ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

«Η Πελοπόννησος κάτω από τη σημαία του Αγίου Μάρκου: Ο Τόπος και οι άνθρωποι»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:18:00 π.μ. |
 Χθες στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου πραγματοποίησε διάλεξη η κυρία Χρύσα Μαλτέζου, Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας.

Τη διάλεξη διοργάνωσε το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard σε συνεργασία με τον Δήμο Ερμιονίδας. Η επιτυχημένη αυτή εκδήλωση ήταν η πρώτη που συνδιοργάνωσαν οι δύο αυτοί φορείς, οι οποίοι εγκαινίασαν τη συνεργασία τους το καλοκαίρι του 2011.
 Αναπτύσσοντας το θέμα “Η Πελοπόννησος κάτω aπὸ τη σημαία του Αγίου Μάρκου: ο τόπος και οι άνθρωποι”, η κυρία Μαλτέζου αναφέρθηκε στην ιστορία της Πελοποννήσου κατὰ την περίοδο της Βενετοκρατίας, όταν στην πελοποννησιακὴ γη κυμάτιζε η σημαία του Αγίου Μάρκου, προστάτη των Βενετών.

Παρουσιάστηκε τεκμηριωτικὸ υλικὸ που αφορούσε απὸ τη μιὰ μεριὰ τον χώρο, φυσικὸ ή οικισμένο, και απὸ την άλλη πρόσωπα που έζησαν στον Μοριὰ τη μακρινὴ εκείνη εποχή. Τα στοιχεία αντλήθηκαν απὸ ανέκδοτες και εκδεδομένες αρχειακὲς πηγὲς που σώζονται οι πιὸ πολλὲς στο κρατικὸ αρχείο της Βενετίας. Ως προς τον χώρο σχολιάστηκαν το χρυσόβουλλο του Ανδρονίκου Παλαιολόγου του 1282, στο οποίο μνημονεύεται το Κρανίδι, η διαθήκη του 1405 του βενετού καστελλάνου Ναυπλίου, εκθέσεις βενετών αξιωματούχων για τις περιοχὲς Άργους και Ναυπλίου, μαρτυρίες για την εκμετάλλευση των δασών και των αλυκών, περιγραφὲς αρχαιοτήτων και σχέδια οχυρώσεων.
 Ως προς τον ανθρώπινο παράγοντα, σχολιάστηκαν η διαθήκη της ναυπλιώτισσας Δούκαινας Φροσίναινας του 1534, η εικὀνα των στρατιωτών αδελφών Μάνεση του 16ου αιώνα, η έκθεση του Ανδρέα Λονδάνου για την απελευθέρωση του Μοριά, έγγραφα σχετικὰ με την πανούκλα και τον ιατρὸ Δημήτριο Πορφυρὸ του 17ου αιώνα, καθὼς και πληροφορίες για τη σύσταση ταχυδρομικής υπηρεσίας στην Πελοπόννησο. Παρουσιάστηκαν επίσης αρχειακὲς ειδήσεις για πολιτισμικὰ αγαθὰ που είχαν μεταφερθεί τότε απὸ την Πελοπόννησο στη Βενετἰα (η εικόνα της Παναγίας Αρτοκωστάς και οι τέσσερις καμπάνες της Μητροπόλεως του Ναυπλίου).

Φωτογραφίες stamdamd.blogspot.com/
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ