ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Δύο παρεμβάσεις του Δ.Κοδέλα για τα ζητήματα της γεωργίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:52:00 π.μ. |
Παρέμβαση στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών στο Ελατοχώρι

Την Κυριακή 10/09/2012 παρεβρέθηκαν οι Βασίλης Χατζηλάμπρου, βουλευτής Αχαϊας, και Δημήτρης Κοδέλας, βουλευτής Αργολίδας, στις εργασίες του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών στο Ελατοχώρι στο Νομό Πιερίας.

Σε χαιρετισμό που έκανε ο Δημήτρης Κοδέλας, μέλος της Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων που ο αγροτικός τομέας έγινε ελλειμματικός και η χώρα μετατράπηκε σε πεδίο αθρόων εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων. Παρατήρησε ότι είναι εμφανής η έλλειψη οποιουδήποτε εθνικού σχεδιασμού για την αγροτική ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Σε αυτό συντείνουν τόσο η διάλυση της ΑΤΕ, με αποτέλεσμα, πέραν του ζητήματος των υποθηκών αγροτικής γης, να μην υπάρχει χρηματοπιστωτικό εργαλείο που να στηρίξει την αγροτική ανάπτυξη, όσο και η εκποίηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αλλά και της Δωδώνης, ενέργεια που στηρίζει τα καρτέλ γάλακτος αποδυναμώνει τους κτηνοτρόφους οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.

Τέλος, ανέφερε ότι θα πρέπει να εξετάσουμε την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα σε σχέση με το μεγάλο πρόβλημα επισιτιστικής κρίσης του ελληνικού πληθυσμού, φαινόμενο που θα ενταθεί λόγω της εφαρμογής των νέων σκληρών μνημονιακών μέτρων που εξοντώνουν χιλιάδες οικογένειες, εφόσον αυτά δεν αποτραπούν. Στην Ελλάδα υπάρχει αγροτική γνώση, υπάρχουν γεωτεχνικοί και ένα ικανότατο επιστημονικό δυναμικό νέων ανθρώπων που πρέπει να αξιοποιηθούν και να στρατευθούν σε μια τεράστια προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης με στόχο τη διατροφική επάρκεια και ασφάλεια, την εξάλειψη της μάστιγας του υποσιτισμού, την ανάπτυξη της εθνικής παραγωγής, τη στήριξη του Έλληνα μικρομεσαίου αγρότη. Ένα τέτοιο σχέδιο δε μπορεί να εφαρμοστεί από αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση και διαλύουν οτιδήποτε έχει απομείνει.






Παρέμβαση στη Διαρκή Επιτροπή για τα αγροτικά



Την Τετάρτη 12/09 ύστερα από αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που συμμετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του υπουργού του ΥΠΑΑΤ κ. Αθ. Τσαυτάρη, συζήτηση που αφορούσε στη νέα ΚΑΠ, στην αγροτική πολιτική, στα θέματα της Δωδώνης και της ΑΤΕ. Στη συζήτηση υπήρξε παρέμβαση του βουλευτή Αργολίδας, Δημήτρη Κοδέλα, θέτοντας κυρίως τα θέματα της κατάρρευσης της αγρο-κτηνοτροφικής παραγωγής, των ευθυνών των κυβερνήσεων και της ΚΑΠ, καθώς και διάφορα ζητήματα που απασχολούν έντονα τους αγρότες όπως το κόστος παραγωγής, την πορεία των βασικών καλλιεργειών του νομού Αργολίδας, του Ανάβαλου.

Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε κάποια βασικά σημεία από αυτή την παρέμβαση (ολόκληρη βρίσκεται στο http://kodelasdimitris.blogspot.gr/2012/09/blog-post_14.html):


 Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τα στοιχεία δείχνουν μείωση της αξίας της παραγωγής τα τελευταία χρόνια, συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα που είναι για πολλά χρόνια επιβαρυντικό για τη χώρα και την οικονομία. Η γεωργία και η κτηνοτροφία δίνουν εικόνα κατάρρευσης.

 Δεν είναι μόνο ότι απολαμβάνουν χαμηλές τιμές οι παραγωγοί. Πολλοί παραγωγοί πλέον δεν πληρώνονται. Είναι πάρα πολλοί οι έμποροι οι οποίοι, μέσα σε ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς στο οποίο λειτουργούν, όπως ο καθένας νομίζει και θέλει και επιδιώκει, δεν έχουν πληρώσει και δε θα πληρώσουν τις φετινές συγκομιδές των παραγωγών. Υπάρχει, δηλαδή, ένα “κραχ” όσον αφορά την εμπορία και τη διάθεση των προϊόντων.

 Επιπλέον, το θέμα της γεωργίας πλέον δεν αφορά μόνο το θέμα της επιβίωσης των αγροτών και των κτηνοτρόφων, που ούτε αυτό επιλύετε, θεωρώ, με βάση αυτά που άκουσα εδώ. Αφορά συνολικά και το πρόβλημα της διατροφικής αυτάρκειας και του επισιτισμού της χώρας. Λόγω των πολιτικών που ακολουθεί η Κυβέρνηση στην οποία συμμετέχετε, μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού δεν μπορεί να τραφεί και αδυνατεί να πάρει και τα στοιχειώδη που χρειάζεται για να επιβιώσει. Οδηγούμαστε σε ένα αδιέξοδο. Μιλάμε για την κτηνοτροφία, για παράδειγμα, τη στιγμή που δεν ξέρουμε πόσες οικογένειες θα έχουν χρήματα έστω και στη χαμηλότατη τιμή - και μέσα να μπαίνει ο κτηνοτρόφος - για να πάρουν κρέας να φάνε.

Από το 2001 έως το 2010 - για 10 χρόνια δηλαδή - υπήρχε μια αιμορραγία 23 δισ. ευρώ στο έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 5 χρόνια η ελληνική οικονομία υφίστατο ένα σοκ ανάλογο του Μνημονίου που σήμερα θέλει να περάσει η Κυβέρνηση.

Πριν πάμε, λοιπόν, στο τι πρέπει να κάνουμε, υπάρχουν πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε. Για παράδειγμα δεν έπρεπε να πουληθεί η Αγροτική Τράπεζα. Η Δωδώνη, προφανώς επίσης, δεν έπρεπε να πουληθεί, γιατί είναι στήριγμα των κτηνοτρόφων και επιπλέον είναι κερδοφόρα. Το ίδιο ισχύει για τη Βιομηχανία Ζάχαρης.

 Όσον αφορά το κόστος καλλιέργειας, το οποίο μπορεί να το συζητούν και να το θέτουν πολλοί. Θα θέσω εδώ ένα μικρό ζήτημα σε σχέση, για παράδειγμα, με το ρεύμα. Τα τελευταία 2 χρόνια έχει υποστεί δύο απανωτές αυξήσεις το αγροτικό ρεύμα. Αυτό δεν είναι αύξηση του κόστους παραγωγής;

 Ο ΕΛΓΑ Τρίπολης διαπίστωσε στην Αργολίδα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με καρπόπτωση πορτοκαλιών! Σας προσκαλώ να επισκεφθείτε την Αργολίδα για να δούμε αν υπάρχει καρπόπτωση ή όχι.

 Έχουμε θέμα με τον Ανάβαλο, που τον περιμέναμε επί 30 χρόνια, επί 4 χρόνια πανηγυρίζουμε ότι υλοποιείται, και φέτος μείναμε με μια αντλία και μένουν τα χωράφια απότιστα.

 Θα μπει φόρος στα αγροτεμάχια; Εδώ έχουμε ένα συνολικότερο θέμα. Δεν μπορεί να ρωτάμε το Υπουργείο Οικονομικών αν θα βάλει ή δε θα βάλει φόρο ή τι θα κάνει με την ΑΤΕ και τη Δωδώνη. Είναι θέμα εθνικής αγροτικής πολιτικής. Έπρεπε να γνωρίζετε και μετά από τη δική σας γνώμη να παίρνονται αποφάσεις που αφορούν τη γεωργία. Ειδάλλως, έχετε παραδώσει την αγροτική πολιτική στο νεοφιλελεύθερο ιερατείο του Υπουργείου Οικονομικών και στην τρόικα.

 Τέταρτον, υπάρχουν δύο καλλιέργειες που είναι υπό εγκατάλειψη ή υποκαλλιέργεια, τα πορτοκάλια και η ελιά. Τι θα κάνετε με αυτά; Τέλος, σχετικά με άλλη μια καλλιέργεια που μπήκε φέτος στο χορό, που είναι τα πυρηνόκαρπα, ροδάκινα και βερίκοκα, στις συναντήσεις που κάναμε, οι μεταποιητικές βιομηχανίες δεν ήρθαν καν, απαξίωσαν. Σε δύο συναντήσεις με τον κύριο Μαραβέγια και με εσάς οι κονσερβοποιοί δεν ήρθαν. Προφανώς, τα καρτέλ τους ζουν και βασιλεύουν και δεν έχουν καμία ανάγκη να λογοδοτούν πουθενά ή να εμφανίζονται στις συναντήσεις με τους υπουργούς.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ