ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

“Καλλιεργήστε περισσότερα τεύτλα”

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:25:00 μ.μ. |
 Πρόσκληση στους τευτλοπαραγωγούς να “επενδύσουν” και φέτος στην καλλιέργεια του προϊόντος απηύθυνε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Κουτσούκος, κατά τη διάρκεια του χθεσινού ραντεβού τους στα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ).

Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 3.700 αιτήσεις για την καλλιέργεια 136.000 στρεμμάτων, την ώρα που ο στόχος είναι τουλάχιστον 150.000 στρέμματα, προκειμένου να εξασφαλιστούν 158.000 τόνοι πρώτης ύλης που απαιτούνται ώστε να καλυφθεί και φέτος η εθνική ποσόστωση ζάχαρης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2006 σταδιακά ο αριθμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων μειώνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2006 τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν ήταν 265.000 ενώ ένα χρόνο αργότερα ο αριθμός τους μειώθηκε στα 187.000.

Η επιχειρηματολογία του υφυπουργού και της διοίκησης της ζαχαροβιομηχανίας κατά τη συνάντηση με τους τευτλοπαραγωγούς περιστράφηκε γύρω από τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την ΕΕ για την υπαγωγή της τευτλοκαλλιέργειας στο καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης. Κάτι που σημαίνει ότι, από το 2012 και μετά, το ποσό που θα λαμβάνει ο παραγωγός θα είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τη χρονιά που διανύουμε, κατά την οποία ισχύει το καθεστώς της συνδεμένης επιδότησης. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Κουτσούκος, το υπουργείο προκηρύσσει μελέτη, μέσω της οποίας θα αναζητηθεί ο βέλτιστος τρόπος ενίσχυσης της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Αναφερόμενος στην ΕΒΖ, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη σημαντική προσφορά της και τόνισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι ΑΤΕ (ο μεγαλομέτοχος της εισηγμένης) και ΕΒΖ να παραμείνουν ζωντανές. Δεν θέλησε να ξεκαθαρίσει πάντως αν η ΕΒΖ θα παραμείνει προσδεμένη στο άρμα της ΑΤΕ, λέγοντας λακωνικά ότι “αυτό θα το αποφασίσει η ίδια η τράπεζα”.

Δεν κοστίζει ούτε ευρώ
Από την πλευρά τους οι τευτλοπαραγωγοί Σερρών, Έβρου, Ημαθίας, Λάρισας, Ροδόπης και Θεσσαλονίκης κατέθεσαν μια σειρά προτάσεων για την τόνωση του ενδιαφέροντος των τευτλοπαραγωγών, οι οποίες εκτιμούν πως δεν επιβαρύνουν την εταιρεία ούτε ένα ευρώ. Συγκεκριμένα ζητούν:
  • Εφαρμογή του προγράμματος της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην τευτλοκαλλιέργεια.
  • Ένταξη των νομών όπου υπάρχουν εργοστάσια στο πρόγραμμα “Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών”. “Είναι αδιανόητο να ενισχύεται η τευτλοκαλλιέργεια με 52,5 ευρώ ανά στρέμμα σε περιοχές που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα τεύτλα, όπως η Αργολίδα και η λίμνη Κορώνεια”, ανέφεραν οι παραγωγοί.
  • Καταβολή της συνδεμένης ενίσχυσης στα μέσα Ιανουαρίου, πριν από την έναρξη της σποράς, ώστε να δίνεται κίνητρο στον αγρότη να οδηγείται στην τευτλοκαλλιέργεια.
  • Επαναφορά της τιμολογιακής πολιτικής που ίσχυε το 2009.
  • Μείωση της τιμής των φαρμάκων κατά της κερκόσπορας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ