ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Οδηγίες προστασίας για τα εσπεριδοειδή του Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:09:00 μ.μ. |
 Το Π.Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου προειδοποιεί για επιβλαβείς πληθυσμούς. Πιο αναλυτικά, παρατηρήθηκαν συλλήψεις σε κόκκινη- μυτιλόμορφη ψώρα ενώ διαπιστώθηκε πως η έξοδος των νεαρών ερπουσών βρίσκεται σε εξέλιξη. Έτσι συνιστάται σε όσους οπωρώνες παρατηρηθούν προσβολές να γίνει επέμβαση από τις 8 έως τις 12 του Σεπτέμβρη με φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, το πιο αποτελεσματικό εκ των οποίων αποτελεί ο συνδυασμός θερινού πολτού με κάποιο εγκεκριμένο εντομοκτόνο.


Μάλιστα η ίδια «αγωγή» κατά το ίδιο χρονικό διάστημα συστήνεται και σε όσους οπωρώνες παρατηρηθούν πληθυσμοί ψευδόκοκκου. Άλλα συνιστώμενα σκευάσματα για την καταπολέμηση και της ψώρας και του ψευδόκοκκου είναι το Πυριπροξιφέν, το Φοσμέτ, ο Χλωρπυριφός και ο Χλωρπυριφός-μεθύλ.

Και η βαμβακάδα των εσπεριδοειδών, ή αλλιώς ισέρυα, όμως έκανε την εμφάνισή της με τις νεαρές έρπουσες να είναι καθ’ οδόν για έξοδο. Όπου παρατηρηθούν επισείεται η προσοχή, αφού πρώτα πρέπει να εξεταστούν οι οπωρώνες για τυχόν ύπαρξη ωφέλιμου αρπακτικού, η ύπαρξη του οποίου θα βοηθήσει να ελεγχθεί η κατάσταση. Όπου όμως δεν διαπιστωθεί η ύπαρξή του απαιτείται άμεση επέμβαση μεθερινό
Πολτό, Χλωρπυριφός ή Χλωρπυριφός-μεθύλ από τις 30 Αυγούστου έως και τις 3 Σεπτέμβρη.

Το έντομο επίσης φυλλορύκτης ,ή φυλλοκνίστης, παρατηρήθηκε να βρίσκεται σε δραστηριότητα, ενώ προστασία το έντομο αυτό χρειάζονται τα νεαρά δένδρα.

Την εμφάνισή του φέτος όμως έκανε και ο κηροπλάστης, και μάλιστα σε παραλιακές περιοχές της Αρχαίας Επιδαύρου. Όπου διαπιστωθούν προσβολές συνίσταται άμεση επέμβαση με Φενοξυκάρμπ,ή αργότερα και κάπου ανάμεσα στις 8 με 12 Σεπτεμβρίου.

Και ένας κόκκος όμως που παλαιότερα δεν προξενούσε προβλήματα φαίνεται να αποτελεί κίνδυνο φέτος. Γενικά μοιάζει με το Λεκάνιο, αλλά είναι πιο μικρό σε μέγεθος, έχει πεπλατισμένο σχήμα και κιτρινοκάστανο χρώμα. Έχει παρατηρηθεί στις περιοχές της Αρχαίας Επιδαύρου, και στα μελιτώδη εκκρίματά του αναπτύσσεται καπνιά. Βέβαια στην περιοχή υπάρχουν αυτή την περίοδο φυσικοί εχθροί του που μπορεί να το καταπολεμήσουν, ωστόσο όπου παρατηρηθεί συνιστάται επέμβαση με άλατα λίπαρών οξέων και θερινό πολτό από τις 8 ως τις 12 Σεπτεμβρίου και όπου διαπιστωθούν έντονες προσβολές απαιτείται επανάληψη κατόπιν δύο εβδομάδων.

Μία ακόμη παρατήρηση αφορά τους υψηλούς πληθυσμούς της μύγας μεσογείου, και προβλέπεται η προστασία όσον αφορά τα όψιμα πορτοκάλια και μανταρίνια που δεν έχουν συγκομισθεί, ενώ όσον αφορά τις υπόλοιπες ποικιλίες συνιστάται να ξεκινήσουν ψεκασμοί.
Ο εριώδης αλευρώδης από την άλλη δεν αποτελεί απειλή που χρίζει καταπολέμησης, στους οπωρώνες όμως που εφαρμόζονται σκευάσματα για την καταπολέμηση άλλων απειλών χρειάζεται προσοχή ούτως ώστε να εφαρμοσθεί με χαμηλή επίδραση στο παράσιτό του.

Συχνό έλεγχο απαιτεί όμως και ο κίτρινος και κόκκινος τετράνυχος, η επέμβαση κατά του οποίου προβλέπεται μόνο όταν παρατηρηθούν 3 κινητές μορφές ανά φύλλο νέας βλάστησης, ή στο 20-30% των φύλλων. Τα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα που συνιστώνται αφορούν τα Θερινά λάδια, το Ετοξαζόλ και το Πυρινταμπέν- για την πορτοκαλιά-, Ασεκουινοσύλ και Μιλμπεμεκτίν για πορτοκαλιά ή μανταρινιά, Τεμπουφενπυράντ και Φενπυροξιμέιτ.Προσοχή στη χρήση Φενπυροξιμέιτ και Πυρινταμπέν,καθώς η χρής του ενός δεν επιτρέπει τη χρήση του άλλου την ίδια καλλιεργητική περίοδο, ενώ η χρήση του Μιλμπεμεκτίν προσβλέπεται μια φορά στην ίδια καλλιεργητική περίοδο.

Τέλος, παρατηρήθηκε ακάρι της σκουριάς στην πορτοκαλιά, ακάρι της αργυρόχρβσης και παραμορφωτικό ακάρι στη λεμονιά., τα οποία συνιστάται να καταπολεμηθούν μα θερινό πολτό, πράγμα που όμως χρίζει προσοχής αφού όπου χρησιμοποιηθεί θερινός πολτός, τα δένδρα θα πρέπει να είναι ποτισμένα και σε καλή θρεπτική κατάσταση. Ο ψεκασμός επίσης οφείλει να είναι επιμελημένος και με ιδιαίτερη σχολαστικότητα στο εσωτερικό της κόμης.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ