Ζεσταίνει τις κουτάλες της η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος για να φτιάξει το μεγαλύτερο παστέλι του κόσμου, παρασκευασμένο από γνήσιο αιγινίτικο φιστίκι, ώστε να το παρουσιάσει στο Φεστιβάλ Φιστικιού, το οποίο διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά στην Αίγινα, από τις 16 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2011.
Το παστέλι, θα πάει για Γκίνες αφού θα έχει μήκος 40 μέτρα και πλάτος 20 εκατοστά καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κινηθεί ήδη η σχετική διαδικασία. Το τεράστιο γλυκό θα παρασκευαστεί εξ ολοκλήρου παρουσία του κόσμου στο λιμάνι της Αίγινας και συγκεκριμένα στον χώρο που περιβάλλει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.
Εκεί θα στηθεί ένα τραπέζι 45 μέτρων και οκτώ μεγάλες γκαζιέρες για ισάριθμες χύτρες χωρητικότητας 30 κιλών η καθεμία, όπου θα ετοιμάζεται το υλικό. Επικεφαλής της ομάδας εργασίας θα είναι ο ταμίας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Τάσος Πρωτοψάλτης και από την πλευρά της Οργανωτικής Επιτροπής του Fistiki Fest ο Μανώλης Περατικός. Οκτώ βοηθοί chef θα φροντίζουν για την προετοιμασία των υλικών παρακολουθώντας τις χύτρες και ένας αρκετά μεγάλος αριθμός εθελοντών θα μεριμνά για κάθε άλλη ανάγκη.
Μόλις ολοκληρωθεί το παστέλι θα κοπεί σε 2.000-2.500 κομμάτια και θα μοιραστεί στον κόσμο. Με τη βοήθεια των εθελοντών οι επισκέπτες του νησιού θα παίρνουν φεύγοντας το κομμάτι τους, δεδομένου ότι –σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις- το γλυκό θα είναι έτοιμο την ώρα της αναχώρησης της πλειονότητας του κόσμου.
Η εκδήλωση αυτή άλλωστε, που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα της Κυριακής 18 Σεπτεμβρίου, θα σηματοδοτήσει τη λήξη του Φεστιβάλ, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αίγινας. Το πρωί της Κυριακής ωστόσο (11 π.μ.) θα πραγματοποιηθεί στην παραλία της Αίγινας διαγωνισμός ζαχαροπλαστικής, όπου θα λάβουν μέρος όσοι και όσες ειδικεύονται ερασιτεχνικά στη ζαχαροπλαστική φτιάχνοντας όποιο γλυκό θέλουν.
Θα ακολουθήσει διαγωνισμός επαγγελματιών ζαχαροπλαστών οι οποίοι θα κληθούν να φτιάξουν ένα συγκεκριμένο γλυκό. Το καλύτερο –και στις δύο κατηγορίες- θα βραβευθεί από την ειδική επιτροπή.
Το παστέλι, θα πάει για Γκίνες αφού θα έχει μήκος 40 μέτρα και πλάτος 20 εκατοστά καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κινηθεί ήδη η σχετική διαδικασία. Το τεράστιο γλυκό θα παρασκευαστεί εξ ολοκλήρου παρουσία του κόσμου στο λιμάνι της Αίγινας και συγκεκριμένα στον χώρο που περιβάλλει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.
Εκεί θα στηθεί ένα τραπέζι 45 μέτρων και οκτώ μεγάλες γκαζιέρες για ισάριθμες χύτρες χωρητικότητας 30 κιλών η καθεμία, όπου θα ετοιμάζεται το υλικό. Επικεφαλής της ομάδας εργασίας θα είναι ο ταμίας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Τάσος Πρωτοψάλτης και από την πλευρά της Οργανωτικής Επιτροπής του Fistiki Fest ο Μανώλης Περατικός. Οκτώ βοηθοί chef θα φροντίζουν για την προετοιμασία των υλικών παρακολουθώντας τις χύτρες και ένας αρκετά μεγάλος αριθμός εθελοντών θα μεριμνά για κάθε άλλη ανάγκη.
Μόλις ολοκληρωθεί το παστέλι θα κοπεί σε 2.000-2.500 κομμάτια και θα μοιραστεί στον κόσμο. Με τη βοήθεια των εθελοντών οι επισκέπτες του νησιού θα παίρνουν φεύγοντας το κομμάτι τους, δεδομένου ότι –σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις- το γλυκό θα είναι έτοιμο την ώρα της αναχώρησης της πλειονότητας του κόσμου.
Η εκδήλωση αυτή άλλωστε, που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα της Κυριακής 18 Σεπτεμβρίου, θα σηματοδοτήσει τη λήξη του Φεστιβάλ, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αίγινας. Το πρωί της Κυριακής ωστόσο (11 π.μ.) θα πραγματοποιηθεί στην παραλία της Αίγινας διαγωνισμός ζαχαροπλαστικής, όπου θα λάβουν μέρος όσοι και όσες ειδικεύονται ερασιτεχνικά στη ζαχαροπλαστική φτιάχνοντας όποιο γλυκό θέλουν.
Θα ακολουθήσει διαγωνισμός επαγγελματιών ζαχαροπλαστών οι οποίοι θα κληθούν να φτιάξουν ένα συγκεκριμένο γλυκό. Το καλύτερο –και στις δύο κατηγορίες- θα βραβευθεί από την ειδική επιτροπή.