V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σελίδες

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Haircut στα δάνεια των κτηνοτρόφων προτείνει ο πρόεδρος του συλλόγου Π.Πεβερέτος.

 Με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Παναγιώτη Πεβερέτο συναντήθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, στο πλαίσιο του κύκλου συναντήσεων που έχει ξεκινήσει με επαγγελματικές οργανώσεις των αγροτών.
Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΕΚ ενημέρωσε τον υπουργό για ζητήματα της ΚΑΠ και ειδικότερα για το θέμα των ειδικών δικαιωμάτων που ενδιαφέρει τους έλληνες κτηνοτρόφους, όπως και για την επαναφορά της ενίσχυσης για την αναβάθμιση της ποιότητας του γάλακτος και τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος.

«Για να σωθεί η ελληνική κτηνοτροφία και παράλληλα να αποτελέσει την ατμομηχανή για την έξοδο από την κρίση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υλοποίηση της πρότασης του ΣΕΚ για τα κτηνοτροφικά χρέη» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ν. Μαραβέγια, την Τρίτη 22 Μαΐου.

Επιπλέον, ο κ. Πεβερέτος ζήτησε από τον Υπουργό να υπάρξει συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το Υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά στη δανειοδότηση των κτηνοτρόφων, ενώ σχετικά με το νόμο για την κτηνοτροφία τόνισε ότι εκκρεμεί η ρύθμιση ορισμένων ζητημάτων.

Ο υπουργός, κατά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του ΣΕΚ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη δυσκολία στην οποία βρίσκεται η ελληνική κτηνοτροφία. Υπάρχει η βούληση να συνεργαστούμε με τους εκπροσώπους της για όλα τα θέματα προκειμένου να βοηθήσουμε στην επίλυσή τους, δεδομένου ότι ο κλάδος αυτός αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη χώρα μας».

Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό ο ΣΕΚ κατέθεσε όλα τα χρονίζοντα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας και επανέλαβε την πρότασή του για τη ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών ο ΣΕΚ, σύμφωνα με την οποία προτείνονται τα εξής:

-Κούρεμα (haircut) του 50% του κεφαλαίου και του συνόλου των τόκων υπερημερίας.
-Αποπληρωμή του υπολοίπου 50% σε 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Τα 3 πρώτα χρόνια πληρωμή μόνο των τόκων.
-Γραμμή χρηματοδότησης με χαμηλό επιτόκιο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ώστε να καταστεί δυνατό να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους για την παραγωγή κρέατος και γάλακτος.
-Επιστροφή σε όλους τους κτηνοτρόφους του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί της αξίας πώλησης των προϊόντων τους και να περιληφθεί η χοιροτροφία και η πτηνοτροφία. Επιστροφή πετρελαίου στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες έχουν νομική μορφή.
-Αυστηρότατοι έλεγχοι από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να εξαλειφθούν οι ελληνοποιήσεις στο γάλα, στα τυριά και στο κρέας και η εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού αλλά και να προστατευθεί το εισόδημα του Έλληνα κτηνοτρόφου.

Τα υπόλοιπα θέματα της συνάντησης
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό ο πρόεδρος του ΣΕΚ αναφέρθηκε και στα παρακάτω:
-Νέα ΚΑΠ 2014-2020.
-Ειδικά δικαιώματα: Στη διαβούλευση για την ΚΑΠ 2014-2020, ο ΣΕΚ εκπροσωπώντας τον κλάδο ζητά τη διατήρηση των ειδικών δικαιωμάτων για τον τομέα της κτηνοτροφίας, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων δεν διαθέτει την απαιτούμενη επιλέξιμη γη.
-Ενίσχυση για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον: Το υποχρεωτικό και ανελαστικό ποσοστό 30% του πράσινου συντελεστή είναι πολύ υψηλό και θα οδηγήσει σε ανισορροπίες, αύξηση της γραφειοκρατίας και μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων που δεν θα μπορεί να επωφεληθεί από τα μέτρα αυτά. Θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα χαμηλότερο ποσοστό και ταυτόχρονα να υπάρχει ευελιξία στα μέτρα αυτά για να υπάρχει και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα για το περιβάλλον και τον κτηνοτρόφο.
-Προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη: Η διατύπωση του συγκεκριμένου μέτρου είναι γενικόλογη και θέτει κυρίως κριτήρια οικονομικά και κοινωνικά ενώ απουσιάζουν τα ποιοτικά τα οποία θα ενίσχυαν την παραγωγή ποιοτικά ανωτέρων προϊόντων γεγονός που θα είχε και μακροπρόθεσμα ιδιαίτερο όφελος για τον παραγωγό. Σημειώνεται ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του άρθρου 69 του Κανονισμού 1782/2003, τα οποία τροποποιήθηκαν με το άρθρο 68 του κανονισμού 73/2009 είχαν καλύτερα αποτελέσματα.
-Ενεργός αγρότης: Ο ορισμός που προτείνεται για τον ενεργό αγρότη, δηλαδή τουλάχιστον 5% του συνολικού του εισοδήματος να προέρχεται από άμεσες ενισχύσεις, είναι πολύ αδύνατος με αποτέλεσμα να ακυρώνει τη φιλοσοφία της πρότασης.
-Εξισωτική Αποζημίωση: Η περικοπή των 60 εκατομμυρίων € της εξισωτικής αποζημίωσης κύρια από κτηνοτρόφους αλλά και γεωργούς, αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τους φτωχούς κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Ο ΣΕΚ ζητά να αποδοθεί στους δικαιούχους ολόκληρο το ποσό που δικαιούται ο καθένας και τα χρήματα που απαιτούνται για τη δημοσιονομική ισορροπία να βρεθούν από τους έχοντες και κατέχοντες.
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ