ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Γάλα Γαϊδούρας θα πίνουμε σε λίγο λένε οι Επιστήμονες.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:44:00 π.μ. |

Ο κατά τη λαϊκή μας παράδοση “Κυρ Μέντιος” κάθε άλλο παρά παραμελημένος είναι στη μοναδική – στο είδος της – φάρμα παραγωγής προϊόντων από γάλα γαϊδάρου, στο Πάρκο Ζασάβιτσα, στην περιοχή Σρέμσκα Μιτρόβιτσα της Σερβίας.Πρόκειται, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της φάρμας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, κ. Σλόμπονταν Σίμπιτς, για τη μοναδική φάρμα στα Βαλκάνια, στην οποία τα 100 θηλυκά γαϊδουράκια που “φιλοξενούνται” εκεί ανέλαβαν και επιχειρηματικές… πρωτοβουλίες.Εδώ και μήνες, στη φάρμα αυτή, με την καταλυτική “συμβολή” των συμπαθών τετράποδων παράγεται σειρά προϊόντων, όπως γάλα, σαπούνι, κρέμες προσώπου, άλλα καλλυντικά, λικέρ μέχρι και αφρόλουτρο.«Είναι η μοναδική φάρμα στην περιοχή των Βαλκανίων, δεν υπάρχει όμοιά της και φιλοδοξούμε το “εγχείρημα” να συνεχιστεί με επιτυχία», ανέφερε ο κ. Σίμπιτς. Προς το παρόν, οι επισκέπτες του Πάρκου Ζασαβίτσα μπορούν να προμηθεύονται τα προϊόντα με βάση το γάλα γαϊδάρου και οι τιμές είναι επιτρεπτές για όλα τα… βαλάντια. «’Ενα λίτρο γάλακτος γαϊδάρου κοστίζει περίπου 40 ευρώ, ενώ ένα σαπούνι περίπου 45 ευρώ», επισήμανε ο κ. Σίμπιτς, εκτιμώντας πως είναι νωρίς μεν να σκεφθεί το ενδεχόμενο εξαγωγών των προϊόντων στις γειτονικές αγορές ή σε αυτές της κεντρικής Ευρώπης, ωστόσο δεν το αποκλείει.


Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το γάλα γαϊδούρας, σε επίπεδο παραγωγής αλλά και επιστημονικής έρευνας, επισημαίνουν καθηγητές ιατροί, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ” η σύνθεση του γαϊδουρόγαλου είναι παρόμοια με αυτή του μητρικού γάλακτος”…
Μάλιστα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιώργο Αρσένο, το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Στα χωριά δε, υπάρχουν ακόμη ηλικιωμένοι που μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε για τη διατροφή βρεφών, αφού δεν υπήρχαν τα σύγχρονα παιδικά γάλατα σε σκόνη!Σε ιστορικές πηγές αναφέρεται, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι από την αρχαιότητα είχαν εντοπιστεί οι θεραπευτικές του ιδιότητες για ορισμένες παθήσεις, αλλά και η χρήση του ως φυσικό καλλυντικό. Εντούτοις, μέχρι τις αρχές της τελευταίας δεκαετίες οι διαθέσιμες πληροφορίες για τη σύνθεση του γαϊδουρινού γάλατος, αλλά και τις πιθανές χρήσεις του ήταν εξαιρετικά περιορισμένες.“Επίσης, αν ανατρέξουμε στη διαθέσιμη, σήμερα, επιστημονική βιβλιογραφία θα διαπιστώσουμε μία έντονη ερευνητική δραστηριότητα, με αντικείμενο το γαϊδουρινό γάλα.

 Μόνο την τελευταία 5ετία έχουν δημοσιευτεί περίπου 60 εργασίες, αποκλειστικά για το γαϊδουρινό γάλα. Οι εργασίες αυτές υποδηλώνουν ότι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση για τα βρέφη που παρουσιάζουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα και σε επιλεγμένες περιπτώσεις αλλεργίας αλλά και ως προληπτικό μέτρο για μια σειρά από παθήσεις ενήλικών ατόμων”, διευκρινίζει ο κ. Αρσένος.
 Σε ό,τι αφορά για τα οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς, ο επιστήμονας τονίζει ότι, την τελευταία δεκαετία δημιουργήθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία) εκτροφές όνων, όπου το παραγόμενο γάλα χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή καλλυντικών αλλά και για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές πώλησης του παραγόμενου γάλατος στις εκτροφές των παραπάνω χωρών είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Οι εκτροφές αυτές, που έχουν γίνει πλέον γνωστές στη χώρα μας- αποτελούν κατά τον ίδιο- το κίνητρο και λειτουργούν ως πρόκληση για τους επίδοξους εκτροφείς στην Ελλάδα…
Μήπως, μέρες που έρχονται, να σκεφτούμε να ανοίξουμε καμία τέτοια επιχείρηση;;; Το ID κάνει δεκτές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος πάντως, όσοι πιστοί προσέλθετε…

Γιατί το γάλα της γαϊδούρας είναι τόσο σπάνιο και πολύτιμο ;

Λίγα λόγια για τη διαδικασία αρμέγματος της γαϊδούρας θα μας βοηθήσει να το κατανοήσουμε.

Το γάλα εμφανίζεται με τη γέννα του μωρού. Για δυο μήνες το μικρό θηλάζει χωρίς περιορισμό. Στη συνέχεια χωρίζεται από τη μητέρα του όλη την ημέρα και η γαϊδούρα αρμέγεται κάθε τρεις ώρες. Ωστόσο για να δεχτούν να δώσουν το γάλα τους οι γαϊδούρες πρέπει πάντα να έχουν οπτική επαφή με τα μωρά τους.

Ο όγκος αποθήκευσης του γάλακτος στη γαϊδούρα είναι πολύ μικρός γι’ αυτό και πρέπει να αρμέγεται συχνά για να συλλεχθεί λίγη ποσότητα γάλακτος (1,5 λίτρο ανά γαϊδούρα και ανά ημέρα).
Το βράδυ μετά το τελευταίο άρμεγμα, το μικρό αφού έχει τραφεί καλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ξανασυναντά τη μητέρα του για να θηλάσει ως το επόμενο πρωί.
Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως ότου το μικρό να γίνει 11 μηνών. Μετά θα πρέπει να περιμένουμε νέα γέννηση για να ξαναπάρουμε το πολύτιμο γάλα.

Το άρμεγμα γίνεται με το χέρι με απόλυτο σεβασμό προς τις γαϊδούρες.
Οι ελάχιστες ποσότητες γάλακτος που αποκομίζονται δεν επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρικές μηχανές αρμέγματος.

Μετά από κάθε άρμεγμα το αγνό γάλα απλώς φιλτράρεται χωρίς καμία χημική επεξεργασία.

Αναλύσεις γίνονται σε συνεργασία με το «Centre d’ Expertise de la qualite des Facultes de Gembloux» (Kέντρο Ελέγχου Ποιότητας των Πανεπιστημιακών Μονάδων του Gembloux) και πιστοποιούν τη βακτηριολογική σταθερότητα του γάλακτος.
Αυτό σημαίνει ότι το γάλα της γαϊδούρας μπορούμε να το πιούμε ωμό και ότι η παστερίωση δεν είναι υποχρεωτική.

Το ωμό γάλα συσκευάζεται σε δοχεία των 200ml και καταψύχεται αμέσως σε minimum θερμοκρασία -18° C., έτοιμο προς κατανάλωση η για την παρασκευή των πολυτίμων καλλυντικών.
Η γεύση του γάλακτος είναι γλυκιά και ευχάριστη.

Το παρασκευαστήριο τηρεί τους όρους υγιεινής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με άδεια από το Υπουργείο Υγείας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ