V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σελίδες

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Μια παράσταση με παραδοσιακά παραμύθια, για μεγάλους στο Ναυπλιο.

 Το Δη. Πε. Θε Κοζάνης στα πλαίσια της καλοκαιρινής του περιοδείας παρουσιάζει την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012 και ώρα 21:00 στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην παλαιά πόλη του Ναυπλίου την παράσταση “Ήταν Κάποτε”, μια παράσταση με παραδοσιακά παραμύθια, για μεγάλους.

Η παράσταση δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος “Άγονη Γραμμή” του Δη.Πε.Θε. Κοζάνης για να παιχτεί σε απομακρυσμένες κοινότητες της περιφέρειας, όπου δεν υπάρχουν θεατρικοί χώροι και έτσι αναπόφευκτα έλαβε χώρα σε καφενεία και αίθουσες σχολείων.

Η παράσταση ασχολείται με μια μορφή διασκέδασης που είχαν οι άνθρωποι παλιότερα. Μαζεύονταν σε παρέες και έλεγαν ιστορίες που περιείχαν μεταφυσικά στοιχεία ή τοπικούς θρύλους. Αυτές οι ιστορίες ήταν τα παραμύθια. Όχι όπως τα ξέρουμε σήμερα. Όπως τα λέγανε τότε: στο σκοτάδι, με την αγωνία και το τρόμο που δημιουργεί η αίσθηση του αγνώστου. Ιστορίες που διασώθηκαν από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά δημιουργώντας έτσι μια προφορική λαϊκή παράδοση. Αργότερα παύοντας τα παραμύθια να αφορούν τους μεγάλους σαν τρόπος διασκέδασης, λογοκρίθηκαν για να απευθύνονται σε παιδιά. Εμείς διαλέξαμε μερικά από αυτά τα παραμύθια στην πρώτη τους μορφή. Στην αυθεντική, χωρίς λογοκρισία και ετοιμάσαμε μια παράσταση προσπαθώντας να ακουστούν ξανά αυτές οι ξεχασμένες για καιρό ιστορίες. Τρεις άνθρωποι με εργαλεία το σώμα, τη φωνή, το φως και τη μουσική δημιουργούν την παράσταση “Ήταν Κάποτε…” και προτείνουν μια μορφή ψυχαγωγίας, τόσο σύγχρονη όσο και παλιά που σε όλους κάτι στο τέλος θα θυμίζει.*

*Πρόκειται για μια συνδημιουργία των τριων ηθοποιών (δραματουργικά,σκηνοθετικά, υποκριτικά, σκηνογραφικά, ενδυματολογικά αλλά και τεχνικά – οι αλλαγές στα φώτα και τη μουσική κατά τη διάρκεια του έργου γίνονται από τους ίδιους τους ηθοποιούς επί σκηνής).
**Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι απαγορευτική για τους μικρότερους (δεν περιέχει σκηνές γυμνού ή βωμολοχίες);


Σημείωμα συντελεστών


ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ…αρχές Φλεβάρη όταν συναντηθήκαμε έχοντας βασική ανάγκη να ασχοληθούμε με τον αφηγηματικό λόγο. Ξεκινήσαμε λοιπόν αυτό το ταξίδι, διαβάζοντας παραμύθια απομαγνητοφωνημένα από όλη την Ελλάδα και χαθήκαμε μέσα στις διάφορες παραλλαγές που συναντούσαμε. Ίδιες ιστορίες, ίδιοι ήρωες πολλά κοινά μοτίβα, αλλά κάθε τόπος έβαζε τη δική του πινελιά, κάνοντας έτσι το κάθε παραμύθι μοναδικό. Τον ιστό της παράστασής μας τον αποτέλεσαν τελικά ιστορίες ανθρώπων, από τη Θράκη, τη Μυτιλήνη, την Κέρκυρα, την Κύπρο και την Τρίπολη, οι οποίοι βασανίζονται και μάχονται με διαχρονικά θέματα. Η απώλεια, η εξουσία, ο ανομολόγητος έρωτας, η ζήλεια, η συγχώρεση ήταν κυρίως τα ζητήματα που στοιχειώνουν τους ήρωες και τους αντιήρωες, που προσπαθήσαμε να βγάλουμε στο φως. Έτσι ”Ο Κουκιπιππέρης”, “Το ελαφέλι”, ”Το Μυρσινιώ ή το καλογεράκι”, “Ο Τρισκατάρατος” και “Η Κουλοχέρα” γίνανε οι πιο πιστοί μας σύντροφοι. Εισχωρώντας και σε άγνωστα πεδία γίναμε δραματολόγοι, σκηνοθέτες, φωτιστές, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, μουσικοί επιμελητές, αφηγητές, ερμηνευτές…
Τώρα στεκόμαστε μπροστά σας με αυτό το εγχείρημα για να σας αποκαλύψουμε όχι μόνο μια άλλη πλευρά των ιστοριών αλλά και τα κρυφά μυστικά της σκηνικής διαδικασίας που συνήθως αποκρύπτονται από το θεατή.


Συντελεστές Παράστασης
Χρήστος Πίτσας
Στέλιος Χλιαράς
Βάσια Χρήστου
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ