικροξενοδόχους, καθώς μετά τη συγχώνευση του Ταμείου Ασφαλίσεως Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ) στον ΟΑΕΕ, εκκρεμούν οφειλόμενες εισφορές από την 1η Αυγούστου του 2008, παρά τη «σιωπηρή» εξαίρεση αυτής της κατηγορίας ξενοδοχείων για το συγκεκριμένο διάστημα. Αναφερόμενος στο ζήτημα ο πρόεδρος του ΞΕΕ τόνισε ότι ο μέσος όρος δυναμικότητας στα ξενοδοχεία αυτά είναι τα επτά δωμάτια, ενώ οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), με τη ξενοδοχειακή δραστηριότητα να αποτελεί επικουρικό εισόδημα. Πρόσθεσε επίσης ότι εκατοντάδες μικρές οικογενειακές ξενοδοχειακές μονάδες, εξετάζουν ως διέξοδο τη μετατροπή τους σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στον ΟΑΕΕ, τονίζοντας ότι αυτό συνεπάγεται λιγότερες προδιαγραφές, λιγότερους ελέγχους και διαφορετικό από το επιδιωκόμενο επίπεδο υπηρεσιών.
Μελέτη για το «ελληνικό πρωινό»Εν τω μεταξύ στην ανάδειξη του «ελληνικού πρωινού» ως μέσου προώθησης του τουρισμού της χώρας, αλλά και διασύνδεσής του με τον πρωτογενή τομέα, αποσκοπεί η μελέτη-καταγραφή του ΞΕΕ που ολοκληρώνεται το επόμενο δίμηνο. Τα πορίσματα της έρευνας θα αποτελέσουν χρηστικό εργαλείο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και σήμα εγγύησης της ελληνικής παράδοσης και αυθεντικότητας, ενώ στόχος είναι το ελληνικό πρωινό να συνδέσει την ξενοδοχία με τους παραγωγούς ποιοτικών τοπικών προϊόντων και να αποτελέσει μέρος της ελληνικής κουζίνας και της μεσογειακής διατροφής.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=383554&dt=09/02/2011#ixzz1DXbCmrAg