Στην εν λόγω επιστολή, ο ΣΕΚ αναφέρει ότι «βοσκότοποι δεν είναι μόνο οι λιβαδικές εκτάσεις, αλλά και όσες εκτάσεις χρησιμοποιούνται για βόσκηση και περιλαμβάνουν αραιή ξυλώδη βλάστηση». Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και απώλειας ενισχύσεων για τους κτηνοτρόφους, ζητείται ο σαφής ορισμός του χαρακτηρισμού των βοσκοτόπων.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Στην Ελλάδα από το σύνολο των επιλέξιμων εκτάσεων που δηλώνονται για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών (άμεσες ενισχύσεις), που ανέρχονται στο ύψος των 5,5 εκατομμυρίων εκταρίων, το 47% περίπου αποτελούν εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως βοσκότοποι, σύμφωνα με τα στοιχεία για το έτος 2011.Στις ορεινές περιοχές το 56% και πλέον των δυνητικά επιλέξιμων εκτάσεων αποτελούνται από βοσκότοπους.
Συνεπώς, για να μην έχουμε απώλεια στις ενισχύσεις, είναι εξαιρετικά αναγκαίο να διευκρινιστεί ποιες ακριβώς εκτάσεις περιλαμβάνονται σε εκείνες που χαρακτηρίζονται ως βοσκότοποι.
Κατά την άποψή μας βοσκότοποι δεν είναι μόνο οι λιβαδικές εκτάσεις, αλλά και όσες εκτάσεις χρησιμοποιούνται για βόσκηση και περιλαμβάνουν αραιή ξυλώδη βλάστηση.
Τονίζεται ότι οι λιβαδικές εκτάσεις αντιπροσωπεύουν σήμερα μέγεθος της τάξεως των 16 εκατ. στρεμμάτων, το οποίο υπολείπεται σημαντικά της συνολικά επιλέξιμης έκτασης βοσκοτόπων (26 εκατ. στρέμματα) που δηλώνεται στη χώρα μας για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των άμεσων ενισχύσεων.
Συνεπώς, ο ορισμός του χαρακτηρισμού των βοσκοτόπων που περιλαμβάνεται στον προτεινόμενο από την Επιτροπή κανονισμό για τις άμεσες ενισχύσεις για την ΚΑΠ μετά το 2013 αποκτά τεράστια σημασία για το μέγεθος που θα χρησιμοποιεί κάθε κράτος μέλος. Για το λόγο αυτό οφείλεται άμεσα να αντικατασταθεί ο όρος «permanent grassland» , που αποδίδει περιοριστικά την έννοια της μόνιμης λιβαδικής έκτασης με το σωστό όρο, που είναι «permanent pasture», οποίος αποδίδει ορθότερα και ευρύτερα τον ορισμό του μόνιμου βοσκότοπου.