ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Πρόβλεψη της ΕΕ για λιγότερα εσπεριδοειδή στην Ελλάδα.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:04:00 π.μ. | |
 Μείωση παραγωγής κατά 19% στα ελληνικά εσπεριδοειδή καταδεικνύουν τα στοιχεία αναλυτών της Ευρωπαϊκής αγοράς, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Freshfel Europe, σε συνεργασία με την Ένωση Shaffe, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του τομέα των εσπεριδοειδών από τις χώρες της Μεσογείου. Αντίστοιχη μείωση αναμένεται και για την Κύπρο, της τάξης του 4%, αλλά και την Ισπανία κατά 11% φέτος, σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα αυξημένη παραγωγή αναμένεται σε Ιταλία, Τουρκία, Ισραήλ και Μαρόκο. Συνολικά, η παραγωγή εσπεριδοειδών στις μεσογειακές χώρες προβλέπεται στα αντίστοιχα περσινά επίπεδα, διαμορφούμενη στους 18,4 εκατ. τόνους.

Πιο αναλυτικά, η ισπανική παραγωγή εσπεριδοειδών αναμένεται να διαμορφωθεί στους 5,5 εκατ. τόνους, καταγράφοντας μείωση κατά 11% φέτος, σε σχέση με πέρυσι, με την Ελλάδα και την Κύπρο να σημειώνουν πτώση του παραγωγικού τους όγκου κατά 19% και 4%, αντίστοιχα. Αντίθετα, αύξηση κατά 8% της παραγωγής της αναμένει η Ιταλία, καθώς και οι εκτός Ε.Ε. χώρες της Μεσογείου, όπως η Τουρκία και το Ισραήλ που προβλέψεις βλέπουν άνοδο 11%, και στο Μαρόκο που προβλέπεται άνοδος παραγωγής κατά 5%.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Freshfel, Philippe Binard, επεσήμανε ότι τα στοιχεία συλλέχθηκαν σχετικά νωρίς, ενώ ανέφερε πως οι καιρικές συνθήκες που θα σημειωθούν από τον Οκτώβριο και έπειτα μπορεί να επηρεάσουν και να τροποποιήσουν τον τελικό όγκο παραγωγής, καθώς και τα μεγέθη των φρούτων.
Αναλυτικότερα, ανά κατηγορία φρούτων οι προβλέψεις έχουν ως εξής:
Πορτοκάλια: η Μεσογειακή παραγωγή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2% τη φετινή σεζόν, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, κυρίως λόγω του αυξημένου παραγωγικού όγκου στις μεσογειακές εκτός Ε.Ε. χώρες (+8%), τη στιγμή που οι μεσογειακές χώρες – μέλη της Ε.Ε. αναμένουν πτώση της τάξεως του 2%. Εξαίρεση αποτελεί η Ιταλία, η οποία εκτιμά ότι η παραγωγή πορτοκαλιών της θα αυξηθεί κατά 18% φέτος σε σχέση με πέρυσι, με την Ισπανία και την Ελλάδα να καταγράφουν πτώση κατά 10% και 23% αντίστοιχα και την Κύπρο να διαμορφώνεται στα αντίστοιχα περσινά παραγωγικά επίπεδα. Αντιθέτως, η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ισραήλ εκτιμούν ότι θα σημειώσουν αύξηση της παραγωγής τους κατά 10%, 12% και 97% αντίστοιχα. Αναφορικά με τις εξαγωγές πορτοκαλιών από τη Μεσόγειο, αυτές αναμένεται να κυμανθούν στους 3.280.000 τόνους από 3.320.000 τόνους που ήταν πέρυσι.


Μανταρίνια: ο παραγωγικός όγκος μανταρινιών της Μεσογείου αναμένεται να μειωθεί κατά 8% και να πέσει στους 4,9 εκατ. τόνους, λόγω χαμηλότερης παραγωγής σε σχεδόν όλες τις μεσογειακές χώρες. Η παραγωγή στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στα αντίστοιχα περσινά επίπεδα, ενώ μειωμένη εμφανίζεται η αντίστοιχη παραγωγή στην Ισπανία (-13%), την Ιταλία (-9%), την Κύπρο(-7%), το Μαρόκο(-2%) και την Τουρκία (-15%). Αντίθετα, αυξημένη κατά 22% θα είναι η παραγωγή μανταρινιών στο Ισραήλ. Οι συνολικές εξαγωγές του από τις μεσογειακές χώρες θα διαμορφωθούν φέτος στους 2.575.000 τόνους από περισσότερους από 2.708.000 τόνους πέρυσι.


Λεμόνια: ο παραγωγικός τους όγκος στη Μεσόγειο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 6% σε σχέση με πέρυσι. Η συνολική παραγωγή λεμονιών στη Μεσόγειο χαρακτηρίζεται ξανά από πτώση στα κράτη – μέλη της Ε.Ε., με την ισπανική παραγωγή να πέφτει κατά 7% και την ιταλική να διαμορφώνεται στα αντίστοιχα περσινά επίπεδα. Μικρή αύξηση παρουσιάζουν οι μικρές ποσότητες λεμονιών που παράγονται στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ η Τουρκία και το Ισραήλ καταγράφουν σημαντική αύξηση της τάξεως του 25% και 26%, αντίστοιχα. Οι συνολικές εξαγωγές θα φτάσουν τους 1.050.000 τόνους, αυξανόμενες κατά 50.000, σε σχέση με πέρυσι.


Γκρέιπφρουτ: η συνολική Μεσογειακή παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 24%, κυρίως λόγω της σημαντικής ανάκαμψης, της τάξεως του 40%, στην παραγωγή της Τουρκίας και 12% του ισραηλινού όγκου παραγωγής. Μόνο η Κύπρος αναμένει μείωση της παραγωγής της κατά 12%. Οι συνολικές εξαγωγές από τις μεσογειακές χώρες θα ξεπεράσουν συνολικά τους 300.000 τόνους.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ