ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Ρωµαϊκή αρένα η Επίδαυρος;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:00:00 μ.μ. |
 Και τι δεν θα φέρουν οι «Σκηνοβάτες» του Εθνικού Θεάτρου το καλοκαίρι στην Επίδαυρο: τον Αγαµέµνονα και τη Μήδεια. Τη Σοφία Φιλιππίδου και τον ∆ηµήτρη Λιγνάδη. Μονοµαχίες, ακροβατικά, επιδείξεις µε φωτιές βγαλµένες από τις ρωµαϊκές αρένες και τον Σταµάτη Φασουλή στο τιµόνι ενός θιάσου 30 ηθοποιών σ’ ένα, όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, «ρωµαϊκό υπερθέαµα».
Οι «Σκηνοβάτες» είναι µια σύνθεση κειµένων του Σταµάτη Φασουλή εµπνευσµένη από αυτοσχέδιους δραµατικούς αγώνες του 2ου µ.Χ. αιώνα. Και ο σκηνοθέτης µάς θύµισε χθες ότι ανάγεται σε µια εποχή ανάλογη µε την τρέχουσα: «Οταν κόπηκαν οι χορηγίες, η Ρωµαϊκή Αυτοκρατορία βρισκόταν σε πτώση, δεν υπήρχαν λεφτά και έµεναν οι θεατρίνοι δίχως θέατρα».Μόνο που στη σκηνή, εξηγούσε ο Σταµάτης Φασουλής, «τα οικονοµικά προβλήµατα τα αντιµετωπίζουµε όχι σαν µιζέρια αλλά σαν ποιητική διάσταση». Το µότο του έργου, κατά τον σκηνοθέτη, είναι ο στίχος του Καβάφη «Των ηµερών µας αναµνήσεις κλαιν’ κ’ αισθήµατα».
Οι θεατρίνοι στην εποχή κατά την οποία έχουν γραφτεί τα περισσότερα έργα (των Αισχύλου, Ευριπίδη, Σοφοκλή, Αριστοφάνη, Μενάνδρου, Σενέκα, Λουκιανού, αλλά και οι Ορφικοί Ύµνοι) ερµήνευαν αποσπάσµατα, όσα θυµούνταν. «Παίζανε και φλύακες, τα µιµοδράµατα µετά την τραγωδία που την αναπαριστούσαν µε κωµικό τρόπο. Είχαν τραγούδια, φωτιές, ακροβάτες... Επαιζαν «Οιδίποδα» και ύστερα κάτι από τον «Αριστοφάνη», πρόσθεσε ο Σταµάτης Φασουλής.

Στην παράσταση θα πρωταγωνιστούν µεταξύ άλλων, οι Νένα Μεντή, Σοφία Φιλιππίδου (µε φίδια στο κεφάλι, ως Κλυταιµνήστρα σε φλύακα), ∆ηµήτρης Λιγνάδης, Νίκος Κουρής, Τάνια Τρύπη, Ελένη Κοκκίδου, Μάκης Παπαδηµητρίου, Ευαγγελία Μουµούρη, Θανάσης Αλευράς, Αλκηστις Πουλοπούλου.
Οι «Σκηνοβάτες» απαρτίζουν, µαζί µε τον ευριπίδειο «Ηρακλή Μαινόµενο» κατά Μιχαήλ Μαρµαρινό και το «Παραµύθι χωρίς όνοµα» της Πηνελόπης ∆έλτα, το οποίο θα συναντήσει 18.000 παιδιά ανά την Ελλάδα, το θεατρικό µενού που ετοίµασε το Εθνικό για το καλοκαίρι του 2011. Παρότι το Εθνικό, όπως και όλοι οι κρατικοί φορείς, χειµάζεται από οικονοµικής πλευράς κατά τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Γ. Χουβαρδά, ο οποίος πρόσθεσε πως οι συντελεστές προσφέρουν µέρος της δουλειάς τους εθελοντικά.


INFO


Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, «Σκηνοβάτες» του Σταµάτη Φασουλή (15-16/7), «Ηρακλής Μαινόµενος» του Ευριπίδη (5, 6/8). Περιοδεία:
«Παραµύθι χωρίς όνοµα» της Πηνελόπης ∆έλτα, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαµαργιά (Ιούνιος - Σεπτέµβριος)




Ο «Ηρακλής» των σταρ


«Η ιστορία είναι µια µηχανή που µετατρέπει κάθε κανονικό άνθρωπο σε µυθικό ήρωα για να επιβιώσει, δηµιουργώντας Μήδειες, Αίαντες, Προµηθείς και Ηρακλείς. Ετσι και το αρχαίο δράµα, αισθάνοµαι ότι είναι µια µηχανή που µας επιτρέπει να δούµε ποια είναι η θέση µας µέσα στο πλέγµα της Ιστορίας», έλεγε χθες ο Μιχαήλ Μαρµαρινός. Ο οποίος σκηνοθετεί τον «Ηρακλή Μαινόµενο», από τα λιγότερο παιγµένα έργα του Ευριπίδη, στην Επίδαυρο 5 και 6 Αυγούστου, επίσης για το Εθνικό. Τον Ηρακλή και τον Αγγελο ενσαρκώνει ο Νίκος Καραθάνος, τη Μεγάρα η Καρυοφυλλιά Καραµπέτη, τον Αµφιτρύωνα ο Μηνάς Χατζησάββας και τον Θησέα ο Θοδωρής Αθερίδης. Παίζουν ακόµη οι Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Γάλλος, Θεοδώρα Τζήµου. Και ο Γιάννης Βογιατζής, που όπως είπε ο Μιχαήλ Μαρµαρινός, «φωτίζει την έννοια του χορού, που είναι και ο λόγος που κάνουµε αρχαία τραγωδία».


Αναδημοσιευση Απο Νεα
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ