ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Δυναμίτες στο... θαλάσσιο οικοσύστημα.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:26:00 μ.μ. |
 Εγκληματίες αλιείς «Βομβαρδίζουν» το βυθό για εύκολες ψαριές.Συμμορίες παράνομων ψαράδων ανατινάζουν τους βυθούς, προκαλώντας τεράστια καταστροφή στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Ελλάδας, καταγγέλλει το Ινστιτούτο Θαλασσίων Ερευνών «Αρχιπέλαγος».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real Planet η «μαφία του δυναμίτη» δραστηριοποιείται από τα Κουφονήσια των Κυκλάδων μέχρι τα Σφακιά Χανίων, όπου έχει προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στη θαλάσσια περιοχή της Γαύδου και της Γαυδοπούλας, περιοχές ενταγμένες στο Δίκτυο Natura.

Αναφορές για παρόμοια καταστροφική δραστηριότητα υπάρχουν επίσης για την Κάλυμνο, τη Σάμο και τη Μάνη Λακωνίας.

Πρόκειται για οργανωμένες σπείρες που απαρτίζονται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες, οι οποίοι διαθέτουν ιδιόκτητα σκάφη, καθώς και καλά ενημερωμένους πληροφοριοδότες.

Οι αλιείς- βομβιστές αποκομίζουν τεράστια κέρδη καθώς πωλούν κανονικά τις ψαριές τους στις αγορές και σε διάφορες ταβέρνες.

Τα λιμεναρχεία δεν μπορούν να αντιδράσουν καθώς, παρά τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεν διαθέτουν τα σκάφη και τον κατάλληλο εξοπλισμό για να κάνουν περιπολίες στις περιοχές που πλήττονται.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η έκρηξη που προκαλεί ο δυναμίτης μπορεί να σκοτώσει τα πάντα σε ακτίνα 200 μέτρων, αναλόγως της σύνθεσης και της ποσότητας της εκρηκτικής ύλης που θα χρησιμοποιηθεί.

Οι επιστήμονες του «Αρχιπελάγους» κάνουν λόγο για μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή καθώς στην καλύτερη των περιπτώσεων χρειάζεται τουλάχιστον ένας αιώνας προκειμένου να ανακάμψουν οι περιοχές που ανατινάχθηκαν.

Μαζί με τα μεγάλα ψάρια δολοφονείται και ο γόνος, ενώ αφανίζεται το φυτοπλαγκτόν, η βάση της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. Επιπλέον, καταστρέφονται τα κοράλλια, τα δάση της Ποσειδωνίας και οτιδήποτε άλλο βρίσκεται στο βυθό.

Από την πλευρά τους, οι ευσυνείδητοι ψαράδες διαμαρτύρονται, καθώς οι δυναμίτες καταστρέφουν τους ψαρότοπους και τους οδηγούν στην οικονομική καταστροφή.

«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αμφιβάλλω αν οι επόμενες γενιές θα βρουν ψάρια στο Αιγαίο», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Παράκτιας Αλιείας των Κυκλάδων Δημήτρης Ζάννες.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ