V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Μια αναμενόμενη αποτυχία εκλογής για Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης

 Στην συνεδρίαση της Δευτέρας 28/2/2011 ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβούλιου Ναυπλίου ήταν η εκλογή του «συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης». Ένας καινούργιος θεσμός του νέου θεσμικού πλαισίου για την Τοπική αυτοδιοίκηση που η δημοτική αρχή Ναυπλίου αποφάσισε να το συζητήσει την τελευταία ημέρα του χρονικού ορίου εκλογής, όπως προέβλεπε ο νόμος.

Απλά να πούμε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου για το ίδιο θέμα, την ίδια μέρα, το συζητούσε για τέταρτη φορά (έχουν γίνει οχτώ ψηφοφορίες) αλλά και εκεί χωρίς εκλογή. Τέτοια ευαισθησία για το νέο θεσμό από την πλειοψηφία του Δήμου Ναυπλίου.

Η εκλογή θέλει αυξημένη πλειοψηφία 2/3, συνολικά 22 ψήφους επί του συνόλου των 33 δημοτικών συμβούλων. Άρα η εκλογή θέλει ευρύτερες συναινέσεις, από την στιγμή που χρειάζονται και ψήφοι από την αντιπολίτευση για την εκλογή.



Οι ασαφείς αρμοδιότητες του «συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης» όπως αυτές καθορίζονται από το νόμο, περισσότερο επαφίενται στην διάθεση αυτού που θα εκλεγεί παρά προσδιορίζονται. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι ο ρόλος του νέου θεσμού είναι όχι για να διευκολύνει το ρόλο του Δημάρχου αλλά να μεσολαβεί μεταξύ πολιτών –δημοτών και δημοτικής αρχής.

Η θέση είναι έμμισθη με το ποσό που αμείβεται ο πρόεδρος του δημοτικού συμβούλιου (περίπου 1800 € το μήνα για το δήμο Ναυπλιέων ) χωρίς να περιγράφεται εάν θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης και χωρίς να ξέρουμε πως θα στελεχωθεί το αντίστοιχο γραφείο του συμπαραστάτη σε κάθε δήμο. Δηλαδή θα πρέπει να έχει παρουσία ο συμπαραστάτης κάθε μέρα στο δήμο με συγκεκριμένο ωράριο ή θα τον βρίσκει ο δημότης στο επαγγελματικό του γραφείο; Θα έχει γραμματειακή υποστήριξη; Θα μπορεί να ασκεί κανονικά και παράλληλα το επάγγελμα του;

Για όλα αυτά τα ερωτήματα και τα νομικά κενά μήπως ήταν αναγκαίο πριν από την συνεδρίαση για την εκλογή να υπάρχει μια συζήτηση όλων των παρατάξεων για την λειτουργία του νέου θεσμού; Για το Ναύπλιο τέτοια κουλτούρα δημοκρατικής ευαισθησίας αναζητείτε εδώ και χρόνια.

Η θέση ήταν της Λαϊκής Συσπείρωσης, δεν συμφωνεί στο θεσμό και δεν την ενδιαφέρει!!!!!!!! Μάλλον ότι παλαιό και καλό.

Για την ιστορία οι υποψηφιότητες για την εκλογή του συμπαραστάτη ήταν 8 και οι αντίστοιχη ψήφοι στις δύο ψηφοφορίες

Αχριάνη Β 3 – 2

Θέμελη Ε 1 – 2

Καχριμάνης Αν 6 *

Μάλλιου 3 – 2

Παπαδάκης Ε 2 – 1

Χριστόπουλος Α 2 – 0

Χουντάλας Κ 5 – 7

Χελιώτης Κ 8 – 15

*δεν μετείχε στην 2η ψηφοφορία

Συνολικά ψήφισαν 32 δημοτικοί σύμβουλοι απουσίαζε ένας από τον συνδυασμό του κ. Σαλεσιώτη.

Στην πρώτη ψηφοφορία υπήρχαν 2 λευκά και στην δεύτερη 2 λευκά και 1 άκυρο

Συμπαραστάτης δεν εκλέχτηκε όπως και στους περισσότερους δήμους και στις περιφέρειες στην Ελλάδα.

Μάλλον τώρα περιμένουν διευκρινιστική εγκύκλιο από το Υπουργείο για να δουν πως θα κινηθούν. Μήπως όμως πριν πρέπει να συζητήσει το Δ.Σ. πως βλέπει να λειτουργεί ο θεσμός για να υπάρχουν συγκλήσεις και σε πρόσωπα;

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ