ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Κίνδυνος από διακίνηση πολλαπλασιαστικού υλικού αμπέλου από Γαλλία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:16:00 π.μ. |
Δελτίο τύπου
ΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
& ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
& ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Τμήμα : Π.Ε & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου 

 Με αφορμή το με αριθ. 2394/25047/08-03-2012 έγγραφό σας, το οποίο αναφέρεται στη διαδικασία πολλαπλασιασμού ποικιλίας αμπέλου στη χώρα μας διακινούμενης από χώρα της Κοινότητας και μη εγγεγραμμένης στον Εθνικό Κατάλογο, θέλουμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για μια δραστηριότητα, που έχει ξεκινήσει από ορισμένα φυτώρια.


Η εν λόγω δραστηριότητα, αφορά τη διακίνηση μεγάλου αριθμού τόσο εμβολίων όσο και υποκειμένων από τη Γαλλία, εγγεγραμμένων και μη, στον Εθνικό μας Κατάλογο, τα οποία αφού εμβολιασθούν από τη φυτωριακή μονάδα που τα παραλαμβάνει, παραμένουν περίπου για ένα χρόνο σε κτήμα του φυτωρίου για ανάπτυξη και στη συνέχεια διακινούνται πάλι προς τη χώρα προέλευσης (Γαλλία).

Οι ανησυχίες μας επικεντρώνονται στο κατά πόσο αυτές οι μαζικά διακινούμενες παρτίδες εμβολίων και υποκειμένων εγγεγραμμένες στον Εθνικό μας Κατάλογο ή στον Εθνικό Κατάλογο της χώρας προέλευσης, είναι τελικά απαλλαγμένες από διάφορα σημαντικά παθογόνα όπως είναι, ο ιός του καρουλιάσματος (Grapevine leaf roll virus) και το φυτόπλασμα της Χρυσίζουσας Χλώρωσης (Grapevine Flavescence doree-FD).

Όσον αφορά το πρώτο παθογόνο, αυτό εντοπίστηκε ήδη σε ερυθρά ποικιλία, σε έλεγχο που διενεργήσαμε την περσινή χρονιά, σε πολλαπλασιαστικό υλικό που διακινήθηκε με αυτό τον τρόπο από τη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, σε 4 δείγματα της ποικιλίας GRIMSON που ελέγχθηκαν, ανιχνεύθηκε ο τύπος ΙΙΙ του ιού και στα 4 δείγματα, ενώ σε 1 δείγμα απο 3 δείγματα ποικιλίας Ροδίτης, ανιχνεύθηκε ο τύπος Ι του ιού.
 Ακόμη, το δεύτερο παθογόνο μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπισθεί στη χώρα, όπως επίσης δεν έχει εντοπισθεί και το έντομο-φορέας Scaphoideus titanus (Παναγόπουλος 2007).
Η διακίνηση όμως του εν λόγω φυτικού υλικού, ενέχει τον κίνδυνο της εισαγωγής και διασποράς στη χώρα μας τόσο του φυτοπλάσματος όσο και του εντόμου-φορέα, τα οποία επισημαίνεται ότι είναι ευρέως διαδεδομένα στη Γαλλία (ΕPPO 2011)

Σημειώνουμε ότι, το ενδιαφέρον της περιοχής είναι τεράστιο αφού σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο αμπελώνας του Μαλανδρενίου, που είναι ενταγμένος στη ζώνη Π.Ο.Π της Νεμέας και δίπλα βέβαια ο μεγαλύτερος αμπελώνας Π.Ο.Π της χώρας, εκείνος της Νεμέας.

Επίσης, κατά την άποψή μας δεν μπορεί να αποκλεισθεί το γεγονός, ορισμένες ποσότητες από αυτό το διακινούμενο υλικό να παρακρατηθούν από το φυτώριο, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν ποικιλίες τις οποίες δεν τις έχουν στη λίστα τους, ενώ έλεγχος για κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.
Ακόμη, επισημαίνουμε το γεγονός ότι, πολλές φορές οι ετικέτες που υπάρχουν στο διακινούμενο αυτό υλικό, είναι ψευδεπίγραφες.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, την περίπτωση όπου δύο φορές στην περιοχή μας, εντοπίσαμε τον ιό της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών σε δενδρύλλια ισπανικής προέλευσης, τα οποία την πρώτη φορά συνοδεύονταν από ετικέτα κίτρινου χρώματος υλικό C.A.C (Standard), ενώ τη δεύτερη φορά από ετικέτα χρώματος μπλε, δηλαδή το υλικό ήταν πιστοποιημένο!!!

Ακόμη, αναφέρουμε την περίπτωση που αντιμετωπίσαμε πρόσφατα στο φυτώριο της περιοχής μας που έχει ξεκινήσει την εν λόγω δραστηριότητα διακίνησης.

Στο φυτώριο αυτό κληθήκαμε να ελέγξουμε την ύπαρξη Φυτοϋγειονομικού Διαβατηρίου καθώς επίσης και την προέλευση του διακινούμενου πολλαπλασιαστικού υλικού αμπέλου.
Έτσι, ενώ το υλικό είχε δηλωθεί ως γαλλικό, κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν και παρτίδες ισπανικής προέλευσης, όπως φαίνεται από τις ετικέτες που τις συνόδευαν και τις οποίες σας επισυνάπτουμε.
Με τα παραδείγματα αυτά, εκφράζουμε την ανησυχία μας αναφορικά με την απουσία του σοβαρότατου παθογόνου της χρυσίζουσας χλώρωσης (Grapevine Flavescence doree-FD), από το διακινούμενο αυτό πολλαπλασιαστικό υλικό, το οποίο κατά την άποψή μας, διακινείται σε μεγάλες ποσότητες

Συγκεκριμένα κατά τη φετινή χρονιά, διακινήθηκε από τοπικό φυτώριο, το εξής πολλαπλασιαστικό υλικό σε αριθμούς, τα υποκείμενα: R110 (35.000), Ru (25000), P1103 (10.000), GRAVESAC (15.000) και τα εμβόλια (ποικιλίες): CARIGNAN (15.000), COLOMBARD (15.000), GINSAUT (40.000).

.
Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας
Γεώργιος Π. Χαρμπής
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ