ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Η "Τρύπα του Γέπουρθη" στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:01:00 μ.μ. |
 Τα μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Ξανθόπουλος Θανάσης και Μοσχολιδάκης Μανόληςεξερευνήσαμε το βάραθρο "Τρύπα του Γέπουρθη" στην Αργολίδα.Πληροφορίες για την θέση του βαράθρου είχαμε απο δύο ντόπιους κτηνοτρόφους της περιοχής κατά την προηγούμενη επίσκεψη μας στις 22/11/2009 όταν είχαμε εξερευνήσει το βάραθρο ΑΡΜΕΝΙΟΙ 1.Κατα την επιστροφή μας λοιπόν ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Τσίρος μας είπε οτι στους πρόποδες του μικρου βουνού με την ονομασία "Τσούκιζα" (αρβανίτικη ονομασία που σημαίνει Κορφή), με ύψος 1100μέτρα, υπάρχει ενα βάραθρο με την ονομασία "Τρύπα του Γέπουρθη".

Ετσι συμφώνησαμε με τον κ. Δημήτρη να επανέλθουμε στην περιοχή για να το εξερευνήσουμε.
Το βάραθρο ειναι γνωστό στους βοσκούς της περιοχής εξ αιτίας ενός γεγονότος που συνέβη εκεί πρίν απο εκατό χρόνια περίπου.
 Συγκεκριμένα κάποιοι ζωωκλέπτες, 4 τον αριθμό, απο χωριά της Αρκαδίας που πήγαν στην περιοχή, έγιναν αντιληπτοί απο τους ντόπιους βοσκούς που τους κατεδίωξαν.
Οι τρείς κατάφεραν να ξεφύγουν αλλα ο τέταρτος χτυπήθηκε με όπλο (γκράου - παλιό τουφέκι) απο εναν απο τους βοσκους που τους κατεδίωξαν και τραυματίστηκε.
Μετά απο 2 ημέρες και ενώ ηταν ακόμα εν ζωή ρίχτηκε απο τον βοσκό μέσα στο βάραθρο...
Η ονομασία Γέπουρθη δεν ειναι σήμερα γνωστό απο που προήλθε αλλα σύμφωνα με τους ντόπιους ειναι αρβανίτικη.
Πιθανόν να συνδέεται με το γεγονός της ανθρωποκτονίας.
 Την ιστορία μας μετέφερε ο κ. Τσίρος όπως την έχει ακούσει κι αυτός απο τους παλαιότερους βοσκούς και ειναι αρκετά γνωστή στα διπλανά χωριά.
Την Κυριακή 29/11/2009 στα πλαίσια της ερευνας πεδίου που ξεκινήσαμε μαζί με τον φίλο Μανόλη Μασχολιδάκη στην περιοχή μεταβήκαμε για να εξερευνήσουμε το βάραθρο.
Ο εντοπισμός της εισόδου μας πήρε περίπου 2 ωρες! μιας και οι δυο βοσκοί που ήταν μαζί μας για να μας οδηγήσουν ( ο κ. Τσίρος και ο Γιώργος) ειχαν να πάνε στο βάραθρο πανω απο 15 χρόνια...
Ετσι μετα απο ενα κοπιαστικό δίωρο που σαρώσαμε κυριολεκτικά την περιοχή εντοπίσαμε ξανα την είσοδο του βαράθρου που βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρα.
 Το βάραθρο αρματώθηκε με φυσικές δεσιές και κατέβηκα σε βάθος 23μέτρων (22.7 μετρηση με λέιζερ αποστασιόμετρο).
Το ανοιγμα της είσοδου ειναι σχετικά μικρό με διαστασεις 1 μετρο μηκος επι 0.5 μέτρο πλάτος.
Αμέσως μετά όμως το βάραθρο ανοίγει σε διάστασεις και γίνεται εντελως αρνητικό και κατακόρυφο μέχρι τα 23 μέτρα σε σχήμα σωλήνα με διάμετρο απο 3 μέχρι και 6 μέτρα.
Σε ολο το μήκος της κατάβασης ύπαρχει αρκετός και όμορφος στολισμός.
Στον πυθμένα παρ οτι εψαξα αρκετή ώρα δεν εντόπισα ανθρώπινα οστά όπως ελπιζα πως θα βρω σύμφωνα με τις διηγήσεις.

Ισως να εχουν θαφτεί απο τις πολλές πέτρες που πέφτουν απο την επιφανεια μιας και το εδαφος στο σημειο εισόδου έχει αρκετά μεγαλη κλίση και ειναι σαθρό.
Πεντε μετρα ψηλότερα απο τον πυθμένα εντόπισα ενα παράθυρο με διαστάσεις 2 μετρα υψος και 1.5 πλατος.
 Χρειάστηκε μια αιώρηση μιας και βρισκόταν στην απέναντι πλευρά απο το σημείο κατάβασης και μπόρεσα τελικά να μπώ για να δώ μήπως υπήρχε κατι ενδιαφέρον.
Εκει σχηματίζεται μια μικρή αίθουσα αρκετα στολισμένη με διαστάσεις 3 επι 3 με ύψος 6 μέτρα.
Συνέχεια αλλη ομως δεν υπήρχε.

Μετα το τέλος της εξερευνησης μαζί με τους ντόπιους οδηγούς μας συζητήσαμε και για αλλα βάραθρα της περιοχής τα οποία θα υποδέιξουν σε επόμενη επίσκεψη μας.
Ετσι το γενικό συμπέρασμα ειναι οτι έχουμε μια περιοχή με αρκετα μεγάλο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον την οποία και θα συνεχίζουμε να εξερευνουμε συστηματικά.
Οι πληροφορίες πάντως που εχουμε μιλούν για ενα πολύ βαθύ βάραθρο σύμφωνα με τα λεγόμενα του φίλου μας του Γιώργου που γνωρίζει πολύ καλά ολη την περιοχή και μας υποσχέθηκε πως θα μας πάει την επομενη φορά...

Ας ελπίσουμε να επαληθευθούν στο επακρο οι πληροφορίες αυτές και να βρεθεί ενα ακόμα πιο αξιόλογο σπήλαιο!

Κείμενο - Φωτογραφίες
Θανάσης
Ξανθόπουλος
http://spilaiologia.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ