ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Πείνα, εξαθλίωση και φτώχια στην Ελλάδα του 2011.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:27:00 π.μ. |
Του Μιχάλη Κωτσάκου
Εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Μικροσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι οικογενειάρχες, άνθρωποι με μηδενικό ή ελάχιστο εισόδημα καταφεύγουν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αναζητώντας τρόφιμα και παιδικό γάλα.Αντιμέτωποι με την πείνα, την δυστυχία και την απόλυτη εξαθλίωση βρίσκονται ένα μεγάλο μέρος πλέον του ελληνικού πληθυσμού, που αδυνατεί να αγοράσει τα ως προς ο ζην.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών, που τους έπληξε με βάναυσο τρόπο η οικονομική κρίση και η μνημονιακή πολιτική καθημερινά δίνουν μάχη για να ένα πιάτο φαγητό και ένα απάγκιο για να ξημερωθούν.

Τα Χριστούγεννα των πεινασμένων είναι αυτά με την κατάσταση να έχει ξεφύγει και όλοι να τονίζουν το «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Και το κακό είναι, ότι με βάση τα όσα ισχυρίζονται οι αναλυτές τα χειρότερα ακολουθούν.Όσο κι αν ακούγεται παράξενο στα παγκάκια σε όλες τις πλατείες δεν βρίσκεις ανθρώπους του περιθωρίου να προσπαθούν να κοιμηθούν με κουβέρτα τους τα αστέρια, ούτε στα συσσίτια της εκκλησία, των δήμων και των φιλανθρωπικών οργανώσεων βλέπεις τους γνωστούς άγνωστους κλοσάρ των Αθηνών.

Αντίθετα αντικρίζεις τη νέα τάξη που δημιούργησε ο Παπανδρέου και η κυβέρνηση του, αυτή των νεόπτωχων. Ανθρώπων που σε μία ημέρα έχασαν τις δουλειές τους, πέρασαν στην ανεργία και μη μπορώντας να καλύψουν τις ανάγκες τους αναζητούν φαγητό και στέγη, ει δυνατόν, από την εκκλησία και τους δήμους. Μικροσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι οικογενειάρχες, άνθρωποι με μηδενικό ή ελάχιστο εισόδημα καταφεύγουν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αναζητώντας τρόφιμα και παιδικό γάλα.

«Τους τελευταίους μήνες αυξάνονται ραγδαία οι Έλληνες που έρχονται στα ιατρεία μας αναζητώντας πλέον όχι μόνο φάρμακα αλλά και τρόφιμα», τονίζει ο πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Νικήτας Κανάκης. «Ηλικιωμένοι και μεσήλικες, οικογενειάρχες που ζούσαν με μεροκάματα ή μαύρη εργασία, άνθρωποι που είχαν ένα μικρομάγαζο, ή άλλοι με ένα πενιχρό εισόδημα έρχονται και μας λένε πως δεν έχουν να φάνε. Ζητούν τρόφιμα. Τρώνε στα συσσίτια, χωρίς να είναι οι κλασικοί άστεγοι.

Έρχονται πολλά παιδιά με προβλήματα διατροφής, που δεν τρώνε συστηματικά, αλλά όποτε και αν υπάρχει φαγητό στο σπίτι. Πολλά από αυτά τα παιδιά δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια επειδή οι γονείς τους είναι ανασφάλιστοι».

Συσσίτια
Οι Έλληνες αποτελούσαν την ισχνή μειοψηφία (μόλις το 6%) των ασθενών στα ιατρεία των «Γιατρών του Κόσμου» σε Αθήνα, Πέραμα, Θεσσαλονίκη και Χανιά. Τώρα πλέον όλα έχουν αλλάξει. Ειδικά στο Πέραμα οι Έλληνες αντιπροσωπεύουν το 90% των ασθενών, ενώ στη Θεσσαλονίκη φτάνουν στο 70%.

Την ίδια ώρα αυξάνονται σημαντικά οι Έλληνες που καταφεύγουν σε συσσίτια. Ήδη στην ΜΚΟ της εκκλησίας, την «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής αναγκάστηκαν να υπερδιπλασιάσουν τις μερίδες για να ανταπεξέλθουν τις ανάγκες των πεινασμένων.
Στην οδό Σοφοκλέους στο κέντρο της Αθήνας οι ουρές στην «Αποστολή» είναι τεράστιες.
Αποτέλεσμα όλων αυτών να γίνονται εκκλήσεις για να προσφέρουν οι φιλάνθρωποι βασικά τρόφιμα, όπως γάλα, ρύζι, όσπρια, μακαρόνια και λάδι.

Άστεγοι
Κατά 25% αυξήθηκε ο πληθυσμός των αστέγων το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κλίμακα». Στελέχη της οργάνωσης τονίζουν πως «η οικονομική κρίση και η ανεργία έχουν διαφοροποιήσει τον πληθυσμό των αστέγων ποιοτικά και ποσοτικά», καθώς αλλάζει πια το προφίλ των ανθρώπων που ζουν στον δρόμο.

«Η νέα γενιά αστέγων, οι νεοάστεγοι, είναι άνθρωποι που μέχρι πρότινος είχαν ένα επαρκές βιοτικό επίπεδο και βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση λόγω ανεργίας και χαμηλών ή ανύπαρκτων εισοδημάτων. Πρόκειται για άτομα παραγωγικών ηλικιών, ηλικίας 30-45 ετών, αλλά και νέοι με μισθούς των 500 ευρώ που δεν μπορούν να συντηρήσουν μια κατοικία, καθώς επίσης και άτομα που έχασαν τη δουλειά τους λίγο πριν τη σύνταξη».

Χαρακτηριστικό είναι το στιγμιότυπο, που στα συσσίτια προσέρχονται νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και το μόνο που κρατούν στα χέρια τους είναι ένα laptop, το οποίο παλεύουν να μην το «σκοτώσουν» για λίγα ευρώ, ώστε να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα για μία δουλίτσα.

Κατά 25% αυξήθηκε ο πληθυσμός των αστέγων το τελευταίο διάστημα
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ