Με κεντρικό μήνυμα την έμφαση στην υγιή και εξορθολογισμένη πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη, ως μοναδικό δρόμο για τις περιφέρειες να αλλάξουν την πλεύση της χώρας και να αποκαταστήσουν το κύρος της που έχει τρωθεί, άνοιξε την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χθες στην Τρίπολη, με την κεντρική εισήγηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος παρουσίασε την κυβερνητική πολιτική για τη δημιουργία των καλαθιών των τοπικών προϊόντων. Παρέστησαν επίσης οι υφυπουργοί κκ. Μιλένα Αποστολάκη και Γιάννης Κουτσούκος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Γιώργος Κανελλόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως επίσης και οι βουλευτές κκ Άγγελος Μανωλάκης, Κατερίνα Φαρμάκη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Λεωνίδας Γρηγοράκος από το ΠΑΣΟΚ και η κ. Έλσα Παπαδημητρίου από την ΝΔ.
Βασική προτεραιότητα της πολιτικής της περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα επιδιώκοντας την στήριξη των παραγωγών των αγροτικών προϊόντων, αλλά και την ορθή προβολή και διακίνησή τους, καταργώντας το κρατικό μονοπώλιο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. «Να δώσετε κύριε Υπουργέ οριστικό τέλος στο κεντρικό μονοπώλιο της αγοράς Αθηνών να μπορεί να διαχειρίζεται τις τιμές και την διανομή των αγροτικών προϊόντων» σημείωσε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκανδαλίδη.
Παράλληλα ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε και στην ανάγκη αλλαγής πλεύσης όσον αφορά στον προγραμματισμό των έργων καθώς και στην υλοποίηση τους
«Εμείς στην περιφέρεια Πελοποννήσου εξ αρχής διατυπώσαμε την άποψη ότι το βασικότερο στοιχείο στην αναπτυξιακή μας πολιτική, η κυριότερη επιλογή μας είναι το να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας, να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας. Να δημιουργήσουμε σταθερές πολιτικές πάνω σε αυτό τον τομέα. Γιατί εκεί στηρίζουμε ουσιαστικά το δικό μας αναπτυξιακό μοντέλο».
Συγκεκριμένα, ο κ. Τατούλης στηλίτευσε τον τρόπο με τον οποίο τα μεγάλα έργα του αγροτικού τομέα δρομολογήθηκαν χωρίς μελέτες κόστους- οφέλους, με αποτέλεσμα να έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια χωρίς να έχουν ποτέ παραδοθεί, φέρνοντας ως παραδείγματα την Τάκα και την Κανδήλα, τα οποία δεν είχαν σχεδιαστεί προφανώς με την απαιτούμενη σοβαρότητα. Είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις ίδιες τις υποδομές, με τις πολιτικές για τις υποδομές που μέχρι τώρα δημιουργήσαμε σε αυτό τον τόπο.
Αναφερόμενος στον πλαίσιο για την ανάπτυξη ο Πέτρος Τατούλης σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε ειδικό Αναπτυξιακό νόμο για την περιφέρεια Πελοποννήσου» υπογραμμίζοντας ότι η «αιρετή περιφέρεια πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα στην κατεύθυνση να δημιουργήσει δική της ανεξάρτητη οικονομία». Στο πλαίσιο αυτό «έχουμε σχέδιο για ένα νέου τύπου δημοπρατήριο που μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για όλη τη χώρα» τόνισε ο κ. Τατούλης σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα πρέπει να εξυγιανθούν οι συνεταιρισμοί υπογραμμίζοντας ότι «Όσοι συνεταιρισμοί είχαν αρνητικό ισολογισμό να μπουν στην εκκαθάριση».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με παρέμβαση του στην διάρκεια της συνεδρίασης αναφερόμενος στην ευρεία συναίνεση που επιτεύχθηκε με την παρουσία του Υπουργού, των υφυπουργών, των βουλευτών και των στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και των εισηγήσεων από όλους τους συμμετέχοντες, απεύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να παραστεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί με ανοιχτή συνεδρίαση ώστε η συναίνεση στην διαβούλευση να διευρυνθεί.
Εισήγηση Πέτρου Τατούλη
Και βέβαια θα ήθελα να καλωσορίσω και τους κυρίους βουλευτές που είχαν την καλοσύνη να παραβρίσκονται σε αυτή την τόσο σημαντική ανοιχτή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για την εδώ παρουσία τους, αλλά και για τις χρήσιμες απόψεις που θα καταθέσουν. Όπως επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους κυρίους Δημάρχους και όλους εσάς που έχετε σήμερα την καλοσύνη να βρεθείτε κοντά μας σε αυτή την ανοιχτή συνεδρίαση.
Θα ήθελα εξαρχής να πω ότι αυτό που προσπαθούμε να εγκαινιάσουμε, που προσπαθούμε να το κάνουμε πλέον κανόνα στη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου, είναι ένα σταθερό κλίμα διαβούλευσης ανοιχτό σε όλους τους πολίτες, ανοιχτό σε όλους τους θεσμούς, αποτελεί κατά την γνώμη μου τη μοναδική πλέον δυνατότητα που έχουμε, αλλά θεωρώ όμως ότι αποτελεί και το σημαντικότερο βήμα για τη διεύρυνση και την εμπέδωση της δημοκρατικής μας λειτουργίας γιατί ακριβώς αυτό το νέο ουσιαστικά επαγγέλλεται ο νέος θεσμός, ο Καλλικράτης.
Ο νέος θεσμός ο Καλλικράτης, η αιρετή περιφέρεια αλλά και οι νέες δομές στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση αποτελούν πλέον την τελευταία δυνατότητα που έχει αυτός ο τόπος για να μπορέσει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τα μεγάλα προβλήματα που πλέον ταλανίζουν τη χώρα μας.
Είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση γιατί για πρώτη φορά επισήμως το ελληνικό κράτος η κεντρική κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει αρμοδιότητες στους ίδιους τους πολίτες.
Και αυτό θεωρώ ότι αποτελεί και το πιο σημαντικό βήμα.
Ο νέος θεσμός λοιπόν δεν είναι ένας νέος αυτοδιοικητικός θεσμός, είναι κύριε υπουργέ μία καινούρια πρόταση για την νέα διοίκηση του ελληνικού κράτους. Για το πώς πρέπει πλέον να πορευθούμε όλοι μας και να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα ζητήματα που μας απασχολούν.
Εμείς στην περιφέρεια Πελοποννήσου εξ αρχής διατυπώσαμε την άποψη ότι το βασικότερο στοιχείο στην αναπτυξιακή μας πολιτική, η κυριότερη επιλογή μας είναι το να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας, να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας. Να δημιουργήσουμε σταθερές πολιτικές πάνω σε αυτό τον τομέα. Γιατί εκεί στηρίζουμε ουσιαστικά το δικό μας αναπτυξιακό μοντέλο.
Και χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατί η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και Τροφίμων συμμερίζεται εξαρχής την ανάγκη και την άποψη ότι πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα σε αυτόν τον τομέα. Και κρατάω την άποψη που διατύπωσε πριν λίγο ο κύριος υπουργός.
Ότι το σημείο εκκίνησης είναι ότι πρέπει να σπάσει η αντίληψη του κρατικού μονοπωλίου που πλέον ουσιαστικά θα οδηγεί όλους τους τομείς της αγροτικής ανάπτυξης.
Κυρίες και κύριοι θεωρώ ότι ο τομέας αυτός είναι ένας σημαντικός τομέας τον οποίο εξαρχής πρέπει να δούμε μέσα στη νέα πραγματικότητα και στα νέα δεδομένα που έχουν πλέον δημιουργηθεί στην πατρίδα μας.
Γιατί ασφαλώς οι περιφέρειες οι αιρετές περιφέρειες έρχονται να καλύψουν το μεγάλο έλλειμμα και το μεγάλο ζήτημα που υπάρχει σ’ αυτό τον τόπο. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η εικόνα της χώρας μας είναι απαξιωμένη και ότι αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα στην διεθνή κοινότητα.
Όπως επίσης είναι γνωστό ότι η κρίσης και η ύφεση της οικονομίας έχουν δημιουργήσει καινούρια δεδομένα στον τόπο μας. Ακόμα και αν τώρα τιθασευτούν τα δημοσιονομικά ζητήματα της χώρας με θυσία όλων των πολιτών της χώρας μας είναι σίγουρο ότι η επιρροή που θα δέχεται ό ίδιος ο πολίτης από αυτή την απαξίωση της εικόνας της χώρας θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι περιφέρειες λοιπόν με τη δυνατότητα που έχουν εάν μπορέσουν και ανταποκριθούν στις μεγάλες προτεραιότητες που τους δίνει ο νόμος θα μπορέσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αποκαταστήσουν αυτό το χαμένο κύρος της χώρας. Και να βγουν αξιόπιστα με συνέπεια και σοβαρότητα στη διεθνή κοινότητα.
Για να μπορέσουμε με το μικρότερο κόστος να έχουμε το μεγαλύτερο όφελος. Κύριε υπουργέ κυρίες και κύριοι θα ήθελα να πω ότι τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας είναι προβλήματα πολυσύνθετα. Είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης του πρωτογενούς τομέα.
Είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις ίδιες τις υποδομές, με τις πολιτικές για τις υποδομές που μέχρι τώρα δημιουργήσαμε σε αυτό τον τόπο.
Είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της παραγωγής. Είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα της διακίνησης των προϊόντων και της εξεύρεσης νέων σταθερών επωφελών αγορών. Για την τιμή των ελληνικών και Πελοποννησιακών αγροτικών προϊόντων.
Σε αυτή την πολιτική λοιπόν θα πρέπει να εισαγάγουμε νέες απόψεις. Δεν μπορεί, δεν είναι δυνατόν να γίνονται μεγάλα έργα υποδομών σε αυτό τον τόπο και να μην υπάρχει μελέτη κόστους τους οφέλους. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε κανένα μεγάλο έργο εάν εξαρχής δεν έχουμε προσδιορίσει την δυνατότητα και την ικανότητα να το αποδώσουμε στην ίδια την οικονομία.
Για να δημιουργήσει οικονομικές δυνατότητες και οικονομικές προτεραιότητες Είναι ανεπίτρεπτο για πολλές δεκαετίες κύριε υπουργέ να γίνεται προσπάθεια εκτέλεσης δημοσιών έργων στο χώρο της αγροτικής οικονομίας με τεράστιο προϋπολογισμό και αυτά τα έργα να μην τελειώνουν ποτέ. Και αυτά τα έργα να μην μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Αυτά τα έργα να μην αποτελούν σταθερό παράγοντα πάνω στα οποία θα στηθεί η τοπική οικονομία της περιφέρειας, αλλά και γενικότερα της χώρας.
Έχουμε πολλά παραδείγματα στην περιοχή μας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων όπου ποτέ δεν υλοποιήθηκαν όπου ποτέ δεν ακούστηκαν οι ώριμες οι συνετές οι ψύχραιμες σκέψεις και απόψεις. Αναφέρω ως παράδειγμα της λίμνη της Τακας στην Αρκαδία. 40 εκατομμύρια έχουν ξοδευτεί μέχρι τώρα χωρίς το έργο να μπορεί να αποδοθεί. Ο εργολάβος έχει πληρωθεί σχεδόν 100% του φυσικού του έργου το οποίο δεν το έχει εκτελέσει. Έλος Κανδήλας πάνω από 60 εκατ. μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν δαπανηθεί για αυτό το σημαντικό έργο και σήμερα δεν λειτουργεί. Και χρειάζονται αρκετά χρήματα ακόμη.
Γίνεται αυτή τη στιγμή το μεγάλο φράγμα στα Φιλιατρά. Το επονομαζόμενο και Φιλιτριανό φράγμα. Ξέρετε η μελέτη, μιλάει και για ένα έργο ταμιευτήρα χωρίς να έχουμε προχωρήσει στο επόμενο σχέδιο, στο σχέδιο της δημιουργίας των δικτύων για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως σημαντικό αρδευτικό έργο. Και αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά έργα τα οποία ουσιαστικά σε καμία περίπτωση δεν έχουν σχεδιαστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ώστε να μπορούν πολύ γρήγορα να αποδώσουν.
Θεωρώ ότι στη σημαντική συγκυρία αυτό πλέον πρέπει να μας γίνει μεγάλο μάθημα. Γιατί άπλετα χρήματα δεν υπάρχουν. Ότι σχεδιάζουμε και ότι εκτελούμε θα πρέπει να έχει τη δική του ανταπόδοση. Δεν μπορούμε κυρίες και κύριοι του περιφερειακού συμβουλίου να προγραμματίζουμε και να πιέζουμε να ενταχθούν έργα τα οποία δεν ξέρουν σε τι χρονοδιάγραμμα θα είναι έτοιμα, τι ακριβή προϋπολογισμό έχουν και πόσο μπορούν να ενταχθούν στην προτεραιότητα που έχουμε εμείς εξαρχής οριοθετήσει στην ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας.
Γιατί αυτό θεωρώ ότι είναι και το σημαντικότερο ζήτημα. Η αιρετή περιφέρεια θα πρέπει πολύ γρήγορα να κινηθεί στη διαδικασία και στην άποψη ως προτεραιότητα στο να δημιουργήσει τη δική της σταθερή τοπική οικονομία. Γιατί μόνο μέσα από αυτή τη συνθήκη θα μπορέσει ο θεσμός να αποφέρει αυτά τα σημαντικά για τα οποία φτιάχτηκε.
Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε εμείς όλοι να ανταποκριθούμε με σοβαρότητα σε όλα αυτά που πρέπει να γίνουν. Και κύριε υπουργέ θεωρώ ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ ειλικρινείς.
Δεν θα πρέπει σε ότι μελετάμε και σε ότι προγραμματίζουμε να μην είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες και απέναντι στους εαυτούς μας.
Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να σχεδιάζουμε το οποιοδήποτε έργο, τον Ανάβαλο ή οποιοδήποτε άλλο έργο και να μην ξέρουμε το σημαντικό πρόβλημα των νερών και το πώς κινδυνεύει μία ολόκληρη εύφορη περιοχή από αστοχίες και ελλείψεις να ερημοποιηθεί.
Εμείς κύριε υπουργέ ήδη σας λέμε ότι η μεγάλη πρόκληση, η πρόκληση που μας δίνεται με τη δημιουργία αυτής της εταιρίας της Α.Ε. για την διατροφική σύμπραξη είναι ένα σημαντικό εργαλείο γιατί ενεργοποιεί όλους τους θεσμικούς παράγοντες. Δημιουργεί ένα καινούριο κράμα ένα καινούριο μίγμα μίας προσπάθειας πολυεπίπεδης όπου αρχίζει από την περιφέρεια, συμμετέχουν οι Δήμοι, η τοπική αυτοδιοίκηση συμμετέχουν οι θεσμοί, συμμετέχει η ιδιωτική πρωτοβουλία συμμετέχουν όλοι οι φορείς με τα φυσικά πρόσωπα.
Για να μπορέσουμε ουσιαστικά να δημιουργήσουμε αυτές τις σταθερές πολιτικές που έχει ανάγκη η αγροτική μας οικονομία. Και θα ήθελα με την ευκαιρία της εδώ παρουσία σας να σας πω ότι εμείς έχουμε ήδη επεξεργαστεί ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων νέου τύπου όπως πολύ σωστά περιγράψατε ενός νέου τύπου που θα μπορεί πλέον να λειτουργήσει αν θέλετε και ως πιλότος και για την υπόλοιπη χώρα.
Γιατί το δημοπρατήριο των αγροτικών προϊόντων αποτελεί τη σημαντικότερη και ελεγχόμενη ασφαλιστική δικλείδα για να μπορούμε πραγματικά να ελέγξουμε και να ελεγχθούν όλοι αυτοί οι παράγοντες που παρεμβαίνουν και διευρύνουν τη διαφορά μεταξύ της τιμή του παραγωγού και της τιμής του καταναλωτή. Με αυτές τις σκέψεις για άλλη μία φορά σας καλωσορίζω και θέλω να σας πω ότι εμείς έχουμε πάρει τη δική μας απόφαση για να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό αγροτικής ανάπτυξης στην περιφέρεια Πελοποννήσου που θα αποτελεί υπόδειγμα και στην σκέψη και στην στρατηγική αλλά και στη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων που μας απασχολούν.
Παρέμβαση Πέτρου Τατούλη
Ξεκινήσαμε σήμερα από την ανάγνωση της ανακοίνωσης του υπομνήματος των διαδηλωτών, και θα πρέπει να ξέρουμε ότι εδώ ερχόμαστε να διαβουλευτούμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το ποια θα είναι η πολιτική που μας ενδιαφέρει όλους μας προκείμενου να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αυτό ζήτημα της Αγροτικής Ανάπτυξης.
Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω την εξής παρατήρηση. Επειδή η διαβούλευση που αρχίσαμε, σε επίπεδο καθαρώς πολιτικό, απαιτεί να δημιουργήσουμε συνθήκες μιας ακόμα μεγαλύτερης συναίνεσης και συνεννόησης, ζητώ από τον κύριο πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να αναλάβει την υποχρέωση, στην επόμενη ειδική συνεδρίαση που θα κάνουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο ανοιχτή διαδικασία, να καλέσουμε τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για να διαβουλευθούμε μαζί του για τα θέματα της Αγροτικής Πολιτικής και για τα θέματα της Αναπτυξιακής Πολιτικής.
Έτσι πρέπει να πάμε, έτσι θα πάμε, με ανοιχτές διαβουλεύσεις με μεγάλη υπευθυνότητα ενεργοποιώντας και κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις προκειμένου εμείς να αποτελούμε τον μοχλό που ουσιαστικά θα δημιουργήσει τις καινούργιες προϋποθέσεις.