Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος παρέδωσε χθες, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, τους δύο Κούρους, οι οποίοι είχαν αφαιρεθεί με παράνομο τρόπο από την Κλένια Κορινθίας.Τα δύο μαρμάρινα αγάλματα της αρχαϊκής εποχής κατασχέθηκαν... σε χέρια αρχαιοκαπήλων μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Γενικής Δ/νσης Ασφαλείας Αττικής.
Στις 18 Μαΐου 2010 οι Κούροι παρουσιάστηκαν στο κοινό από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τρεις μέρες μετά, αμέσως μόλις υποδείχθηκε το σημείο εύρεσης από τους αρχαιοκάπηλους, η ΛΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ξεκίνησε εκτεταμένη σωστική ανασκαφική έρευνα κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε εκτεταμένο νεκροταφείο που αναπτύσσεται εκατέρωθεν αρχαίας οδού και χρονολογείται στον 6ο , 5ο και 4ο π.Χ. αιώνα.
Κατά την έρευνα αυτή ήλθαν στο φως ελλείποντα μέλη των αγαλμάτων (οι δεξιές κνήμες των Κούρων, τμήμα ενός πέλματος και της πλίνθου του και τμήματα της κόμης) και έτσι η Αρχαιολογική Υπηρεσία κατόρθωσε να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη βλάβη που προκάλεσε η λαθρανασκαφή.
Η επιστροφή των Κούρων στην γενέθλια γη και η έκθεσή τους στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου εξασφαλίζει την αντιμετώπισή τους όχι ως προϊόντα λαθρανασκαφής και μεμονωμένα μουσειακά αντικείμενα, αλλά ως αρχαία έργα τέχνης σε στενή συνάφεια με τα ανασκαφικά συνευρήματα που έφερε στο φως η έρευνα του αρχαίου νεκροταφείου, όπως οι πώρινες σαρκοφάγοι των νεκρών στη μνήμη των οποίων στήθηκαν τα αγάλματα αυτά.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΥΡΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Η σημερινή παράδοση των «διδύμων» κούρων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κορίνθου έχει ιδιαίτερη σημασία.
Κυρίως για δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των Υπηρεσιών του Υπουργείου μας, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των Διωκτικών Αρχών αποδίδονται ξανά σε όλους τους Έλληνες δύο αριστουργήματα της αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, που έπεσαν «θύματα» λαθραίας ανασκαφής.
Στέλνουμε, λοιπόν, σήμερα ένα ηχηρό μήνυμα κατά της αρχαιοκαπηλίας και, συγχρόνως, υπενθυμίζουμε ότι η διαφύλαξη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι υπόθεση όλων μας. Είναι μία υπόθεση που μας θέλει όλους συμμέτοχους και απαιτεί την συνεχή επαγρύπνησή μας.
Ο δεύτερος λόγος που κάνει τη σημερινή μέρα ξεχωριστή, είναι ότι αυτά τα δύο σπουδαία ευρήματα δεν κρατήθηκαν για να εκτεθούν κάπου αλλού, αποκομμένα από τον φυσικό τους χώρο, αλλά επιστρέφουν εδώ, στη «γενέθλια» γη τους.
Εδώ είναι ο φυσικός τους χώρος όπου θα αναδειχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διότι, έτσι, εμπλουτίζεται με δύο πολύ σημαντικά εκθέματα η ήδη σημαντική συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κορίνθου, στο οποίο επενδύουμε και στο πλαίσιο αυτό έχουμε αποφασίσει την επανέκθεση της συλλογής ώστε να την αναδείξουμε. Επίσης, με τους κούρους, αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο ο αρχαιολογικός πολιτιστικός πλούτος της Κορινθίας.
Είμαι βέβαιος πως στο άμεσο μέλλον πολλοί Έλληνες και ξένοι επισκέπτες θα σπεύσουν να τους θαυμάσουν κι από κοντά, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της επισκεψιμότητας και του Αρχαιολογικού Μουσείου και της Κορινθίας γενικότερα.
Τέλος, και από αυτήν εδώ τη θέση, θέλω να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν στην μεγάλη αυτή επιτυχία και στην οργάνωση και εκτέλεση της μεταφοράς και της παράδοσης αυτής.