Μετά την επιτυχημένη περσινή εκδήλωση για την ανάδειξη του τοπικού καρπού ροδιού της Ερμιόνης, οι κάτοικοι και ο δήμος της περιοχής συνεχίζουν και φέτος τη γιορτή που τείνει να γίνει παράδοση. Τη 2η γιορτή ροδιού διοργανώνει ο Δήμος Ερμιονίδας από τις 19/10-21/10 για την προώθηση και προβολή του Ροδιού «Ποικιλίας Ερμιόνης».
Μέσα σε τρεις μέρες ντόπιοι και επισκέπτες της περιοχής θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το ρόδι, τις γευστικές και θρεπτικές του ιδιότητες, αλλά και να δοκιμάσουν την ξεχωριστή γεύση του Ροδιού της «Ποικιλίας Ερμιόνης». Παραγωγοί, μαθητές, επιχειρηματίες, φορείς της περιοχής συμμετέχουν στην εκδήλωση με σκοπό την ανάδειξη του τοπικού καρπού τους. Η εκδήλωση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την δημιουργία πολλών και διαφορετικών συνταγών με βάση το ρόδι, όχι μόνο γλυκών, αλλά και πρωτότυπων συνταγών για φαγητό και λικέρ.
Το ρόδι είναι γνωστό για τα ευεργετικά του γνωρίσματα, αλλά και τη νοστιμιά του. Στην Ερμιόνη η καλλιέργεια της ροδιάς είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια με ιστορία μεγαλύτερη των 100 χρόνων. Η περιοχή καλλιεργεί την ομώνυμη ποικιλία, της οποίας τα χαρακτηριστικά είναι η γλυκιά γεύση και οι μαλακοί και αφράτοι σπόροι της.
Ο ροδοκαλλιεργητής Δημήτρης Κόντος σε δήλωσή του, τόνισε τη σημασία του κλίματος της περιοχής του για την καλλιέργεια του ροδιού, αλλά και την αναγκαιότητα αναγνώρισής του ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. «Αυτή η γιορτή είναι το πρώτο βήμα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, με στόχο το ρόδι Ερμιόνης να αποκτήσει ονομασία προελεύσεως (Π.Ο.Π.). Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία καθώς λίγα προϊόντα παίρνουν ονομασία προέλευσης και η τελική έγκριση γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό και όλοι εμείς, οι άνθρωποι της Ερμιόνης, θέλουμε να καθιερώσουμε την γιορτή στον τόπο μας και επιθυμούμε να προωθήσουμε και να προβάλλουμε τα τοπικά μας προϊόντα. Ακόμα περισσότερο, ως παραγωγοί θα συνεργαζόμαστε με κάθε δημοτική αρχή, που θέλει να προωθήσει τα προϊόντα μας. Τέλος, αξίζει να τονίσουμε ότι το κλίμα της Ερμιόνης είναι ιδανικό (δεν έχει πολλές βροχές και υγρασία τους φθινοπωρινούς μήνες) για την παραδοσιακή καλλιέργεια της ροδιάς. Και λέω παραδοσιακή, διότι, η καλλιέργεια της ροδιάς στην Ερμιόνη είναι μια καλλιέργεια πολλών γενεών, με ειδικές γνώσεις που περνάνε από γενιά σε γενιά, που υπερβαίνει τα εκατό χρόνια!»
skoustas56.blogspot.gr
Μέσα σε τρεις μέρες ντόπιοι και επισκέπτες της περιοχής θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το ρόδι, τις γευστικές και θρεπτικές του ιδιότητες, αλλά και να δοκιμάσουν την ξεχωριστή γεύση του Ροδιού της «Ποικιλίας Ερμιόνης». Παραγωγοί, μαθητές, επιχειρηματίες, φορείς της περιοχής συμμετέχουν στην εκδήλωση με σκοπό την ανάδειξη του τοπικού καρπού τους. Η εκδήλωση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την δημιουργία πολλών και διαφορετικών συνταγών με βάση το ρόδι, όχι μόνο γλυκών, αλλά και πρωτότυπων συνταγών για φαγητό και λικέρ.
Το ρόδι είναι γνωστό για τα ευεργετικά του γνωρίσματα, αλλά και τη νοστιμιά του. Στην Ερμιόνη η καλλιέργεια της ροδιάς είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια με ιστορία μεγαλύτερη των 100 χρόνων. Η περιοχή καλλιεργεί την ομώνυμη ποικιλία, της οποίας τα χαρακτηριστικά είναι η γλυκιά γεύση και οι μαλακοί και αφράτοι σπόροι της.
Ο ροδοκαλλιεργητής Δημήτρης Κόντος σε δήλωσή του, τόνισε τη σημασία του κλίματος της περιοχής του για την καλλιέργεια του ροδιού, αλλά και την αναγκαιότητα αναγνώρισής του ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. «Αυτή η γιορτή είναι το πρώτο βήμα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, με στόχο το ρόδι Ερμιόνης να αποκτήσει ονομασία προελεύσεως (Π.Ο.Π.). Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία καθώς λίγα προϊόντα παίρνουν ονομασία προέλευσης και η τελική έγκριση γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό και όλοι εμείς, οι άνθρωποι της Ερμιόνης, θέλουμε να καθιερώσουμε την γιορτή στον τόπο μας και επιθυμούμε να προωθήσουμε και να προβάλλουμε τα τοπικά μας προϊόντα. Ακόμα περισσότερο, ως παραγωγοί θα συνεργαζόμαστε με κάθε δημοτική αρχή, που θέλει να προωθήσει τα προϊόντα μας. Τέλος, αξίζει να τονίσουμε ότι το κλίμα της Ερμιόνης είναι ιδανικό (δεν έχει πολλές βροχές και υγρασία τους φθινοπωρινούς μήνες) για την παραδοσιακή καλλιέργεια της ροδιάς. Και λέω παραδοσιακή, διότι, η καλλιέργεια της ροδιάς στην Ερμιόνη είναι μια καλλιέργεια πολλών γενεών, με ειδικές γνώσεις που περνάνε από γενιά σε γενιά, που υπερβαίνει τα εκατό χρόνια!»
skoustas56.blogspot.gr