ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Αναζητώντας την εικονογραφία του Αγίου Πέτρου (επισκόπου Άργους) στο Βουλγαρέλι του νομού Άρτης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:45:00 π.μ. |

  Όλη την Ελλάδα "οργώνει" ο κ. Δημήτρης Καρυάμης Έφορος Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Αργείων "Ο ΔΑΝΑΟΣ" για να ανακαλύψει εικονογραφία του Αγίου Πέτρου Επισκόπου Άργους. Πρόσφατα ο ακούραστος Αργείος  ιστοριοδίφης, βρέθηκε στο Βουργαρέλι στην ορεινή Άρτα από όπου μας έστειλε ένα μικρό οδοιπορικό από την εκεί αναζήτηση του, που δεν πήγε χαμένη όπως θα διαπιστώσετε.




 "Το Βουργαρέλι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της ορεινής Άρτας και απέχει 58 χιλ. από την πρωτεύουσα του νομού. Βρίσκεται στη νότια πλευρά των Τζουμέρκων, σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων, ανάμεσα σε δύο ελατοσκέπαστες λοφοσειρές, του Προφήτη Ηλία ανατολικά και της Ομαλής δυτικά, που το προστατεύουν σαν φυσική αγκαλιά. 




Ένα χωριό εξαιρετικά ευνοημένο από την ίδια τη φύση. Με το πράσινο των δέντρων σε όλες του τις αποχρώσεις να κυριαρχεί.







Τα άφθονα τρεχούμενα νερά να καταλήγουν σε δύο ποτάμια στις άκρες του χωριού. Τα πέτρινα σπίτια με τις κεραμοσκεπές. Το άνοιγμα του ορίζοντα,προσθέτουν μια απιθανη ομορφιά τοπιου, που σου προσφερουν φωτογραφικες εντυπωσεις που σπανια θα ξεχασθούν.
Το Βουργαρέλι υπήρξε κεφαλοχώρι της περιοχής με σχολεία, ανθρώπους σπουδαγμένους, δημόσιες υπηρεσίες, πλούσια κοινωνική και πνευματική ζωή. Τα δύσκολα χρόνια της κατοχής σημάδεψαν το χωριό. Οι Γερμανοί κατακτητές με τις βόμβες τον Μάιο του 1943 και τη φωτιά τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, κατάστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του χωριού και έσπειραν το θάνατο.
Οι Βουργαρελιώτες ξανάχτισαν τα σπίτια και στήσανε τη ζωή τους από την αρχή. Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τη σημερινή της μορφή κτίσθηκε στα 1951-52 σε σχέδια του Αναστασίου Ορλάνδου, με πρωτοστάτη έναν αείμνηστο δάσκαλο το Γ,Παπαδημητρίου και τη προσωπική εργασία των κατοίκων.
 
 Στην ίδια θέση υπήρχε η παλιά εκκλησία του χωριού που κάηκε από τους Γερμανούς το 1943.
Τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία ενός σεβάσμιου ιερέα του πατρός Κίμωνα Ψαράκη, έγινε η αγιογράφηση του Ναού.
 Η κυρία Αικατερίνη Παπαοικονόμου – Κηπουργού, εγγονή του Ιδρυτού του Συλλόγου Αργείων «Ο ΔΑΝΑΟΣ», έχει αφιερώσει τοιχογραφία του ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΡΓΟΥΣ στη μνήμη του Ιερέως Χρήστου Παπαοικονόμου και τοιχογραφία του ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ του ΕΥΓΕΝΙΚΟΥ στη μνήμη του συζύγου της Νικολάου Κηπουργού."

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ