Το Πάσχα ήρθε και για άλλη μια χρονιά θα στηθούν σούβλες στην ύπαιθρο και στις αυλές. Σε όλους αρέσει να τις βλέπουν να γυρίζουν και το αρνί να σιγοψήνεται.
Πολλοί είναι και αυτοί που θέλουν να συμμετέχουν στο «γύρισμα» του οβελία για το τυπικό της ημέρας.Πόσοι όμως είναι αυτοί που πραγματικά γνωρίζουν τι απαιτείται και πως γίνεται η διαδικασία; Σας παρουσιάζουμε τα βήματα για να προετοιμάσετε και να σουβλίσετε το αρνί σας και να ψήσετε το κοκορέτσι σας τη μέρα του Πάσχα.Το σούβλισμα του Αρνιού.
Αρχικά φροντίστε να αγοράσετε από κάποιο κρεοπωλείο που θα γνωρίζετε την ποιότητα και προέλευση του κρέατος. Προσέξτε το χρώμα του αρνιού να είναι ροζ ανοιχτό, να υπάρχουν οι κατάλληλες σφραγίδες προέλευσης και η μπόλια του ζώου να είναι μαλακή και όχι στεγνωμένη. Αφού έχετε αγοράσει το κρέας θα πρέπει να διαθέτετε και την κατάλληλη ψησταριά ή χώρο για να το ψήσετε. Πριν κάνετε οτιδήποτε καθαρίστε καλά τις σούβλες που θα τοποθετήσετε το αρνί.
Πρώτο βήμα για την προετοιμασία του οβελία είναι το καλό καθάρισμα από τρίχες που ενδεχομένως έχουν μείνει πάνω στο δέρμα.Κατόπιν ακουμπάμε το αρνί μπρούμυτα πάνω σε σταθερή επιφάνεια και περνάμε τη σούβλα από την ουρά προς το κεφάλι τρυπώντας το κρανίο.
Σπρώχνουμε τη σούβλα έως ότου η πιρούνα στο πίσω μέρος της σούβλας να τρυπήσει τα μπούτια του αρνιού.
Δένουμε τα μπροστινά και τα πίσω πόδια του αρνιού πάνω στη σούβλα, καθώς και το κεφάλι του με σύρμα όσο πιο σφιχτά μπορούμε.
Πρέπει να δέσουμε πολύ καλά και τη ραχοκοκαλιά του αρνιού πάνω στη σούβλα σε δύο σημεία ώστε να μην χαλαρώσει το αρνί πάνω στη σούβλα όσο θα ψήνεται.
Γυρνάμε ανάσκελα το αρνί και προσθέτουμε ότι μυρωδικό ή καρύκευμα θέλουμε στο εσωτερικό της κοιλιάς του.
Κοκορέτσι.
συστατικά
Πρώτο βήμα για την προετοιμασία του οβελία είναι το καλό καθάρισμα από τρίχες που ενδεχομένως έχουν μείνει πάνω στο δέρμα.Κατόπιν ακουμπάμε το αρνί μπρούμυτα πάνω σε σταθερή επιφάνεια και περνάμε τη σούβλα από την ουρά προς το κεφάλι τρυπώντας το κρανίο.
Σπρώχνουμε τη σούβλα έως ότου η πιρούνα στο πίσω μέρος της σούβλας να τρυπήσει τα μπούτια του αρνιού.
Δένουμε τα μπροστινά και τα πίσω πόδια του αρνιού πάνω στη σούβλα, καθώς και το κεφάλι του με σύρμα όσο πιο σφιχτά μπορούμε.
Πρέπει να δέσουμε πολύ καλά και τη ραχοκοκαλιά του αρνιού πάνω στη σούβλα σε δύο σημεία ώστε να μην χαλαρώσει το αρνί πάνω στη σούβλα όσο θα ψήνεται.
Γυρνάμε ανάσκελα το αρνί και προσθέτουμε ότι μυρωδικό ή καρύκευμα θέλουμε στο εσωτερικό της κοιλιάς του.
Στη συνέχεια ράβουμε και την κοιλιά και το αρνί είναι έτοιμο να το βάλουμε πάνω στην ψησταριά.
Στην αρχή του ψησίματος φροντίστε να τοποθετήσετε τον οβελία στην πιο ψηλή θέση και τα κάρβουνα κοντά στα άκρα του και όχι κεντρικά. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτή η περιοχή είναι πολύ πιθανό να αρπάξει γρήγορα. Αφού έχει αρχίσει και βγάζει τα ζουμιά του (περίπου 30 λεπτά) μπορούμε να κατεβάσουμε το αρνί πιο χαμηλά και να συνεχίσουμε το ψήσιμο. Καλή επιτυχία!
Στην αρχή του ψησίματος φροντίστε να τοποθετήσετε τον οβελία στην πιο ψηλή θέση και τα κάρβουνα κοντά στα άκρα του και όχι κεντρικά. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτή η περιοχή είναι πολύ πιθανό να αρπάξει γρήγορα. Αφού έχει αρχίσει και βγάζει τα ζουμιά του (περίπου 30 λεπτά) μπορούμε να κατεβάσουμε το αρνί πιο χαμηλά και να συνεχίσουμε το ψήσιμο. Καλή επιτυχία!
τα εντόσθια ενός αρνιού
500 γρ. αρνίσιο συκώτι
500 γρ. αρνίσια πνευμόνια
έντερα αρνίσια
1 σκέπη (μπόλια)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ρίγανη
χυμό από 2 λεμόνια
1/2 ματσάκι μαϊντανό
οδηγίες
1. Πλύντε τα έντερα προσεκτικά, γυρίστε τα μέσα έξω και ξαναπλύντε τα και αφήστε τα σε τρυπητό να στραγγίσουν. Πλύντε τα εντόσθια και κόψτε τα σε μέτρια κομμάτια και πασπαλίστε τα με αρκετό αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
2. Περάστε τα διάφορα κομμάτια στη σούβλα προσθέτοντας ένα κομμάτι λίπος μετά από κάθε 3 κομμάτια. Τυλίξτε σφιχτά με τα έντερα, κάνοντας συχνά κόμπους και τραβώντας δυνατά ώστε να μη διαλυθεί. Ρίξτε ακόμη λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και αφήστε το σε όρθια θέση να στεγνώσει καλά.
3. Τοποθετήστε το πάνω από φωτιά με κάρβουνα και ψήστε το. Η σούβλα πρέπει να γυρίζει γρήγορα στην αρχή του ψησίματος και όλο και πιο αργά, μέχρι να ψηθεί και εσωτερικά.Ελευθερώστε το κοκορέτσι από τη σούβλα και κόψτε το σε μπουκιές. Βάλτε το σε ένα πιάτο και ρίξτε από πάνω το χυμό του λεμονιού και αρκετό μαϊντανό.
500 γρ. αρνίσιο συκώτι
500 γρ. αρνίσια πνευμόνια
έντερα αρνίσια
1 σκέπη (μπόλια)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ρίγανη
χυμό από 2 λεμόνια
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1. Πλύντε τα έντερα προσεκτικά, γυρίστε τα μέσα έξω και ξαναπλύντε τα και αφήστε τα σε τρυπητό να στραγγίσουν. Πλύντε τα εντόσθια και κόψτε τα σε μέτρια κομμάτια και πασπαλίστε τα με αρκετό αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
2. Περάστε τα διάφορα κομμάτια στη σούβλα προσθέτοντας ένα κομμάτι λίπος μετά από κάθε 3 κομμάτια. Τυλίξτε σφιχτά με τα έντερα, κάνοντας συχνά κόμπους και τραβώντας δυνατά ώστε να μη διαλυθεί. Ρίξτε ακόμη λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και αφήστε το σε όρθια θέση να στεγνώσει καλά.
3. Τοποθετήστε το πάνω από φωτιά με κάρβουνα και ψήστε το. Η σούβλα πρέπει να γυρίζει γρήγορα στην αρχή του ψησίματος και όλο και πιο αργά, μέχρι να ψηθεί και εσωτερικά.Ελευθερώστε το κοκορέτσι από τη σούβλα και κόψτε το σε μπουκιές. Βάλτε το σε ένα πιάτο και ρίξτε από πάνω το χυμό του λεμονιού και αρκετό μαϊντανό.
















