Συζητήθηκε χθες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα την πορεία υλοποίησης του αρδευτικού έργου του Αναβάλου αλλά και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αργολίδας που είχε υποβάλει ο Βουλευτής κ. Γιάννης Ανδριανός προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.
Ο κ. Ανδριανός στην πρωτολογία του ανέφερε τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ, ο λόγος για τον οποίο σας υπέβαλα αυτήν την επίκαιρη ερώτηση είναι γιατί οι αγρότες της Αργολίδας δικαιούνται μία ρητή και σαφή διαβεβαίωση από το βήμα της Βουλής από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου ότι το έργο πνοής του Αναβάλου προχωρά κανονικά και θα ολοκληρωθεί χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, χωρίς εκπτώσεις και με πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.
Ζητώ, λοιπόν, να μας ενημερώσετε για τις τρεις συνιστώσες του έργου:
- Πρώτον, για τη συντήρηση και αναβάθμιση του κεντρικού αντλιοστασίου.
- Δεύτερον, για τη μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Μιδέα.
- Και τρίτον, για τη μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης σε Επίδαυρο και Ερμιονίδα.
Ζητώ, επίσης, να τοποθετηθείτε ως προς το πόσο θα επηρεάσουν την ολοκλήρωση του έργου οι καθυστερήσεις που αναφέρετε σε σχετική σας απάντηση σε προηγούμενη ερώτησή μου, τις οποίες αποδίδετε σε τεχνικά θέματα, σε απαιτούμενες πρόσθετες απαλλοτριώσεις και στην ύπαρξη αρχαιολογικών χώρων. Αυτές οι καθυστερήσεις ενέχουν κινδύνους για την ολοκλήρωση του έργου;
Τέλος, ζητώ να τοποθετηθείτε ως προς τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών αυτού του έργου, γιατί στην απάντησή σας αναφέρετε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοια πρόβλεψη.
Ζητώ, λοιπόν, να μας απαντήσετε αν και κατά πόσο αυτή η δυνατότητα μπορεί να εξεταστεί και να δρομολογηθεί με στόχο το μειωμένο λειτουργικό κόστος που θα ωφελήσει τους παραγωγούς.
Είμαι βέβαιος ότι συνειδητοποιείτε την αγωνία που καθημερινά υφίστανται οι αγρότες μας και πόσο θετικά θα συμβάλει η ανταπόκρισή σας στα πολλά και πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο Ανάβαλος, όπως γνωρίζετε, θα συμβάλει σημαντικά στην αγροτική ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος επιμόλυνσης από νιτρώδη, υπεράντλησης νερού και υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα. Γι’ αυτό και πρέπει να διασφαλιστεί η τάχιστη και χωρίς εκπτώσεις ολοκλήρωση του έργου».
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Τσαυταρής, στην απάντησή και την δευτερολογία του, ανέφερε για το έργο του Αναβάλου μεταξύ άλλων:
Ως προς έργο αναβάθμισης του αντλιοστασίου, συνολικού προϋπολογισμού 3,353 εκατομμύρια ευρώ ότι προχωρά με πολύ ικανοποιητικούς βαθμούς και δήλωσε βέβαιος ότι θα ολοκληρωθεί. Έχει ήδη δημοπρατηθεί από τη 10η Οκτωβρίου του 2011. Η Σύμβαση υπεγράφη στις 29 Μαΐου του 2012. Έχει ξεκινήσει με συμβατική υποχρέωση να ολοκληρωθεί στους δεκαπέντε μήνες και δεν απαιτεί περιβαλλοντικούς όρους καθώς καλύπτεται από τους περιβαλλοντικούς όρους της άρδευσης της πεδιάδας της Αργολίδος, επομένως, καθώς οι περισσότερες δαπάνες είναι κύρια δαπάνες προμήθειας αντλιών και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, δηλαδή δουλειές σε περιορισμένο χώρο, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει ικανοποιητικά.
Ως προς το αρδευτικό σύστημα, ύψους 8.204.000 ευρώ, ανάφερε ότι η σύμβαση του έχει γίνει από τις 27 Ιουνίου του 2011 και έχει συμβατική προθεσμία περαίωσης 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Έχει γίνει μέχρι στιγμής ένα τμήμα του έργου αυτού και δήλωσε αισιόδοξος ότι και αυτό θα προχωρήσει ικανοποιητικά, παρά το γεγονός ότι έχουν παρατηρηθεί ορισμένες δυσκολίες, κυρίως τεχνικές, γιατί το έργο σε κάποια σημεία πείραξε τεχνικά έργα από άλλες υποδομές. Αυτό αποδεικνύεται ότι είναι μικρής έκτασης και μπορεί να διορθωθεί εύκολα.
Ο κ. Υπουργός δήλωσε πως δεν μπορεί να έχει εικόνα της σημασίας των αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά περιμένει από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού να δώσει γρήγορα την εκτίμησή του. Εκτίμησε πάντως ότι το έργο πέραν του σημείου αυτού προχωρεί κανονικά και δεν έχει προβλήματα περιβαλλοντικών όρων.
Ως προς την επέκταση του αρδευτικού συστήματος προς το Ασκληπιείο και Επίδαυρο, όπως επίσης και στην Ερμιονίδα, ανάφερε πως και για τα δύο έργα έχουν ενταχθεί οι πράξεις τους, το ένα με 8.756.000 ευρώ και το δεύτερο με 12.000.000 ευρώ, έχουν γίνει δημοπρατήσεις των μελετών και έχουν κατοχυρωθεί οι μελέτες. Οι μελετητές τόσο για το ένα όσο και για το άλλο έργο έχουν ήδη καταθέσει τα αποτελέσματα των μελετών τους στο πρώτο στάδιο. Ο Υπουργός δήλωσε πως είναι λογικό να βιαζόμαστε, γιατί και η μία και η άλλη περιοχή θα αρδεύσουν ακόμη είκοσι δύο χιλιάδες στρέμματα η καθεμία στο Νομό Αργολίδας και ουσιαστικά θα συμπληρώσουν και το μεγάλο έργο.
Σε ό,τι αφορά την επέκταση σε Ασκληπιείο και Επίδαυρο, ανέφερε ότι έχει γίνει περιβαλλοντική εκτίμηση από το ΥΠΕΚΑ και εκτίμησε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί αυτή η διεργασία. Για την επέκταση προς Ερμιονίδα, δήλωσε ότι δεν έχει κατατεθεί ακόμα η περιβαλλοντική μελέτη και εκεί θα χρειαστεί προσπάθεια, προκειμένου να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία.
Τέλος ανέφερε ότι, εφόσον τα έργα είναι ενταγμένα και υλοποιούνται, δεν ισχύει ο όρος ότι πρέπει να έχουν τελειώσει στις 31-12-2013. Θα υπάρχει επέκταση μέχρι τις 31-12-2015 για αυτά τα έργα και δήλωσε γι’ αυτό αισιόδοξος ότι τουλάχιστον θα καταφέρουν να υλοποιηθούν, εφόσον δεν «ανταμώσουν» και αυτά δυσκολίες από τυχόν αρχαιολογικά ευρήματα κ.λπ..
Ο κ. Ανδριανός, στην τοποθέτησή του, μετά την απάντηση του Υπουργού υπογράμμισε τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Βεβαίως, θα συνεχίσω να παρακολουθώ κάθε βήμα της εκτέλεσης του έργου και να ασκώ κάθε θεμιτή πίεση, προκειμένου να αποφευχθούν αναίτιες καθυστερήσεις και εκπτώσεις.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να σας θέσω και κάποια επιτακτικά ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο και χρήζουν άμεσης και αποφασιστικής αντιμετώπισης.
Αναφέρω την απόγνωση 700 αγροτοκτηνοτρόφων της Αργολίδας, ποσοστό δηλαδή πάνω από 50% του συνόλου των δικαιούχων εξισωτικής αποζημίωσης, στους οποίους δεν κατεβλήθη ούτε ένα ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχουν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπως οι ίδιοι δηλώνουν. Βεβαίως, προσθέτω εδώ ότι και οι βιοκαλλιεργητές δεν έχουν εισπράξει τις δικαιούμενες ενισχύσεις σε αρκετές περιπτώσεις ούτε καν για το 2010.
Αναφέρω, επίσης, τις καταστροφές από χαλαζοπτώσεις που είχαμε φέτος κι έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Αργολίδας, τα προβλήματα με τους γεωπόνους, με τις μετακινήσεις τους, με το θέμα των εξόδων κίνησης και τα εκτός έδρας, που δημιουργούν πολλά προβλήματα στην μετακίνηση και στην επιτόπια εκτίμηση εκεί που χρειάζεται να πάνε όταν προκύπτουν ζημιές.
Αναφέρω το πρόβλημα με την Τριστέτσα στα εσπεριδοειδή, που αν δεν αντιμετωπιστεί με ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφούν οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών σε ολόκληρη τη χώρα.
Επίσης, αναφέρω κάποιες αδικίες στην καταβολή των συντάξεων του ΟΓΑ. Για παράδειγμα ένας αγρότης γεννημένος το 1947, ασφαλισμένος στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ και καταβάλλοντας από το 1998, που συστάθηκε ο κλάδος κύριας ασφάλισης, εισφορές στην κατηγορία 1 παίρνει σύνταξη 342 ευρώ τον Ιούλιο του 2012, ποσό δηλαδή μικρότερο από την σύνταξη των 360 ευρώ.
Βεβαίως, αναφέρω το πρόβλημα της επιμόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα του Αργολικού πεδίου. Ο Ανάβαλος, που είναι και το θέμα της σημερινής επίκαιρης ερώτησης, θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Όμως ταυτόχρονα, όπως άλλωστε έχω σχετικώς τοποθετηθεί επανειλημμένα στη Βουλή, είναι επιτακτικό να διορθωθεί ο λάθος σχεδιασμός των προγραμμάτων απονίτρωσης που εξαιρούν από τις επιλεγόμενες καλλιέργειες τα δενδρώδη με αποτέλεσμα να εξαιρείται ουσιαστικά ολόκληρη η Αργολίδα και να βρίσκονται ακόμα στον αέρα τα 10 εκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών πόρων που είχαν ανακοινωθεί για το νομό της Αργολίδας.
Σας καλώ, λοιπόν, να προχωρήσετε στις απαιτούμενες δράσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων που αφορούν ουσιαστικά στην επιβίωση του αγροτικού κλάδου, αφού το κόστος παραγωγής, πράγμα που το γνωρίζετε, έχει ανέβει στα ύψη, τα καύσιμα, τα γεωργικά εφόδια και οι τιμές παραγωγού είναι εξευτελιστικές, για παράδειγμα το ελαιόλαδο, το γάλα και άλλα προϊόντα και βεβαίως χωρίς να ωφελούνται οι καταναλωτές από τις υπερβολικά υψηλές τιμές στο ράφι.
Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να επιβάλλεται ΦΠΑ 13%, αλλά και τέλη υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και λοιπές χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα γεωργικής χρήσης - με δεδομένο ότι λόγω της μεγάλης ιπποδύναμης των σχετικών εγκαταστάσεων η επιβάρυνση είναι μεγάλη - λάθος το οποίο είχε αναγνωρίσει ο τότε Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος και είχε πει ότι θα διορθωθεί, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Ο συνδυασμός, λοιπόν, του υψηλού κόστους παραγωγής με τις χαμηλές τιμές παραγωγού αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα στα θεμέλια του πρωτογενούς τομέα.
Αφού, λοιπόν, όλοι αναγνωρίζουμε τις δυνατότητες της αγροτικής ανάπτυξης οφείλουμε να χαράξουμε και να εφαρμόσουμε τις ανάλογες πολιτικές με στρατηγικό σχεδιασμό και όχι να βρισκόμαστε στο «και πέντε» των προβλημάτων. Πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ότι με τις γνώσεις και την ευαισθησία σας θα συμβάλλετε ουσιαστικά ως προς τη λύση των προβλημάτων που προανέφερα».
Ο κ. Τσαυτάρης, στην δευτερολογία του ανέφερε τα εξής:
Ως προς την εξισωτική αποζημίωση ότι δόθηκαν, παρά τις δυσκολίες, 160.000.000 ευρώ στους εβδομήντα χιλιάδες δικαιούχους, οι οποίοι κυρίως είναι κτηνοτρόφοι απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών και ορεινών περιοχών. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πάρει τα λεφτά τους, γύρω στα 130.000.000 με 135.000.000 ευρώ, έχουν ήδη δοθεί.
Ο Υπουργός αναγνώρισε ότι κάποιοι έχουν προβλήματα, γιατί έλειπε κάποιο χαρτί ή γιατί κάτι ακόμα πρέπει να συμπληρωθεί. Όλοι έχουν ειδοποιηθεί και με ανακοίνωση δόθηκε σε όλους το περιθώριο μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου να φέρουν κάποιο χαρτί ή δικαιολογητικό που λείπει, προκειμένου και αυτοί να πάρουν τα χρήματά τους. Δήλωσε ότι τα χρήματα είναι εκεί, στις τράπεζες. Απλώς, λείπει κάτι και δεν μπορούν να τα πάρουν. Επομένως, είναι διασφαλισμένες οι πιστώσεις και για αυτούς τους ανθρώπους.
Ως προς το κόστος παραγωγής, δήλωσε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να εξοικονομηθούν τα χρήματα, προκειμένου να δοθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων στους γεωργούς και ανέφερε ότι θέλει να πιστεύει πως αυτό θα γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο. Ανέφερε πως έχουν ήδη συγκεντρώσει τα στοιχεία, γίνεται η επεξεργασία τους και οι σχετικές συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών.
Ο κ. Ανδριανός στην πρωτολογία του ανέφερε τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ, ο λόγος για τον οποίο σας υπέβαλα αυτήν την επίκαιρη ερώτηση είναι γιατί οι αγρότες της Αργολίδας δικαιούνται μία ρητή και σαφή διαβεβαίωση από το βήμα της Βουλής από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου ότι το έργο πνοής του Αναβάλου προχωρά κανονικά και θα ολοκληρωθεί χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, χωρίς εκπτώσεις και με πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.
Ζητώ, λοιπόν, να μας ενημερώσετε για τις τρεις συνιστώσες του έργου:
- Πρώτον, για τη συντήρηση και αναβάθμιση του κεντρικού αντλιοστασίου.
- Δεύτερον, για τη μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Μιδέα.
- Και τρίτον, για τη μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης σε Επίδαυρο και Ερμιονίδα.
Ζητώ, επίσης, να τοποθετηθείτε ως προς το πόσο θα επηρεάσουν την ολοκλήρωση του έργου οι καθυστερήσεις που αναφέρετε σε σχετική σας απάντηση σε προηγούμενη ερώτησή μου, τις οποίες αποδίδετε σε τεχνικά θέματα, σε απαιτούμενες πρόσθετες απαλλοτριώσεις και στην ύπαρξη αρχαιολογικών χώρων. Αυτές οι καθυστερήσεις ενέχουν κινδύνους για την ολοκλήρωση του έργου;
Τέλος, ζητώ να τοποθετηθείτε ως προς τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών αυτού του έργου, γιατί στην απάντησή σας αναφέρετε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοια πρόβλεψη.
Ζητώ, λοιπόν, να μας απαντήσετε αν και κατά πόσο αυτή η δυνατότητα μπορεί να εξεταστεί και να δρομολογηθεί με στόχο το μειωμένο λειτουργικό κόστος που θα ωφελήσει τους παραγωγούς.
Είμαι βέβαιος ότι συνειδητοποιείτε την αγωνία που καθημερινά υφίστανται οι αγρότες μας και πόσο θετικά θα συμβάλει η ανταπόκρισή σας στα πολλά και πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο Ανάβαλος, όπως γνωρίζετε, θα συμβάλει σημαντικά στην αγροτική ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος επιμόλυνσης από νιτρώδη, υπεράντλησης νερού και υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα. Γι’ αυτό και πρέπει να διασφαλιστεί η τάχιστη και χωρίς εκπτώσεις ολοκλήρωση του έργου».
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Τσαυταρής, στην απάντησή και την δευτερολογία του, ανέφερε για το έργο του Αναβάλου μεταξύ άλλων:
Ως προς έργο αναβάθμισης του αντλιοστασίου, συνολικού προϋπολογισμού 3,353 εκατομμύρια ευρώ ότι προχωρά με πολύ ικανοποιητικούς βαθμούς και δήλωσε βέβαιος ότι θα ολοκληρωθεί. Έχει ήδη δημοπρατηθεί από τη 10η Οκτωβρίου του 2011. Η Σύμβαση υπεγράφη στις 29 Μαΐου του 2012. Έχει ξεκινήσει με συμβατική υποχρέωση να ολοκληρωθεί στους δεκαπέντε μήνες και δεν απαιτεί περιβαλλοντικούς όρους καθώς καλύπτεται από τους περιβαλλοντικούς όρους της άρδευσης της πεδιάδας της Αργολίδος, επομένως, καθώς οι περισσότερες δαπάνες είναι κύρια δαπάνες προμήθειας αντλιών και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, δηλαδή δουλειές σε περιορισμένο χώρο, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει ικανοποιητικά.
Ως προς το αρδευτικό σύστημα, ύψους 8.204.000 ευρώ, ανάφερε ότι η σύμβαση του έχει γίνει από τις 27 Ιουνίου του 2011 και έχει συμβατική προθεσμία περαίωσης 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Έχει γίνει μέχρι στιγμής ένα τμήμα του έργου αυτού και δήλωσε αισιόδοξος ότι και αυτό θα προχωρήσει ικανοποιητικά, παρά το γεγονός ότι έχουν παρατηρηθεί ορισμένες δυσκολίες, κυρίως τεχνικές, γιατί το έργο σε κάποια σημεία πείραξε τεχνικά έργα από άλλες υποδομές. Αυτό αποδεικνύεται ότι είναι μικρής έκτασης και μπορεί να διορθωθεί εύκολα.
Ο κ. Υπουργός δήλωσε πως δεν μπορεί να έχει εικόνα της σημασίας των αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά περιμένει από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού να δώσει γρήγορα την εκτίμησή του. Εκτίμησε πάντως ότι το έργο πέραν του σημείου αυτού προχωρεί κανονικά και δεν έχει προβλήματα περιβαλλοντικών όρων.
Ως προς την επέκταση του αρδευτικού συστήματος προς το Ασκληπιείο και Επίδαυρο, όπως επίσης και στην Ερμιονίδα, ανάφερε πως και για τα δύο έργα έχουν ενταχθεί οι πράξεις τους, το ένα με 8.756.000 ευρώ και το δεύτερο με 12.000.000 ευρώ, έχουν γίνει δημοπρατήσεις των μελετών και έχουν κατοχυρωθεί οι μελέτες. Οι μελετητές τόσο για το ένα όσο και για το άλλο έργο έχουν ήδη καταθέσει τα αποτελέσματα των μελετών τους στο πρώτο στάδιο. Ο Υπουργός δήλωσε πως είναι λογικό να βιαζόμαστε, γιατί και η μία και η άλλη περιοχή θα αρδεύσουν ακόμη είκοσι δύο χιλιάδες στρέμματα η καθεμία στο Νομό Αργολίδας και ουσιαστικά θα συμπληρώσουν και το μεγάλο έργο.
Σε ό,τι αφορά την επέκταση σε Ασκληπιείο και Επίδαυρο, ανέφερε ότι έχει γίνει περιβαλλοντική εκτίμηση από το ΥΠΕΚΑ και εκτίμησε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί αυτή η διεργασία. Για την επέκταση προς Ερμιονίδα, δήλωσε ότι δεν έχει κατατεθεί ακόμα η περιβαλλοντική μελέτη και εκεί θα χρειαστεί προσπάθεια, προκειμένου να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία.
Τέλος ανέφερε ότι, εφόσον τα έργα είναι ενταγμένα και υλοποιούνται, δεν ισχύει ο όρος ότι πρέπει να έχουν τελειώσει στις 31-12-2013. Θα υπάρχει επέκταση μέχρι τις 31-12-2015 για αυτά τα έργα και δήλωσε γι’ αυτό αισιόδοξος ότι τουλάχιστον θα καταφέρουν να υλοποιηθούν, εφόσον δεν «ανταμώσουν» και αυτά δυσκολίες από τυχόν αρχαιολογικά ευρήματα κ.λπ..
Ο κ. Ανδριανός, στην τοποθέτησή του, μετά την απάντηση του Υπουργού υπογράμμισε τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Βεβαίως, θα συνεχίσω να παρακολουθώ κάθε βήμα της εκτέλεσης του έργου και να ασκώ κάθε θεμιτή πίεση, προκειμένου να αποφευχθούν αναίτιες καθυστερήσεις και εκπτώσεις.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να σας θέσω και κάποια επιτακτικά ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο και χρήζουν άμεσης και αποφασιστικής αντιμετώπισης.
Αναφέρω την απόγνωση 700 αγροτοκτηνοτρόφων της Αργολίδας, ποσοστό δηλαδή πάνω από 50% του συνόλου των δικαιούχων εξισωτικής αποζημίωσης, στους οποίους δεν κατεβλήθη ούτε ένα ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχουν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπως οι ίδιοι δηλώνουν. Βεβαίως, προσθέτω εδώ ότι και οι βιοκαλλιεργητές δεν έχουν εισπράξει τις δικαιούμενες ενισχύσεις σε αρκετές περιπτώσεις ούτε καν για το 2010.
Αναφέρω, επίσης, τις καταστροφές από χαλαζοπτώσεις που είχαμε φέτος κι έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Αργολίδας, τα προβλήματα με τους γεωπόνους, με τις μετακινήσεις τους, με το θέμα των εξόδων κίνησης και τα εκτός έδρας, που δημιουργούν πολλά προβλήματα στην μετακίνηση και στην επιτόπια εκτίμηση εκεί που χρειάζεται να πάνε όταν προκύπτουν ζημιές.
Αναφέρω το πρόβλημα με την Τριστέτσα στα εσπεριδοειδή, που αν δεν αντιμετωπιστεί με ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφούν οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών σε ολόκληρη τη χώρα.
Επίσης, αναφέρω κάποιες αδικίες στην καταβολή των συντάξεων του ΟΓΑ. Για παράδειγμα ένας αγρότης γεννημένος το 1947, ασφαλισμένος στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ και καταβάλλοντας από το 1998, που συστάθηκε ο κλάδος κύριας ασφάλισης, εισφορές στην κατηγορία 1 παίρνει σύνταξη 342 ευρώ τον Ιούλιο του 2012, ποσό δηλαδή μικρότερο από την σύνταξη των 360 ευρώ.
Βεβαίως, αναφέρω το πρόβλημα της επιμόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα του Αργολικού πεδίου. Ο Ανάβαλος, που είναι και το θέμα της σημερινής επίκαιρης ερώτησης, θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Όμως ταυτόχρονα, όπως άλλωστε έχω σχετικώς τοποθετηθεί επανειλημμένα στη Βουλή, είναι επιτακτικό να διορθωθεί ο λάθος σχεδιασμός των προγραμμάτων απονίτρωσης που εξαιρούν από τις επιλεγόμενες καλλιέργειες τα δενδρώδη με αποτέλεσμα να εξαιρείται ουσιαστικά ολόκληρη η Αργολίδα και να βρίσκονται ακόμα στον αέρα τα 10 εκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών πόρων που είχαν ανακοινωθεί για το νομό της Αργολίδας.
Σας καλώ, λοιπόν, να προχωρήσετε στις απαιτούμενες δράσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων που αφορούν ουσιαστικά στην επιβίωση του αγροτικού κλάδου, αφού το κόστος παραγωγής, πράγμα που το γνωρίζετε, έχει ανέβει στα ύψη, τα καύσιμα, τα γεωργικά εφόδια και οι τιμές παραγωγού είναι εξευτελιστικές, για παράδειγμα το ελαιόλαδο, το γάλα και άλλα προϊόντα και βεβαίως χωρίς να ωφελούνται οι καταναλωτές από τις υπερβολικά υψηλές τιμές στο ράφι.
Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να επιβάλλεται ΦΠΑ 13%, αλλά και τέλη υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και λοιπές χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα γεωργικής χρήσης - με δεδομένο ότι λόγω της μεγάλης ιπποδύναμης των σχετικών εγκαταστάσεων η επιβάρυνση είναι μεγάλη - λάθος το οποίο είχε αναγνωρίσει ο τότε Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος και είχε πει ότι θα διορθωθεί, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Ο συνδυασμός, λοιπόν, του υψηλού κόστους παραγωγής με τις χαμηλές τιμές παραγωγού αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα στα θεμέλια του πρωτογενούς τομέα.
Αφού, λοιπόν, όλοι αναγνωρίζουμε τις δυνατότητες της αγροτικής ανάπτυξης οφείλουμε να χαράξουμε και να εφαρμόσουμε τις ανάλογες πολιτικές με στρατηγικό σχεδιασμό και όχι να βρισκόμαστε στο «και πέντε» των προβλημάτων. Πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ότι με τις γνώσεις και την ευαισθησία σας θα συμβάλλετε ουσιαστικά ως προς τη λύση των προβλημάτων που προανέφερα».
Ο κ. Τσαυτάρης, στην δευτερολογία του ανέφερε τα εξής:
Ως προς την εξισωτική αποζημίωση ότι δόθηκαν, παρά τις δυσκολίες, 160.000.000 ευρώ στους εβδομήντα χιλιάδες δικαιούχους, οι οποίοι κυρίως είναι κτηνοτρόφοι απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών και ορεινών περιοχών. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πάρει τα λεφτά τους, γύρω στα 130.000.000 με 135.000.000 ευρώ, έχουν ήδη δοθεί.
Ο Υπουργός αναγνώρισε ότι κάποιοι έχουν προβλήματα, γιατί έλειπε κάποιο χαρτί ή γιατί κάτι ακόμα πρέπει να συμπληρωθεί. Όλοι έχουν ειδοποιηθεί και με ανακοίνωση δόθηκε σε όλους το περιθώριο μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου να φέρουν κάποιο χαρτί ή δικαιολογητικό που λείπει, προκειμένου και αυτοί να πάρουν τα χρήματά τους. Δήλωσε ότι τα χρήματα είναι εκεί, στις τράπεζες. Απλώς, λείπει κάτι και δεν μπορούν να τα πάρουν. Επομένως, είναι διασφαλισμένες οι πιστώσεις και για αυτούς τους ανθρώπους.
Ως προς το κόστος παραγωγής, δήλωσε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να εξοικονομηθούν τα χρήματα, προκειμένου να δοθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων στους γεωργούς και ανέφερε ότι θέλει να πιστεύει πως αυτό θα γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο. Ανέφερε πως έχουν ήδη συγκεντρώσει τα στοιχεία, γίνεται η επεξεργασία τους και οι σχετικές συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών.